Zabava

Aside Banners

Jean-Claude Van Damme – čovjek i legenda

Belgijski mišićavko godinama je žario i mlatio na filmskom platnu, a danas je gotovo zaboravljen. Mi to nećemo dozvoliti!

Piše , Objavljeno

Rođen 1960. u Belgiji, mali Jean-Claude Camille Francois Van Varenberg od malih je nogu krenuo razvijati svoje borilačke vještine. Kao europski prvak u karateu i bodibilderski Mister Belgije, znao je da će mu svjetsku slavu osigurati jedino poznavanje još jedne macho vještine – baleta! Pet godina je mladi Jean-Claude kombinirao majageri i piruete.
Filmska slava nije stigla preko noći, pa je Jean-Claude, savladavši još nekolicinu borilačkih vještina, krenuo o okrutni svijet Full Contact borbi, gdje je nanizao uspjehe.
Spreman i zajeban, počeo je obilaziti audicije. Kasne osamdesete bile su plodno tlo za momke koji umiju visoko dignuti nogu i govore stranim naglaskom, ali naš junak nije uspjevao isplivati iz B, C i produkcije koju obilježavamo još nižim slovima abedede. Ipak, devedesetih započinje put prema zvijezdama.
U očekivanju novog filma, “JCVD“, pogledajmo zajedno sažeti pregled nekih Van Dammeovih filmskih ostvarenja.

Bloodsport (1988.)

Bloodsport

Bloodsport

Prvu veliku ulogu dobio je u vrlo krvavom filmu, koji osim obilja šore i letećih tjelesa nije ponudio ama baš ništa. Ipak, to je bilo sasvim dovoljno za uzlet novog žanra i nove zvijezde. Uloga je Van Dammeu osigurala nominaciju za Zlatnu malinu u kategoriji “Najgora nova zvijezda”.

Cyborg (1989.)

Cyborg

Cyborg

U post-apokaliptičnoj budućnosti, glad i gadna bolest pobile su većinu stanovništva uništene planete. Znanstvenici rade na lijeku za kugu, ali nedostaju im još neke stvarčice ne bi li skončali posao koji će spasiti čovječanstvo.
Pearl Prophet je žena cyborg (odnosno, žena iz snova) koja ima ključne informacije za spomenute znanstvenike. Gibson Rickenbacker, odnosno Jean-Claude, pomaže joj da stigne do njih. Na putu im se ispriječi banda zločinaca, ista ona ekipa koja je pobila Gibsonovu obitelj. Zna se što slijedi:Gibson radi puno špaga, i šora gomilu negativaca sve do Atlante.

Kickboxer (1989.)

Film koji je Jean-Claudu osigurao svjetsku slavu. Film je na domaćim televizorima toliko puta repriziran da je i riječ o radnji suvišna, ali zlu ne trebalo:
Na turniru gdje se borci iz cijelog svijeta bore na život i smrt (što je zaplet na kojeg se oslanja većina njegovih filmova), zajebani borac Tong Po Jean-Claudeova brata kurvinski opali po kralježnici strpavši ga u invalidska kolica.
Dobar dio filma naš junak Kurt Sloan sprema se za osvetu uz pomoć starog ali moćnog majstora borilačkih vještina koji je sklon “mudrim” savjetima. U finalu, Kurt je spreman i svojem protivniku poručuje:”Jest ćeš tucano staklo!”

Double Impact (1991.)

Double Impact

Double Impact

Ovo je prvi film kojega je Van Damme sam napisao i producirao, što mu je omogućilo potpunu kreativnu slobodu. što li je, pitate se, smilio taj genialac!? Film u kojemu ne nastupa jedan Van Damme, nego čak dva Van Dammea za cijenu jednoga. Dakle, više špaga i mavanja nogama do tada nije viđeno na filmskom platnu!
Dva blizanca razdvojena po rođenju, Alex i Chad, udružuju se ne bi li osvetili nasilnu smrt svojih roditelja. Naravno, iako su odrastali na suprotnim stranama svijeta, obojica odlično vladaju borilačkim vještinama i rade špage. što ćeš, to je u genima.

Hard Target (1993.)

Hard Target

Hard Target

Prvi američki film legendarnog hongkonškog redatelja akcije Johna Wooa, I logičan izbor glavnog glumca, tada već neosporenog kralja trash akcijskog filma – Van Dammea.
Začudo, ovaj film nije smješten u podzemlje full contact boraca, nego ga odlikuje zaplet tada vrlo netipičan za Van Dammeovu filmografiju. Naš junak bori se protiv okrutnih i imućnih lovaca koji se zabavljaju lovom na ljude. Naravno, kada je naš čovjek u igri, to nije nimalo jednostavno, niti zabavno.
Budući da je John Woo u igri, ova suradnja urodila je sasvim dobrim filmskim uratkom. Ne možemo se sjetiti je li Van Damme izveo koju špagu, ali zato ne možemo zaboraviti njegovu fudbalerku.

