Zabava

Aside Banners

Kratki pregled Indiana Jones serijala

Uskoro stiže četvrti nastavak ovog kultnog serijala, Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje, pa je sasvim u redu da se malo prisjetimo što je Indy do sada radio.

Piše , Objavljeno

Indiana Jones nije tip koji će pod stare dane u hladu igrati šah. Ah, ne, Indiana će penzionerski pokaz iskoristiti za put u Kraljevstvo kristalne lubanje i još jednom će bedgajzi osjetiti vrh njegova biča.
Njegovu zadnju avanturu gledali smo prije 19 godina (u ovo apsolutno odbijamo vjerovati!), pa se neki među vama zasigurno već teže prisjećaju što su sinoć večerali, a neki niti ne znaju tko je taj vremešni heroj. Zato smo mi ovdje da vas prisjetimo ili upoznamo s likom i djelom druga Jonesa.
Naravno, ovo je samo kratki pregled, a za pravu stvar ipak vam preporučamo da skoknete do videoteke i opalite jedan Indiana Jones filmski maraton. Tada-tata-ta-ta-ta!

Tko je Indiana Jones?

Indiana Jones

Indiana Jones

Henry Walton Jones Junior je doktor znanosti, profesor arheologije na Marshall Collegeu. Rođen je 1899. godine u Princetonu, i na njegov pustolovni duh uvelike su utjecala putovanja na kojima je uz svoje roditelje proveo veći dio svojeg mladog života. Majka mu je umrla kada je imao trinaest godina, a tada se njegovi i putevi njegova oca razilaze, ne bi li se tek povremeno ponovno sreli. Henry, mladi Indiana Jones, putuje svijetom i školuje se, uvaljujući se u nezgode gdje god stigne.
Stalnu šljaku nalazi u Marshall Collegeu, ali to ga ne sprječava da povremeno potegle preko pol’ zemaljske kugle u potrazi za avanturom. Nikamo ne ide bez fedora-šešira, kožne jakne, vojničke torbe preko ramena, biča u ruci i revolvera za pojasom.

Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega (1981.)

otimači izgubljenog kovčega

otimači izgubljenog kovčega

Zavjetni kovčeg ili Kovčeg zavjeta vruća je roba za naciste koji vjeruju da će im omogućiti da svoju vojsku učine nevidljivom za neprijatelje i tako pokore svijet.
Na početku filma, Indianu zatičemo u peruanskoj prašumi gdje u legendarnoj sceni bježi pred ogromnom, kotrljajućom kamenom kuglom s vrijednom statuom u torbi.
Po povratku na sveučilište, vojni obavještajci rade svoj posao, pa ga obavještavaju da su nacisti na tragu Zavjetnom kovčegu. Ne časeći časa, Indiana kreće u protuofenzivu, preko cijelog svijeta u pratnji bivše trebe Marion, kćeri njegova mentora Abnera Ravenwooda, kreće nacistima oteti dragocjeni plijen.

Indiana Jones i ukleti hram (1984.)

ukleti hram

ukleti hram

Indiana se uvijek iz jednog sranja uvali u drugo, pa tako i u ovoj epizodi gotovo slučajno upada usred “operacije” u kojoj zli Mola Ram tjera jadnu indijsku dječicu da kopaju u podzemnom hramu u potrazi za kamenjem Sankare. Negativac već posjeduje tri kamena, a preostala dva omogućit će mu da zavlada svijetom. Društvo mu rade egzotična plesačica Willie Scott, i klinjo Short Round. Naravno, ne teče sve baš glatko, pa čitava ekipa biva zarobljena. Ganjaža u rudarskim vagonima, šora u podzemlju, lava, potop… sve to stoji između profesora Jonesa i slobode.

Indiana Jones i posljednji križarski pohod (1989.)

posljednji križarski pohod

posljednji križarski pohod

Henry Jones Senior već dugo traga za Svetim gralom. Na njegovu nesreću, u istom su filmu i nacisti (je, tada su oni bili dežurni bedgajzi).
Saznavši da mu je otac otet, Indiana kreće u još jednu bitku. Put započinje u Veneciji, gdje Indiana dobija prvi hint o lokaciji Svetog grala, a time i njegova oteta oca. Indiana i Elsa Schneider, zgodna austrijska arheologinja, zajedno kreću u potragu koja ih vodi u njezin rodni kraj, na granicu Austrije i Njemačke gdje pronalazi oca, ali ga naciji ne puštaju na miru. Indiana im mora pomoći i za njih pronaći Sveti gral. Nekoliko smrtonosnih zamki i plesanja sa Smrću kasnije, Indiana nalazi Gral. Ipak, pokazalo se da je moć Grala mačji kašalj u usporedbi sa očinskom ljubavlju.

Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje

šutimo ko zaliveni, jer premijera je za dva dana i ne bi na sebe željeli navući prokletstvo kristalne lubanje! Evo trejlera, i ne zaboravite nabaviti ulaznice.

TAGOVIfilm harrison ford indiana jones steven spielberg

Komentiraj