Zabava

Aside Banners

Zašto se zovu kako se zovu? (1)

Svih ovih godina zasigurno ste se barem jednom zapitali zašto se vaši omiljeni bendovi zovu tako kako se zovu. Mi smo tu da vam otkrijemo priču iza imena vaših omiljenih bendova.

Piše , Objavljeno

Svih ovih godina zasigurno ste se barem jednom zapitali zašto se vaši omiljeni bendovi zovu tako kako se zovu. Mi smo tu da vam otkrijemo priču iza imena vaših omiljenih bendova.

Black Sabbath

Bend je počeo kao standardna blues-rock grupa koja je vremenom prigrlila okultnu horor tematiku što iziskivalo i promjenu imena jer bend naziva “Earth” teško da bi izazvao željenu reakciju. Nakon što su pogledali istoimenu treš hororčinu s Borisom Karloffom u glavnoj ulozi, sve su stvari sjele na svoje mjesto.

Led Zeppelin

Do 1968 bend je bio poznat kao “The new yardbirds” kada su preuzeli ime iz jednog komentara Keith Moona koji je izjavio da će bend “letjeti kao olovni cepelin (lead zeppelin)”. Iz imena su odlučili izbaciti “a” da “glupi Ameri” ime ne bi čitali “Lid cepelin” (ovo je po Vuku).

The Rolling Stones

Mnogi su tvrdili da Stonesi nisu ništa drugo nego bijelci koji su pokrali crnačku kulturu i na tome zaradili masne pare. Iako nismo glazbeni puristi koji bi išli toliko daleko, ono u što smo sigurni jest da su ime za bend ukrali od Howlin’ Wolfa i njegove istoimene pjesme. Naime, Keith Richards bio je veliki fan Muddy Watersove verzije te pjesme.

The Clash

Prije nego su postali “The Clash”, bend je kalkulirao s imenima kao što su “The waek heartdrops” i “The psychotic negatives”, no priča iza imena prilično je prozaična (kako to i inače biva). Naime, basist Paul Simonon u jednom je trenutku zaključio da se u tamošnjem tisku prečesto pojavljuje riječ “clash”.

Guns ‘N Roses

Za ime benda zaslužan je Axl Rose na kojeg su se Gunsi na kraju i sveli. Ime benda ustvari je kombinacija dvaju prijašnjih bendova “LA Guns” i “Hollywood Rose”. U LA Gunsima bio Tracii Guns koji je osnovao bend i kasnije je zamijenjen Slashom, a u Hollywood Rose bio je Axl po kojem je bend i dobio ime.

Radiohead

Jedan od bendova koji se nakon godina postojanja nametnuo kao revolucionaran i nepokolebljiv po pitanju zvuka kojeg su servirali svojim fanovima, svoje je ime zaradio kao da je riječ o nekom pop proizvodu glazbene industrije. Prije nego su postali ono što su danas mnogi su ih znali kao “On a Friday”, a ime “Radiohead” predložio je neki lik iz izdavačke kuće koji je pak ime pokupio iz pjesme Talking Headsa “True stories”. Na svu sreću, članovi benda nisu imali ništa protiv imena i vremenom su ga zavoljeli.

Coldplay

Nakon što je jedan od frendova s faksa zaključio da je ime “Coldplay” predepresivno za njegov bend, jednostavno je odlučio “pokloniti” im ga. Da to nije učinio, jedan od najpopularnijih bendova današnjice zvao bi se ili “Starfish” ili “Stepney Green”.

Oasis

Prije nego je Liam Gallagher u napadu dokolice proučio plakat na kojem je pisalo “Oasis leisure center in Swindon”, a koji je visio u njihovoj sobi, bend se zvao “Rain”.

Nirvana

Ispočetka su kalkulirali s imenima kao što su Skid Row, Pen Cap Chew i Ted Ed Fred, ali na kraju se zadržala “Nirvana” jer Cobain je želio ime koje je “divno” za razliku od glazbe koju su radili.

The Cure

1977 obećavajući mladi bend “Easy Cure” potpisao je ugovor s njemačkom izdavačkom kućom Hansa Records. Suradnja je vremenom prestala i premda za njih nisu izbacili niti jedan jedini singl, izdavačka je kuća zadržala pravo na njihovo ime pa je Robert Smith bio prisiljen promijeniti ime. Konačni rezultat je “The Cure”. Mišljenja smo da su švabe trebale razmisliti i zadržati bend, a o odbaciti ime.

Blur

Baš kao i što je to bio slučaj s Radioheadom i “Blur” svoj naziv duguje zaposleniku izdavačke kuće Food Records. Bend koji se prvo namjeravao zvati “Circus”, a kasnije “Seymour” dobio je kratku listu imena. Između dva, odlučili su se za “Blur”. Drugo ime bilo je “Whirlpool”. Dobar izbor.

Beastie Boys

Kada se mladi njujorški punk-rock bend “The Young Aborigines” sastao 1979. bili su još samo jedan punk bend bez budućnosti. Basistu Johnu Berryu ime se nije svidjelo i uskoro je promijenjeno u Beastie Boys. Postoji nekoliko različitih priča iza njihova imena, ali baza je sljedeća. Kao i svaki sličan punk bend, Beastie Boysi očekivali su da neće trajati dulje od par gaža, izabrali su ga iz zajebancije jer zvučalo je kul a kada ih je preuzeo Rick Rubin i od njih stvorio zvijezde, ime se zadržalo, žanr ne.

Extended verzija najboljeg spota ever – Sabotage

Druga dio priče o imenima bendova >>

TAGOVIBeastie Boys Black Sabbath Blur coldplay guns n roses led zeppelin nirvana oasis radiohead rolling stones the clash The Cure

Komentiraj