Igre

Lego na metamfetaminima

Aside Banners

Najveći građevinski poduhvati u Minecraftu

Piše , Objavljeno

Minecraft je sandbox igra iz 2011. godine često opisivana kao Lego na metamfetaminima, prodana u više od 20 milijuna kopija. Uglavnom se svodi na kopanje raznih blokova, izradu alata te gradnje bilo čega što vam padne na pamet od njih, bez ikakvog cilja, radnje ili grafike koja oduzima dah. Pa u čemu je onda stvar, sigurno se pitate.

Minecraft

Njezina prednost je u naglašenoj igrivosti i po tome što ne daje nikakva ograničenja igraču koji može svoju kreativnost iskoristiti na bilo koji način želi, od toga da jaše svinje po cijeli dan ili da gradi monumentalne katedrale. To je, naravno, dovelo do brojnih epskih postignuća od kojih smo izabrali nama najzanimljivije.

Rapture

Mnogi igrači Minecrafta vrlo su često i zaljubljenici u neke druge igre pa znaju ugraditi određene elemente iz njih u svojim mapama, no očito nitko nije bio toliko zaljubljen u neku igru kao što je Adam Shefki u Bioshock. Lutajući mapom naišao je na otočić usred mora i što ćeš drugo nego sagraditi na njemu svjetionik. Svjetionik koji ga je podsjetio na uvodne scene Bioshocka, a kad već imaš svjetionik, zašto ne bi ispod njega sagradio Rapture, masivan podvodni grad iz istoimene igre.

Koliki je to velik poduhvat bio, govore nam činjenice da je sav materijal ručno iskopan, bez ikakvih modova, videom u dva dijela po 10 minuta pokrivene su tek dvije trećine grada, a pošto u početku nisu znali kako bi gradili pod vodom iskopavali su ogromne prostorije ispod razine morskog tla, sagradili dio te zatim probili strop i pustili da ga voda prekrije. Možemo samo reći: Bravo!

Međuzemlje

Nisu samo stvari iz drugih igara ono što igrači grade. Upoznajte vjerojatno najveći projekt u Minecraft zajednici, Minecraft: Middle Earth. Ideja iza projekta je sagraditi cijeli svijet Međuzemlja iz knjiga Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena od Shirea, Rivendella, Morije sve do Mordora, a treba priznati da im zasad ide fantastično.

Cijela mapa je trenutačno teška oko 8 gigabajta (usporedbe radi, mapa autora ovog članka, na koju je poprilično ponosan, zasad ima tek oko 13,8 megabajta), na njoj radi preko 14 tisuća igrača, a da bi prošli s jednog kraja mape na drugi, doslovno vam trebaju sati. Na priloženom videu možete vidjeti kako izgleda Morija u Minecraftu. And they call it a mine. A mine!

USS Enterprise (NCC–1701–D)

Bilo je samo pitanje vremena kada će se netko sjetiti Star Treka i najpoznatijeg svemirskog broda u galaksiji USS Enterpriesa, kapetana Jean Luc Piccarda. Zadatak je na sebe preuzeo youtube korisnik halnicholas koji je odlučio sagraditi cijeli brod u omjeru 1 : 1 što bi reklo da je u igri veličine 785 x 585 x 168 metara ili drugim riječima jebeno velik.

Da stvar bude bolja, u izgradnji je do sad korišteno više od četiri milijuna blokova, imat će 43 palube, a blizu pola ih već izgrađeno što podrazumijeva potpuno opremljene prostorije, funkcionirajuće liftove i mnoge druge divne stvari. Govoreći o novoj razini fenomenalnosti u Minecraftu.

Minecraft gitara

Nisu samo megalomanske zgrade i brodovi vrh građevinske domišljatosti u Minecraftu. Koristeći pistone i redstone, posebnu vrstu blokova, moguće je izgraditi strojeve koji rade, pa i proizvode zvukove. Youtube korisnik FVDisco iskombinirao je sve to i, naravno, gradio u ogromnim razmjerima, jer čemu nešto graditi ako se prilikom toga ne zadužite i potrošite sve resurse. U ovom slučaju poveći dio vlastitog društvenog života.

Njegova minecraft gitara je potpuno funkcionalna, dostupno je deset akorda i samo nas zove da odsviramo Smoke on the water na njoj.

Rube Goldberg stroj

Za početak definicija. Rube Goldberg stroj je naziv za odveć komplicirane i pretjerane strojeve koji rade jednostavne stvari, najčešće kroz lančanu reakciju. Tako je jednog dana neki igrač Minecrafta, vjerojatno ogorčen stalnim napadima, odlučio uništiti ogromnu statuu Creepera. Pitate se što je to Creeper? Neprijateljski mutant u igri koji eksplodira na dodir, naravno.

Uz vrlo vjerojatno puno muke i utrošenog vremena sagradio je stroj koji uz pomoć snage vode, lave, pijeska, čamaca i kokoši (da, kokoši) u sedam napetih minuta izvrši svoj cilj. Ne postoji bolji način, a da ga mi znamo, za uništiti kip eksplodirajućeg mutanta.

16-bit ALU

Dok većina ljudi u Minecraftu gradi zgrade i jednostavnije strojeve, theinternetftw je odlučio napraviti korak dalje i izgraditi potpuno funkcionalan kompjuter. Kompjuter unutar igre koja se pokreće na kompjuteru. Ako to nije meta, onda neznamo što jest.

U vrijeme objavljivanja ovog videa izgradio je ogroman ALU, aritmetičko logičku jedinicu, koja je sastavni dio svakog CPU-a. Iako je tada mogao samo zbrajati i oduzimati, njegov plan je da izgradi potpuno ispravan 16-bitni kompjuter. Nakon toga više ništa neće biti isto te je samo pitanje vremena kad će postati svjestan samoga sebe.

Minecraft u Minecraftu

Nakon što je otkriven način gradnje kompjutera u Minecraftu, počelo se nametati pitanje da li on može pokretati Minecraft unutar Minecrafta. Naravno da može, čemu ga inače graditi.
Hans Lemurson je minecraft graditelj koji ju uspio uz pomoć redstonea sastaviti kompjuter koji na jednostavnoj 2D platformi izvodi umanjenu verziju Minecrafta i uvodi riječ mineception na široka vrata u svijet igara. Hmm, zašto ne možemo prestati misliti o igranju Minecrafta unutar Hans Lemursonovog Minecrafta u Minecraftu?

P.S. Svaki put kad gledamo video ostajemo oduševljeni njegovim glasom.

Top za ispucavanje životinja

Kako bismo listu završili s nečim ipak lakšim predstavljamo vam minecraft stroj čiji naziv potpuno odgovara namjeni. Iako možda nije toliko kompliciran kao prethodne stvari, urnebesno je zabavan.

TAGOVIigre minecraft

Komentiraj