Film i TV

Vitez tame na reviziji

Aside Banners

Infografika: Koliko stvarno košta biti Batman?

Piše , Objavljeno

Čovjek-šišmiš, Vitez Tame ili jednostavno Batman, jedan je od najvećih stripovskih superjunaka, ali i za borbu protiv nepravde treba pozamašna svota novca.

vitez tame

Nakon što smo provjerili koliko košta biti Iron Man (otprilike 10 milijardi dolara, 100 milijuna plus-minus), vrijeme je da bacimo oko i na financije omiljenog nam DC junaka, Batmana. Ovaj vjerni zaštitnik Gothama nastao je davne 1939. godine, a u ono vrijeme je bio samo malo bogatiji detektiv u jeftinom kostimu i s užem za penjanje. Nikakvi glamurozni gadgeti, nikakve SF letjelice… samo blesava maska i gole šake. No, kako su godine prolazile, a popularnost Batmana sve više i više rasla, dobivao je neke nove osobine i sposobnosti, te mu se s vremenom i bankovni račun višestruko podebljao, tako da je u vrijeme Nolanove trilogije dobar stari Bruce Wayne jedan od najbogatijih ljudi na planeti, s pristupom nekim od najnaprednijih tehnoloških inovacija.

vitez tame

I tko onda ne bi poželio biti on: preko dana ekscentrični bogataš koji krati vrijeme uživanjem u životu i najljepšim djevojkama svijeta (i nekim čudom, Maggie Gyllenhaal), te navečer oblači posebno odijelo i sjeda u svoj Batmobile, sijući strah i trepet među kriminalcima Gothama. K-pow! Whaaaam!S-Maaash! No, i to ima svoju cijenu, nema džabe ni u stare babe.

Svi ti gadgeti, napredna vozila i posebno odijelo itekako koštaju, a po nekim našim istraživanjima i upitima kod lokalnih trgovaca nekretninama, nije bome niti jeftino izgraditi tajno skrovište u spilji. Stoga, bez daljnjeg odugovlačenja donosimo infografiku Batmanovog troškovnika, na kojoj vidimo usporedbu prvog stripovskog i zadnjeg filmskog Čovjeka-šišmiša (inflacija je uračunata).

batman infografika

Dakle, u početku je trošak Batmanovog postojanja bio nekih 10-ak tisuća dolara, a danas je preko 130 milijuna. Od toga najveći dio otpada na Batcave (pećinu), za koju valja izdvojiti 54,4 milijuna dolara (prvi Batman izgleda da je ‘tajno skrovište’ imao u nekoj šupi ili je jednostavno plahtom natkrio granu drveta i glumio da je pod zemljom), te Batplane. Tako je Bruce Wayne za posebnu stealth letjelicu morao iskeširati 60 milijuna dolara, samo kako bi ju jedva dva puta uspio provozati. To se zove razbacivanje para!

vitez tame

Od gadgeta su pak najskuplji Grapple Gun (kaže Google da se po naški to zove čaklja) i Kriptonit, koji oko pasa nosi za svaki slučaj, ako Superman odluči doći na tulum i ponašati se kao pizdek. Sve u svemu, nije loše. Dao je otprilike 100 puta manje para kako bi postao superjunak, a opet je mnogo veći cooler nego Iron man

TAGOVIbatman batman i stripovi dark knight infografika koliko košta biti batman

Komentiraj