Zabava

Aside Banners

Invazija – The Invasion

Invazija je već započela! Kako se obraniti od perfidnog plana da se porobi ljudska rasa?

Piše , Objavljeno

Riječ urednika: što se dešava kada naša dva “film guya” odrade isti film? Evo i to možete vidjeti samo na Idesh! Magazinu. Prvi impuls urednika bio je da jedan od njih dobije košaricu, ali budući da su obje recenzije fora, prosudite sami koja je gora ;)

Invazija – retzka by Sett

Invazija

Invazija

Redatelj odličnog Unterganga o posljednjim danima Adolfa Hitlera, svoj je holivudski proboj odlučio započeti ovim solidnim SF/trilerom s jakom glumačkom postavom. Daniel Craig svoj glumački uspon u prvu ligu nastavlja i ovim filmom, dok je Kidmanici ovo već N-ti film na silaznoj putanji.

Namjera je očito bila napraviti SF s elementima psihološkog trilera i redatelj bi u tome čak i uspio da nema posebnog ozračja koje najprije evocira filmove o zombijima, a tek onda psi-trilere. No, ni tada ne možemo govoriti o lošem filmu već o tipičnom holivudskom proizvodu koji neće ostaviti dublje tragove i svakako ga nećemo navoditi kao referencu kada pričamo o modernom SF-u. Od Hirschbiegela smo ipak očekivali više, a možda tu i leži najveći problem.

Nicole Kidman glumi mladu psihijatricu koja obavljajući svoj posao primijeti čudna ponašanja kod svojih pacijenata, da bi samo nekoliko dana kasnije zaključila da je riječ o pravoj pravcatoj invaziji koja nije poštedjela ni njenu obitelj i prijatelje. Nakon zanimljivog uvoda u priču koja bi nas bez problema držala i preko dva sata, film gubi zamah, a do kraja se pretvara u jedan od “onih filmova” koje je mogao snimiti bilo koji od holivudskih rutinera koji svoj posao odrađuju “bez krvi” i pravog redateljskog pečata.

Idesh! preporuka:U najboljem slučaju solidno…

Invazija – a što kaže Cody

Kidman i Craig koji pere na doktorski šarm ;)

Kidman i Craig koji pere na doktorski šarm ;)

Nakon što se prilikom ulaska u zemljinu orbitu raspala američka svemirska letjelica, Amere i ostatak kugle zemaljske napala je tajanstvena epidemija koja mijenja ponašanje živih bića. Kada psihijatrica (Nicole Kidman) iz Washingtona otkrije da su izvor epidemije vanzemaljci, mora se boriti kako bi zaštitila svojeg sina, koji bi mogao biti ključni element koji će zaustaviti eskalirajuću invaziju.

Kada je Jack Finney tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća objavio serijal priča Invasion of The Body Snatchers, vjerojatno ni u ludilu nije zamišljao kako će njegovo štivu Hollywood silovati do iznemoglosti. Osim originala Dona Siegela iz 1956. godine, uslijedila je adaptacija Philipa Kaufmana krajem sedamdesetih, a ni Abel Ferrara nije ostao imun pa je 1994. godine i on snimio svoju verziju priče.

Kidmanica

Kidmanica

No, iako su svi navedeni filmovi, osim prvog, uglavnom waste of time, u odnosu na novu verziju koju potpisuje Oliver Hirschbbiegel su istinska i neponovljiva remek-djela. Iako su producenti od Invazije očekivali velike stvari, naime film ima dvije mega zvijezde – Nicole Kidman i Daniela “James Bonda” Craiga, neizostavnog Joela Silvera kao producenta, te solidnog redatelja, film je od prve do zadnje minute potpuna katastrofa.

Užasan scenarij kojeg potpisuje (pazi sad prezimena) Dave Kajganich, koji u sebi ima više rupa nego gobleni koju su naše bake radile, banalni dijalozi, očajna gluma cijele postave, osim ponekog bljeska Kidmanice, tako da smo se nakon ovih 99 minuta osjećali prevareno i jadno.

Iskreno se nadamo da je čovjek koji je odobrio ovakvo govno od scenarije, odmah dobio nogu. Stoga, poruka holivudskim glavešinama:dajte veće tantijeme scenaristima, maknite ih s ulice, jer ako će vam filmovi izgledati kao The Invasion, loše vam se piše.

Idesh! preporuka
:Izbjegavati pod svaku cijenu, ako vam je život mio

Redatelj:Oliver Hirschbiegel
Uloge:Nicole Kidman, Daniel Craig…
Trajanje:99 minuta

TAGOVIdaniel craig Jack Finney Nicole Kidman Oliver Hirschbbiegel

Komentiraj