Igre

grajndamo

Aside Banners

Vratio se Tony Hawk u digitalnom obliku i nostalgija nas pere na najjače

Piše , Objavljeno

Priču vjerojatno znate i sami, ali ukratko za one kojima je ipak promaknulo. Remaster dvije prve, malo je reći kultne verzije ove skateboarding video igre (Tony Hawk’s Pro Skater [1999] i Tony Hawk’s Pro Skater 2 [2000]) u rujnu su izašle u novom ruhu. Dakako, za PS4 i Xbox One, a 20 godina kasnije osjećaj je najlakše opisati onako kako su, vjerujemo, mnogobrojni fanovi franšize iz tog doba i priželjkivali. Kao snažnu nostalgiju. Klasici Neversofta, koji je u međuvremenu postao dio Activisiona te je nešto kasnije i ugašen, došli su do broja 5 u seriji, no možemo slobodno reći da je malo onih koji su se, zaljubivši se kao tinejdžeri u ovu franšizu, video igri Tony Hawk’s Pro Skater posvetili i 2015. godine u njezinom posljednjem službenom nastavku prije ovog remastera.

Puno smo puta ovu šprancu vidjeli s raznim rebootovima u pop kulturi, s iznimno uspješnim i krajnje neuspješnim reunionima. Bilo je jasno i da je ovo jedini način da pomalo zaboravljena priča o, vjerojatno ne najboljem skateru svih vremena, ali definitivno najpoznatijem skateru svih vremena, dođe u ruke i nekim novim klincima. Za koje je iluzorno očekivati da se uhvate PS 1 i posljedično završe u komatoznom stanju nakon upoznavanja s grafikom starom 20 godina. Njihova šansa upravo je ovaj remaster, a nama starijima dobar je to podsjetnik zašto više ne možemo izaći van oba dana za vikend i ne umirati na kauču te otkud nam tih nekoliko nestašnih sijedih. Svakome svoje.

Ne čudi stoga da se u ovoj po svemu neobičnoj godini i Tony Hawk vratio na velika vrata, što je igra prodala prvi milijun primjeraka brže nego li ijedna verzija ranije, a sve skupa zaokružuju i vrlo dobre recenzije. Zasluženo. Jer emocionalni rollercoaster bio je neizbježan, no nove igrače ne možete prevariti (kao nas, naravno) tako što ćete im samo podmetnuti “Guerrilla Radio” i povratak u skladište. Naprotiv, remaster igre koja je u očima mnogih fanova apsolutni klasik i svetinja koju se ne smije oskvrnuti, uvijek je sklizak teren. Ipak, sve je prošlo dobro. Tony Hawk vratio je stari sjaj, integritet nije narušen, a tehnologija je donijela svoje pa ćete na nekim mapama jednostavno imati uljepšanu verziju svojih tinejdžerskih uspomena. Idealno.

Najveća razlika u odnosu na originalnu jedinicu i dvojku je multiplayer, koji je u originalnoj seriji implementiran nešto kasnije, a igra u remasteru nije razdvojena na THPS 1 i THPS2, što znači da nećete ostati bez lika. Karijera nosi naziv Skate Tours, a oni koji su u stare igre ‘ulupali’ pozamašan broj sati trebali bi osnovnu mehaniku i dalje imati u malom prstu. Revert, manual, kickflip, backflip, birajte… Naravno, tutorial prisjećanja dobro će doći za one koje je vrijeme pregazilo, a u Vicarious Visions studiju pomno su mislili na sve pa će ovaj povratak u devedesete zaista instantno povisiti serotonin, a u arkadi koju su mnogi čekali jaaako dugo, bilo bi zaista bogohulno ne osvrnuti se i na soundtrack, neizostavni dio ove igre. Pa… ni tu neće biti nikakvih razočaranja. Velika većina klasika poput “No Cigar”, “You”, “Police Truck”, “May 16” i drugih i dalje su tu, a boje mlađe garde u remasteru brane Screaming Females, Skepta, Machine Gun Kelly, turbo zabavni FIDLAR i još nekolicina novih i starih faca i singlova, koji se savršeno uklapaju u nove-stare Tonyjeve avanture.

TAGOVIigre pb pro skater tony hawk