Street fighter (1994.)

Street fighter

Street fighter

Ovo je jedan od najgorih filmova napravljenih po računalnoj igri, ako ne i najgori. Uz JCVD-a, u njemu nastupa niz zvijezda i zvijezdica, a tu je zalutala i Kylie Minogue. Ne pjeva, nego glumi. Bolje pjeva.
Radnja je bazirana na igri, ali scenarij je baš i ne prati. Film su sasjekli kritičari, obožavatelji igre, Bečki dječaci i Udruga umirovljenih inkasatora. Ipak, film je digao lovu.
U Shadaloou, gradu u Aziji, u tijeku je žestoka borba između Saveza Nacija (Allied Nations) i naoružanih-do-zuba krijumčara droge koji drže taoce za čije oslobađanje traže 20 milijardi dolara. Izgleda da dolaru budućnost nije bajna.

Timecop (1994.)

Timecop

Timecop

JCVD-ov najuspješniji film zaradio je oko stotinu milja dolara na kino blagajnama, a čak je i kritika nekako blagonaklono gledala na ovaj uradak.
Naravno, u budućnosti postoji mogućnost putovanja kroz vrijeme, a Max Walker je neka vrsta konduktera na toj liniji, koji pazi da se nitko ne švera u prošlost i mijenja stvari. Ali, pazi vamo, prije deset godina ubijena mu je žena, pa ga to muči. Vratiti se i ispraviti nepravdu, ili biti lojalan građanin i patiti, pitanje je sad.

Double Team (1997.)

Double Team

Double Team

Filmski debi sumnjivog Dennisa Rodmana. Na prvi pogled, radi se o običnoj bedastoći. Na drugi pogled, shvatiš da je prvi pogled bio sasvim dovoljan. Zvijezda našeg Jean-Clauda polako blijedi, čak ju je i Rodmanova pojava lako zasjenila.
Plitka i neuvjerljiva priča pokušava nam uvaliti Jacka Quinna (JCVD) kao CIA-inog antiterorističkog specijalca u mirovini, žena trudna, sve pet. Ofkors, bedgaj otima ženu i Quinn kreće u odmazdu. Kreće teorija zavjere i balada o high-kicku.

Replicant (2001.)

Replicant

Replicant

Nekoliko godina i filmova kasnije, JCVD vraća se glupom, ali prokušanom konceptu filma s više od jednog Van Dammea za istu cijenu.
Igra poremećenog masovnog ubojicu, a igra i njegovog senzibilnog klona. Odakle ideja? Eh, murija je sasvim logično zaključila da će klon sirovog ubojice biti telepatski povezan sa svojim originalom, te da će im tako pomoći da ga pronađu i strpaju u tvorza. Oke.

Until Death (2007.)

Until Death

Until Death

Van Damme u ovoj je dekadi već daleko od svoje nekadašnje slave, a brijemo da mu niti špaga više ne ide onako dobro. Zato se odlučio posvetiti drugačijim filmovima.
Ovdje JCVD ima ulogu policajca koji “radi na crno, a brije na žuto”, a tu i tamo cuga, siluje… Vremešni Jean-Claude pokazuje svoj glumački talent, a u filmu zapravo čak i nema “onakvih” borilačkih scena!
Bedcop popije metak i pada u komu. Budi se kao potpuno drugačija persona i odluči se osvetiti likovima koji su mu uništili život.

JCVD (2008.)

JCVD

JCVD

To, Jan-Claude se vraća veći nego ikad! Oke, pretjerujemo, ali ovaj film mnogi očekuju kao veliki povratak nikad prežaljenog junaka iz djetinjstva. Nakon kokaindžanja, ružnih razvoda, financijskog debakla, gostovanja u kretenskim TV emisijama i sličnih sranja, JCVD vraća se u istoimenom, polu autobiografskom filmu. Toliko mu se svidjela ideja, da za svoju ulogu navodno nije uzeo niti centa.
Radnja zaista podsjeća na njegov život:propala hollywudska akcijska zvijezda koju više nitko ne želi angažirati, na rubu je financijske propasti. Žena mu ne da viđa sina, primoran je žicati se za lovu… dosta mu je svega i vraća se u rodnu Belgiju. Ulazi u banku, ali se tu zadesi usred pljačke. U klasičnom zapletu zamjene identiteta, murija posumnja na Van Dammea i tu počinje… uostalo, film bi uskoro trebao stići, pa vam ne želimo kvariti zabavu.

TAGOVIBloodsport Double Impact Double Team film glumac jcvd jean claude van damme Kickboxer Replicant Street fighter Timecop Until Death

Komentiraj