Zabava

Aside Banners

Isus – filmska zvijezda

Dug je i trnovit put od spasitelja do filmske zvijezde...

Piše , Objavljeno

Od samih početaka sedme umjetnosti redatelji su bili fascinirani likom Isusa Krista, a broj filmova u kojima je spomenuti glavni lik tijekom 20. stoljeća možda nije prestigao one s Tarzanom i Tri mušketira, međutim, i ne zaostaje mnogo.
Prikazivanje Isusa Krista u umjetnosti uobičajena je praksa, što je potvrdio još Kalcedonski koncil 451. godine, dozvolivši prikazivanje Isusova lika u umjetnosti. No, budući da ga, svaka na svoj način, prikazuje svih šest tradicionalnih umjetnosti, zašto ne bi i sedma, još uvijek mlada – filmska umjetnost?

150 filmova

Već u prvih pet godina postojanja filma snimljeno je šest filmova o Isusu. U svojih više od stotinu godina filmska industrija ponudila je mnoge filmove o središnjem liku kršćanstva, koje gotovo da je i nemoguće pobrojiti. Poznatih filmskih ostvarenja koja na određeni način govore o priči Isusova života ima, vjerovali ili ne, čak sto i pedeset!

Life of Brian

Life of Brian

U šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća napisano je mnogo knjiga, a snimani su i filmovi o toj temi, od kojih je najpoznatiji “Jesus Christ Superstar“, u kojem je izražena sumnja da su Isus i Marija Magdalena bili u initimnim odnosima. Najpoznatiji film ipak je “Posljednje Kristovo iskušenje” Martina Scorseseja iz 1988. godine, rađen prema knjizi Nikosa Kazantzakisa, a u kojem se nalazi kontroverzna scena seksa spomenutog dvojca. Posebna priča je film “Brianov život” slavnih Monty Pythonovaca, koji je na apsurdan i ironičan način prikazao dogmu, ismijavajući neprestane društvene i političke razmirice tog doba, ali i sjajno komentirao stanje suvremenog društva.

Filmski klasici

Tri filma, međutim, svakako se izdvajaju kao remek-djela filmske umjetnosti, koji na najdosadniji mogući način pričali o životu Isusa. “Najveća priča ikad ispričana” Georgea Stevensa, epski “Isus iz Nazareta” Franca Zefirellija i “Evanđelje po Marku” Piera Paola Passollinija najbolji su filmovi spomenute tematike.
“Isus iz Nazareta”, koji postoji u čak tri verzije, ispričao je kompletnu priču, a “Evanđelje po Mateju”, smatraju mnogi, još uvijek je najautentičniji religijski film o Isusu ikad napravljen. Dva vrlo zanimljiva filma, jedan rock-opera “Jesus Christ Superstar”, a drugi “Godspell”, dva su mjuzikla pristupačna ponajviše tinejdžerskoj publici.
U filmu “Godspell” Isus je prikazan kao klaun, odnosno mladić koji sa svojim prijateljima pleše i pjeva po ulicama New Yorka, razgovara s apostolima i podučava ih kako treba propovijedati, kako biti klaun.
Za kraj je, dakako, ostavljena “Pasija” Mela Gibsona, koja je na brutalan i vrlo realističan način prikazala posljednje mučeničke sate života Isusa Krista, film koji je izazvao brojne kontroverze svuda u svijetu. S druge, one filmske strane, jedan je od najgledanijih filmova u novijoj povijesti sedme umjetnosti.

“Mali” glumci za “veliku” ulogu

filmski isusi

filmski isusi

Jedan od rijetkih glumaca koji su se uzdigli nakon “najveće uloge u životu” je Max Von Sydow (glumio u “Najvećoj priči ikad ispričanoj”) i ostvario jednu od najvećih filmskih karijera uopće, te Willem Defoe (“Posljednje Kristovo iskušenje”). No, s obzirom na kontroverze vezane uz taj film, dotični možda i ne ide u isti koš s ostalima.
Jedan od prvih filmskih “Spasitelja” bio je H.B. Warner u ekranizaciji Cecila B. De Millea “Kralj nad kraljevima”, davne 1927. godine, a u istoimenom filmu Nicholasa Raya četrdeset godina poslije glavnu ulogu tumačio je Jeffrey Hunter.
Robert Powell, britanski glumac kojeg će se mnogi uglavnom sjećati iz britanskih krimi-serija, Isusa je glumio u Zeffireliijevom epu, dok posljednjeg filmskog Mesiju, Jima Caviezela, nakon “uloge veće od života” baš i ne vidimo na filmskom platnu.
Pridodate li spomenutima Teda Neeleya iz “Isusa Krista Superstara” Andrewa Lloyda Webera, ili Vincenta Garbera u “Godspellu” (glumac iz serije “Alias”), a s obzirom na veliki broj filmova o Isusu, glumci koji su prodefilirali ekranom u bijeloj halji, liječili bolesne i nahranili gladne, uglavnom su bili “zvijezde” za jednu noć, usputni prolaznici u svijetu filma.

Pročitaj i:
Monty Python >>
Deset najboljih filmskih obrata >>
Najbolji filmovi u 2007. godini >>
Filmovi koji su propali (1) >>

TAGOVIfilm isus krist Jesus Christ Superstar Jim Caviezel Martin Scorsese Max Von Sydow monty python religija Willem Defoe

Komentiraj