Igre

srce bi nam bilo puno

Aside Banners

PlayStation Classic stiže, a mi se nadamo ovim klasicima koje smo danonoćno peglali

Piše , Objavljeno

Za izlazak umanjene PS Classic konzole u prosincu već ste vjerojatno čuli. Na nedavnom Tokyo Game Showu objavljeno je kako će krajem godine, na 24. obljetnicu lansiranja originalne PS jedinice Sony pustiti van ovu verziju koja je razveselila mnoge nostalgičare, dobrim dijelom i nas. Nintendo taktika upalila je i ovaj put. Ono što ljude najviše zanima je koje igre će moći igrati na ovoj blast-from-the-past mini konzoli, a ono što je zasad sigurno je da će to biti Final Fantasy VII, Jumping Flash!, R4: Ridge Racer Type 4, Tekken 3 i Wild Arms dok će preostalih 15 igara biti objavljeno naknadno, a konačna lista ovisit će djelomično i o tržištu na kojem PS Classic nabavite.

Rasprave o tome koje igre bi se trebale naći na konzoli dominiraju bespućima interneta, a evo i našeg malog navijačkog doprinosa s nekoliko naslova na koje smo potrošili zavidan broj radnih sati.

Ape Escape (1999)

Prvo majmuniranje s dualshock kontrolerima i u to vrijeme revolucionarnim ‘gljivama’ koje su osjetno poboljšale kretanje likova i samu igrivost. Igra je postigla ogroman uspjeh krajem stoljeća, a usporedba koja se najčešće povlačila bila je ona sa Super Mario 64.

.

Grand Theft Auto (1997)
Kao i dvojka koja je izašla dvije godine kasnije, ova je igra 2D klasik prve PlayStation konzole. Čini se da ni tadašnja grafika nije bila prepreka igračima da kriminal i sve što takav život nosi shvate vrlo ozbiljno te se predano bace na ubijanje vremena za joystickom.

.

Metal Gear Solid (1998)
Stealth perjanica Konamija i Hidea Kojime jedna je od najvažnijih igara kako za žanr, tako i za konzolu, dok je igra skrivača rijetko kada djelovala tako zanimljivo. Pik-pak za Solid Snakea!

.

Gran Turismo (1997)
Japanski razvojni tim Polyphony Digital ime je stekao pet godina radeći na ovoj franšizi trkaćih video igara, odnosno njezinoj prvoj verziji. Licencirana vozila, dobra igrivost i grafika s gomilom detalja postali su ubrzo trademark ove trkaće simulacije koja je u vrijeme kada se pojavila izgledala stvarno impresivno.

.

Crash Team Racing (1999)
Ako vam je ulog u utrkama Gran Turisma bio premali, uvijek je ostajala opcija prebacivanja na karting i borbu za spašavanje planete protiv zloglasnog Nitros Oxidea. Crash Bandicoot i ekipa osim vozačkih sposobnosti morali su se služiti i nekim trikovima koji se ne uče u autoškoli, a multiplayer opcija bila je jedna od onih koje su prouzročile najviše dernjave.

.

Resident Evil 2 (1998)

Popularna survival horror igra koja definitivno nije bila za svakoga, ali za ljubitelj zombija, mutanata i misterioznih zločina bila je u drugoj polovici 90-ih obavezna. Prvi dio izašao je još 1996., ali dvojka je učvrstila poziciju Racoon Cityja na mapi.

.

Tony Hawk’s Pro Skater 2 (2000)
Apsolutni klasik sa samog kraja 20. stoljeća i jedna od najcjenjenijih igara tog vremena. Sjajan soundtrack i vratolomije s poznatim ili nepoznatim skejterima stvarali su popriličnu ovisnost, a čini se da bi, nažalost, upravo zbog pop punk i hip hop mp3-ica igra mogla preskočiti ovu konzolu. Đavolje licence.

.

International Superstar Soccer Pro Evolution 2 (2000)
Konamijev posljednji adut iz ISS serije bio je toliko bolji od FIFE tog vremena da rivalstvo o kojem se posljednjih godina priča tada u očima zaljubljenika u sportske igre praktički nije ni postojalo. Kult igre najbolje opisuje što prvu jedanaestorku nekih momčadi i danas znamo napamet. Naravno, pravim imenima, ali i onim koje nam je Konami servirao u izostanku valjane licence.

.

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIGaming gta igre konzole playstation playstation classic ps one PS4 sony

Komentiraj