Igre

umjetnost, kažemo vam

Aside Banners

Glazba iz video igara je umjetnost: mi želimo ovaj orkestralni soundtrack za Zeldu – Ocarina of Time

Piše , Objavljeno

Prije dva tjedna sam odlučio da je vrijeme da opet krenem u pustolovine s Linkom, glavnim junakom serijala Legend of Zelda. Izabrao sam najdraže izdanje tog serijala koje slovi i za najbolje: Ocarina of Time. Isključio sam igru (khm khm emulator) i primijetio da još uvijek pjevušim glazbene teme iz Zelde. Neke od tih melodija ću pamtiti zauvijek, a ta igra ne bi bila toliko posebna da nije bilo soundtracka koji je skladao Koji Kondo.

Još k tome – cartridge s igrom od Nintenda 64 je bio dosta ograničena tehnologija (u to vrijeme je Sony prešao na CD-ove koji su imali puno više prostora za pohranu) i divim se činjenici da je sve stalo na tu malu kazeticu. Glazba iz video igara ne dobiva onoliko pažnje koliko bi trebala, vjerojatno zato što je početni ulog za uživanje u videoigrama ipak veći od onog za npr. uživanje u filmu. Treba kupiti konzolu, treba kupiti i igru (pogotovo u to vrijeme) i treba se još zalomiti da je soundtrack te igre dobar. Neke od svojih najboljih sessiona učenja sam odradio uz soundtracke klasičnih SNES video igara, kolekciju blipova i blopova ripanih s kazetica. Sad će napokon izaći dvostruki vinil s glazbom iz “Ocarine”. Ploče neće biti “obične” crne već zelene i ljubičaste – u bojama rupija iz igre.

Slovački nacionalni simfonijski orkestar koji se sastoji od 64 virtuoza će snimiti glazbu za Hero of Time, projekt koji je aranžirao Erich Buchholz. On je već radio turneje diljem svijeta s glazbom iz Zelda serijala u čast 25. godišnjici igre pa znate da se radi o pravoj osobi za ovaj posao.

Poslušaj preview i naježi se:

iam8bit i Materia Collective će izbaciti vinil koji možete nabaviti na iam8bit webshopu, a ovo nije prvi soundtrack iz igre koji dobiva vinilski i orkestralni tretman. Dosad su izbacili i Battletoadse, Ratchet & Clanka, No Man’s Sky i Broken Age… Uistinu hvalevrijedni projekti koji se usuđuju prikazati glazbu videoigara kao umjetnost – što ona i jest.

Nažalost, ako ih naručite – neće vam stići Božića već u drugoj četvrtini 2017. godine. I dalje mislim da se na ovo isplati čekati, čak i ako nemate gramofon. Ako pak ne možeš dočekati shipping, klikni OVDJE i poslušaj original soundtrack koji nam nikako ne može dosaditi.

TAGOVIlegend of zelda nintendo soundtrack video igara video igre zelda

Komentiraj