Igre

iza 'reflektora'

Aside Banners

Kako zarađuju i tko su najbolja grla gaming industrije

Piše , Objavljeno

U svijetu gdje… znate kako već to ide u filmskim foršpanima? S druge strane, u svijetu gdje video igre mlate pare, uloga voice actora važnija je no ikada. Predstavljamo najveća grla te rastuće industrije.

voice-over-gamingBlockbuster igre danas zarađuju više od hollywoodskih filmova, a sve to ne bi bilo moguće bez njih, često zanemarenih, ali presudnih – momaka i djevojaka koji u studiju, iza mikrofona svojim glasovima oživljavaju animirane likove na ekranu. Poznati su pod nazivom voice actori, a riječ je o ljudima koji, unatoč tome što bismo ih trebali smatrati novom generacijom zvijezda zabavne industrije, zapravo nemaju slavu, novac ni utjecaj koje se očekuje od jedne takve titule.

Najveći, ali slabo plaćeni

Najveće face u ovoj branši mogu uhvatiti nekih 200 dolara po satu snimanja, dok, čisto za usporedbu, obavljanje istog posla za TV reklamu znači minimalno 300 dolara po satu, bonus od barem 1000 dolara ukoliko reklama postane internacionalna, kao i dodatne bonuse. Izdavačkim kućama ne pada napamet primijeniti isto na voice actore, budući da ih još uvijek smatraju – lako zamjenjivom robom. Navedeno najbolje pokazuje relativno primjer Davida Haytera, glumca koji je postao kultan među obožavateljima Metal Gear serijala zbog davanja glasa Sold Snakeu te Big Bossu, a čiji prepoznatljivi glas ipak nećemo čuti u nadolazećem Metal Gear Solidu V.

Dakako, nije sve tako crno – proces snimanja, iako maratonski, često je manje žuran i zbrzan od snimanja animirane TV serije, a sve veća važnost kvalitetne priče u igrama stvorila je niz likova kojima se glumci rado vraćaju. Također, počinje se primjećivati trend porasta važnosti koju sami igrači daju glumcima, a čini se kako publicisti i marketinški timovi također sve više zamjećuju vrijednost voice actora u promociji prije izlaska igre.

Sami glumci složni su u jednom – unatoč nekoliko navedenih problemčića, davanje glasova u video igrama nešto je što vole raditi. Neki među njima prave su zvijezde, a mi vam predstavljamo najsjajnije.

John DiMaggio

JOHN DIMAGGIOAko želite mrvicu detaljnije proučiti sve naslove gdje ste mogli čuti glas ovog frajera, ugasite mobitel i pripremite se na odsustvo od socijalne interakcije na barem neka dva dana. Ozbiljno, frajer je do sada glas posudio tolikom broju likova da tu predanost možemo u najmanju ruku nazvati fascinantnom.

Najšira publika vjerojatno ga zna kao najgenijalnijeg lika Futurame – robota Bendera, dok će gameri cijeniti informaciju kako je dao glas Waki u Final Fantasy X, kao i Marcusu Fenixu, glavnom protagonistu Gears of War. Time zapravo nismo ni načeli impresivnu listu, ali dodat ćemo još kako je ujedno i Jake the Dog, glavni lik trenutno popularne animirane serije Adventure Time.

Jennifer Hale

JENNIFER HALEOva žena, majka, kralj…. Okej, nećemo. Dakle, Jen je najveća zvjerka među ženama voice actinga, a mogli ste je čuti u ulozi Bastille Shan u legendarnom Knights of the Old Republic, Dr. Naomi Hunter u još legendarnijem Metal Gear te kao Trishku u vrckavom Bullet Storm. Ipak, lik koji joj je vjerojatno donio najviše slave jest FemShep u Mass Effect serijalu, lik koji je tako kvalitetno napisan i uvjerljivo odglumljen da su brojni muški gameri radije odabirali žensku verziju protagonista.

Jennifer je ove godine s potpunim pravom pokupila i priznanje Guinessove knjige rekorda za „najplodnijeg ženskog voice actora u video igrama“.

Nolan North

NOLAN NORTHGospodin Sjever možda nema toliko širok raspon odrađenih likova kao neki kolege, no budući da se poslom počeo baviti tek početkom prošlog desetljeća, riječ je zapravo o prilično impresivnom broju uloga za tako kratak vremenski period. Impresivan je i rast njegove „slave“ – u samo par godina je od potpuno nepoznate face, čije ime u creditsima spada pod „dodatne glasove“, postao jedno od najprepoznatljivijih lica gaming voice actinga.

Uvjerljivo najupečatljiviji je po ulozi Nathana Drakea u ekskluzivnoj playstationovoj Uncharted franšizi, a slušali smo ga i u ulogama: Desmonda Milesa u Assassin’s Creedu, princa u Prince of Persia, Pingvina u Batman: Arkham City… Nolan je prošle godine dobio i „pravu“ manju filmsku ulogu u Star Trek Into Darkness.

Steve Blum

STEVE BLUMUkoliko vas zanima gaming, vjerojatno ste čuli barem za neke od prethodno navedenih glumaca. Za Stevea pak, vjerojatno niste, iako je gotovo sigurno da ste čuli njegov glas ukoliko ste u zadnjih 15 godina zaigrali igru ili pogledali neki crtić.

Riječ je vjerojatno o najplodnijem voice actoru videoigara koji u ovom trenutku na IMDB-u ima 510 odrađenih projekata – a brojku većinom čine igre. Objašnjenje leži u činjenici da čovjek najčešće odrađuje ponešto manje bitne uloge, kao i u tome da je uistinu odličan te teško prepoznatljiv prilikom transformacija glasa iz lika u lik. Među poznatijim ulogama su ona Aresa u God of War, Grunta u Mass Effect 2 te Graysona Hunta u Bulletstorm. Steve je jedan od onih koji zaista vole i poštuju ovaj zanat te zbog toga ima beskrajan rispekt od nas.

Troy Baker

TROY BAKERBivši pjevač i gitarist indie-rock banda Tripp Fontaine u ovaj biznis ušao je tek 2004. godine, no zadnjih godina suvereno preuzima svjetla pozornice. Dobro, objasnili smo da svjetla općenito i nisu uperena u ove glumce, no očito je kako ga sami developeri posljednjih godina sve više prepoznaju.

Nakon odlično odrađenog Snowa u Final Fantasy XIII, 2013. je nedvojbeno Bakerova godina: utjelovio je Bookera iz hvaljenog Bioshock: Infinite, Joela u ponajboljoj igri generacije – The Last of Us, te legendarnog Jokera u nedavno izašlom Batman: Arkham Origins. Tip sa strašću u očima priča o igrama, a nakon ovog uistinu impresivnog niza, slušat ćemo njegov glas i u Infamous: Second Son te Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

TAGOVIGaming igre voice over

Komentiraj