Film i TV

Anime u kinima, napokon!

Aside Banners

Japanski animirani kino hit Djeca-vukovi stiže i u domaća kina

Piše , Objavljeno

Već godinama nismo imali priliku pogledati neki japanski animirani film u domaćim kinima, ali izgleda da će se to uskoro promijeniti!

djeca-vukovi

I dok američki crtani filmovi svaki mjesec pune svjetske i domaće kino dvorane, japanska remek djela ostaju po strani, rezervirana eventualno za nekakav festival, ili što je češći slučaj, gledanje od doma. Istina, radi se mahom o filmovima drugačijeg stila nego što smo mi Zapadnjaci navikli, ali već nakon nekoliko odgledanih klasika, može se stvoriti određena navika i lakše uranjanje u začudne svjetove te dalekoistočne kinematografije.

Karlovačka tvrtka Radar, koja se inače bavi multimedijalnim djelatnostima, odlučila je gledateljima i obožavateljima japanskih animiranih filmova omogućiti uživanje u tom obliku umjetnosti i u kino dvoranama, postavši distributerom upravo takvih filmskih naslova. Hrvatskoj će publici tako premijerno predstaviti ponajbolji ovogodišnji anime, Djecu-vukove, obiteljsku dramu Mamora Hosode, koji slovi kao jedan od najznačajnijih mladih autora toga žanra. Time će gledatelji s ovih prostora dobiti rijetku privilegiju da spomenuti film gledaju u redovitoj kino distribuciji, što se do sada moglo u svega nekoliko zemalja svijeta.

Kao i većina japanskih crtića, i ovaj djeluje na više razina, te je pogodan i za djecu i za odrasle. Prvi će u prekrasnoj animaciji i toploj priči naći zabavne i maštovite svjetove, dok će oni malo stariji polagano ljuštiti slojeve priče i karaktere glavnih likova, te neke životne drame koje i sami svakodnevno proživljavaju. Radnja se vrti oko djevojke Hane, koja se zaljubljuje u mladića i rodi mu dvoje djece, vrckavu Yuhi i sramežljivog Amea. No ova naizgled obična obitelj skriva jednu veliku tajnu: taj fatalni mladić zapravo je ‘čovjek-vuk’ (nešto kao vukodlak, samo što može kontrolirati svoju preobrazbu), a nakon što iznenada umire, Hana shvaća da su i djeca od njega naslijedila tu neobičnu karakteristiku.

Djeca-vukovi trailer:

Kroz gotovo dva sata klasične 2D animacije popraćene nekim modernijim 3D tehnikama, pratimo tako majku, koja se u surovom svijetu bori za što bolji odgoj svoje djece, pritom pokušavajući donijeti hranu na stol i nekako se nositi s njihovim neljudskim sposobnostima. Takva priča djeluje na nekoliko razina i predstavlja određenu vrstu metafore naše svakodnevice, te bi se svatko, bez obzira na godine i životnu situaciju, mogao pronaći u njoj.

djeca-vukovi

Film je u domovini i svijetu pobrao hrpu nagrada (među kojima i onu za najbolji animirani film Japanske filmske akademije), a u našim bi se kinima trebao pojaviti 14. studenog. Za obožavatelje japanskog stila animacije, ali i za sve one, koji stalno kukaju kako se u kinima prikazuje samo hollywoodska produkcija, ovo je idealna prilika da uživaju u originalnom i neobičnom filmskom remek djelu. Nadamo se da ovakvih premijera neće nedostajati i u budućnosti…

TAGOVIanime animirani filmovi crtani film crtići djeca-vukovi japanski crtani film radar

Komentiraj