Film i TV

Jodorowsky i Dina

Aside Banners

Jodorowsky i njegova nadrealna vizija ‘Dine’, najboljeg nikada snimljenog SF filma

Piše , Objavljeno

Dina je bez sumnje jedan od najznačajnijih SF romana u povijesti, a oko njezine filmske verzije u režiji Davida Lyncha i danas se lome koplja. Bi li verzija Alejandra Jodorowskog bila bolja?

jodorowsky dina

Frank Herbert i njegova Dina su 1965. godine maltene promijenili svijet znanstvene fantastike s epskom pričom o međuzvjezdanim sukobima, politici, religiji, ljubavi i prije svega “začinu“, najvrijednijoj tvari u poznatom svemiru i metaforom za cijeli ljudski život. Ovaj je bestseller izrodio cijelu sagu, a 1984. godine ga ekranizira i veliki David Lynch, čiju verziju neki smatraju najboljim SF filmom svih vremena, dok je za druge hračak u lice Herbertu i njegovoj ostavštini. Mi nećemo ulaziti u to tko je u pravu, a tko u krivu, već se pozabaviti jednim sasvim drugim filmom, i to onim koji na žalost nikada nije snimljen…

Moebius, Giger, Dali, Orson Wells…

Naime, još je ranih 70-ih godina prošloga stoljeća cijenjeni čileanski nadrealist Alejandro Jodorowsky izrazio veliku želju da ekranizira roman Dina, a tijekom dvije godine planiranja i pripremanja za svoje vjerojatno najznačajnije životno djelo, oko sebe je okupio ljude koji će se idućih godina promaknuti u neke od najznačajnijih ličnosti svjetske umjetnosti.

Pazite ovo: za koncepte su bili zaduženi H.R. Giger (u to vrijeme još uvijek ‘zelen’ umjetnik, koji će nekoliko godina nakon toga doslovno stvoriti fantastični svijet Aliena), Chris Foss (Superman, Flash Gordon, Alien…) i Jean Giraud aka Moebius (jedan od najvećih strip autora svih vremena), glumačku bi postavu činili Orson Wells, Gloria Swanson, David Carradine, Mick Jagger i Salvador Dalí glavom i brkom, dok bi glazbu radili Peter Gabriel i Pink Floyd, a sve pod budnim okom i produkcijskom šakom samoga Franka Herberta! Whaaaat?!

Jodorowsky’s Dune – trailer:

Jep, to je film koji bi na ovaj ili onaj način bio jedan od najvećih svih vremena… Na žalost, na putu njegove realizacije se ispriječilo nekoliko nepremostivih prepreka, poput činjenice da bi trajao dobrih 14 sati, koštao kao svi filmovi tih godina zajedno (nemojte nas držati za riječ, ali vjerojatno nije daleko od istine) i bio dobrih 200 godina ispred svog vremena. U dokumentarcu Jodorowsky’s Dune, koji ovih dana kreće u distribuciju, i sam Čileanac tvrdi da bi se radilo o filmu koji daje osjećaj istovjetan konzumaciji LSD-a, ali bez potrebe da uistinu popapate taj trip. Sve nam je jasno!

Ipak, dok gledamo ove fotke i koncepte koji jednostavno pršte kreativnošću, možemo samo žaliti što nikada nismo dobili priliku pogledati takvu Dinu. Jodorowsky je kasnijih godina jako malo snimao, ostatak originalne ekipe je krenuo na druge projekte, a Lynch je izbacio svoju ekranizaciju, tako da se više nije isplatilo boriti za taj bizarni san. Šteta…

jodorowsky dina

Koncept Chrisa Fossa

jodorowsky dina

Jodorowsky (lijevo), Moebius (desno) i kostimirani glumac (sredina)

jodorowsky dina

Jodorowsky raspravlja s Carradineom o njegovoj ulogi

jodorowsky dina

H.R. Giger na radnom mjestu

jodorowsky dina

Orson Wells se sprema za ulogu… ili ručak…

jodorowsky dina

Koncept H.R. Gigera

jodorowsky dina

Koncept Chrisa Fossa

jodorowsky dina

Koncept Chrisa Fossa

jodorowsky dina

Koncept H.R. Gigera

TAGOVIalejandro jodorowsky david lynch dina dune ekranizacija franke herbert nadrealizam sf

Komentiraj