Igre

Možeš li zaraziti svijet?

Banner 300

Koronavirus lansirao igricu o širenju bolesti na prvo mjesto popularnosti – naučila nas gdje pobjeći ako virus dodatno podivlja

Piše , Objavljeno

Igra Plague Inc. koja je dostupna na Androidu i App Storeu stekla je porast popularnosti od izbijanja novog koronavirusa koji je zarazio preko 4000 ljudi i ubio više od 100, a ne daje znakova usporavanja. U igrici ste smrtonosni virus koji se širi zemaljskom kugom kako biste izbrisao čovječanstvo.

Developer igrice Ndemic Creations je prije nekoliko dana izdao priopćenje u kojem se ograđuje kazavši kako iako je igrica realistična i informativna, ne želi senzacionalizirati ozbiljan svjetski problem.

001

Imajte na umu da je Plague Inc. igra, a ne znanstveni model i da je trenutna epidemija koronavirusa vrlo stvarna situacija koja utječe na ogroman broj ljudi. Uvijek bismo preporučili da se igrači informiraju izravno od lokalnih i globalnih zdravstvenih organizacija. “

Iako je Plague Inc. prvi put objavljena 2012. godine, Ndemic Creations kaže kako bilježi porast igrača kad god dođe do stvarne epidemije bolesti. Najnoviji Coronavirus izazvao je toliki interes da je web-lokacija tvrtke Plague Inc. bila preopterećena prometom i serveri su u jednom trenutku pali.

Abacus izvještava da je Plague Inc. nedavno postala najskidanija plaćena aplikacija na iOS-u u Kini, a peta ukupno kada su uključene i besplatne aplikacije. Prema SensorTower, igra je zauzela vrh ljestvice 21. siječnja i od tada drži prvo mjesto.
No ne luduju za igricom samo u Kini, već je i u SAD-u najskidanija plaćena aplikacija na IOS-u.

01

Osnivač Ndemic Creations-a James Vaughan rekao je da je prvi put vidio kako stvarna svjetska epidemija utječe na prodaju Plague Inc., tijekom epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014. godine. Broj skidanja besplatne verzije igrice povećao se za 50 posto tijekom epidemije.

Iako igricu koriste čak i učitelji u nekim školama kako bi objasnili epidemiju učenicima te da je mnogi skidaju s ciljem da se educiraju o virusima, treba napomenuti kako James Vaughan nije nikakav doktor niti znanstvenik te da svo svoje znanje crpi jednako kao i svi mi – s interneta.

Tako da imajte to na umu kada budete skidali igricu (znamo da hoćete). Ali hej – ako zagusti s ovim virusom, bježimo na Madagaskar.

TAGOVIcoronavirus epidemija plague inc.