Zabava

Aside Banners

John Adams – Dokaz da HBO rijetko griješi

HBO prikazuje mini-seriju o životu drugog američkog predsjednika Johna Adamsa i nakon što smo pogledali prve dvije epizode jedino što možemo reći jest: Tako se to radi!

Piše , Objavljeno

John adams

John adams

Bez obzira radilo se o njihovim serijama, dokumentarcima ili emisijama, HBO je postao jamac inteligentne televizijske zabave i danas je svakako temeljni argument u borbi protiv onih koji tvrde da televizija zaglupljuje.
Sedmodijelna mini-serija “John Adams” njihov je novi projekt koji ni po čemu ne zaostaje za skupim filmskim uprizorenjima. Redatelj Tom Hooper stao je iza kamere, dok se za scenarij pobrinuo Kirk Ellis koji je svoj rad bazirao na Pulitzerom nagrađenoj knjizi Davida McCullougha.

Paul Giamatti kao adams

Paul Giamatti kao adams

Glumačka postava priča je za sebe. Adamsa glumi odlični Paul Giamatti (“American splendor”, “Sideways” i “Shoot ’em Up”), njegovu ženu Abigail utjelovila je Laura Linney (“Love actually”, “The Truman show” i “Mystic River”) dok se u ostalim ulogama pojavljuju fantastični David Morse (Washington), Tom Wilkinson (Franklin) i Rufus Sewell (Hamilton).
Giamatti je već standardno genijalan, ali posebno nas je oduševila Laura Linney koja je u ulogu Abigail Adams uložila toliko strasti i glumačke vještine da smo istinski uživali gledajući njen prikaz sve inteligencije i povijesne važnosti koju je stvarna Abigail Adams imala. Naime, njihova se osobna korespondencija i danas koristi kao važan povijesni dokument jer John i Abigail često su komentirali društvena događanja u međusobnim intelektualnim nadmetanjima, a poznato je da je i Adams svoju ženu često pitao za savjete.

Giamatti i Linney

Giamatti i Linney

Radnja serije prati 50 godina američke povijesti kroz oči obitelji Adams (ne one “Obitelji Adams” s Lurchom i rukom koja uokolo trčkara) pa se već u prvim epizodama mogu vidjeti odlični i objektivni prikazi “Bostonskog masakra” i rezultati “Bostonske čajanke”. Zanimljivo je da vrlo malo ljudi, izuzev povjesničara, poznaje povijesnu pozadinu ovog pravnika / političara pa je knjiga prema kojoj je serija nastala došla kao veliko iznenađenje za neupoznati puk. Primjerice, malo je poznato da je upravo Adams bio branitelj u slučaju “Bostonskog masakra” kada je odred britanskih vojnika zapucao na razularenu masu pobunjenika. Naravno, serija se morala pozabaviti i njegovom 60 godina dugom ljubavi prema gospođi Adams jer nema dobre serije bez dobre ljubavne priče.

Mi smo skroz za ljubav, rat i pravo!

Vrlo rijetko imamo prilike pogledati istinski televizijski blockbuster, a “John Adams” je upravo to. Za produkciju 81 i pol sati materijala, utrošeno je preko 100 milijuna dolara, a kako bi to rekao naš čovjek Vrdoljak, u seriji se pojavljuje “više od 100 glumaca”. A kada već govorimo u brojevima, Idesh! iza ovog projekta stoji 100% i bila bi greška propustiti ga samo zbog toga jer se ne prikazuje na domaćim kanalima.

Idesh! preporuka: Nabaviti kako god znate i umijete…

TAGOVIDavid Morse hbo john adams Kirk Ellis Laura Linney paul giamatti povijest Rufus Sewell serija Tom Hooper Tom Wilkinson tv

Komentiraj