Film i TV

Oni donose hrpu novca

Aside Banners

INFOGRAFIKA: Filmske franšize s najvećom kino zaradom

Piše , Objavljeno

Film je odavno prestao biti samo umjetnički izričaj, te postao veliki i profitabilni posao. Vodeće filmske franšize tako bez problema prebacuju zaradu od nekoliko milijardi dolara.

filmske franšize

Kada biste morali pogađati koje je filmska franšiza prva po zaradi na kino blagajnama, što biste rekli? Bez varanja i gledanja dolje! Ratovi zvijezda? Možda Gospodar prstena? Ovi svi silni Marvelovi superjunaci? Ne, ne i opet ne. Vodeći na listi je, i to prilično suvereno, najbolji agent britanske tajne službe, legendarni 007… James Bond!

S čak 14,6 milijardi dolara zarade diljem svijeta, Bond je suvereni vladar svjetskih kino blagajni, a još neko vrijeme će to i ostati. Istina, mora se priznati da je imao prilično veliku prednost samom činjenicom da je tu zaradu rasporedio na čak 25 filmova, ali bože moj, pravila su pravila…

filmske franšize

Drugi su, potpuno očekivano, Ratovi zvijezda, koji su sa samo šest filmova skupili preko 9,1 milijardu. Pošto je tata Lucas znao dobro prodati svoj proizvod, razne re-mastered, 3D i kakve god verzije još su podebljale taj iznos, a s najavom nove trilogije, možemo očekivati i napad na prvo mjesto ove elitne liste.

S devet milijardi dolara na trećem mjestu može biti itekako zadovoljan Harry Potter, koji je svoj život proživio kroz osam filmskih nastavaka (iskreno se nadamo da za par godina neće početi neki reboot ovog malog junaka). Ostatak liste je manje više predvidljiv, ali ipak se nađe još pokoja zanimljiva pozicija. Primjerice Rocky serijal je jači od Star Trek serijala (moramo napomenuti da je lista rađena zaključno s podacima od prije mjesec dana), da su Ralje jače od Terminatora, a Sumrak saga od Ramba. Naravno, u završni rezultat je uračunata i inflacija, ali nekim kultnim filmskim junacima niti to nije pomoglo u borbi protiv svjetlucavih vampira…

TAGOVIbox office film filmske franšize kino zarada

Komentiraj