Glazba

Od njih pucaju stakla

Aside Banners

Nikada ne bi pogodili, ali Axl Rose predvodi listu pop-rock zvijezda s najvećim rasponom glasa

Piše , Objavljeno

Raspon glasa definitivno ne čini nekoga kvalitetnim pjevačem ili umjetnikom, ali zasigurno pomaže da svojim glazbenim izričajem iskoči iz mnoštva.

axl

Kažu da današnje pop pjevačice i pjevači glasovno nisu niti blizu njihovim starijim kolegama, koji su mogli (a neki još uvijek mogu) pokriti po 5-6 oktava. Takvih je pojedinaca doslovno jedan na milijun, a i kada ti rijetki sretnici uspiju nekako istrenirati svoje grlo da baca takve ekstreme, nitko ne garantira da će i uspjeti u opakom glazbenom biznisu. Zato nije niti čudno da se ista imena ponavljaju već dobrih pola stoljeća, a teško da će ih itko u dogledno vrijeme srušiti s trona.

Glazbenik, među pop-rock zvijezdama, koji raspolaže najvećim rasponom glasa je nitko drugi nego legendarni i sada već opasno propucali frontman grupe Guns N’ Roses, Axl Rose, koji ga može odvaliti od F1 do B♭6. To ujedno znači i da najveći ljubitelj marama na svijetu može otpjevati najnižu notu od svih glazbenika s ove liste, što je učinio u stvari There Was a Time (naravno, postoje ljudi koji mogu ići još niže, ali nisu u kategoriji svjetskih pop zvijezda). Axlu za vratom puše Mariah Carey, koja ima raspon od F2 do G7, što ju ujedno čini glazbenicom s najljepšim plućima (o, da…) i osobom koja može otpjevati najvišu notu, što je učinila u stvari Emotions. Skviiiiiiiiiič!

mariah carey

Što se tiče ostatka ljestvice glazbenika s najvećim rasponom glasa, brončanom se medaljom okitio Prince, četvrti je Steven Tyler, a peti pokojni James Brown. Uz Mariah, najviše tonove gađaju redom Christina Aguilera, Prince, Axl Rose i Tina Turner, a najniže Barry White, David Bowie, Tom Waits i Paul McCartney. Dakle, potpuno je jasno tko ima najjaču glaščinu na sceni, samo je šteta što je sve pokvario klasičnim “axeliranjem“. Detaljni pregled 100-njak najvećih pop izvođača i njihovih glasova možete pogledati na službenoj stranici, a evo i pojednostavljene ljestvice!

ljestvica

TAGOVIaxl rose glas glasovni raspon glazba infografika mariah carey pop zvijezde vokal

Komentiraj