Zabava

Aside Banners

Juno

Mali nezavisni film upao je na mala vrata i pretvorio se u veliko nezavisno čudo...

Piše , Objavljeno

Juno je šesnaestogodišnjakinja koja je ostala u drugom stanju s dečkom pa se odlučuje svoje nerođeno dijete dati na posvajanje. Ovo bi više-manje bio rezime onog što se u devedeset i šest minuta odigrava na ekranu.

No, dok bi mnogi drugi redatelji ovu temu eksploatirali, klišeizirali i pretvorili u pizdariju koju bi valjalo zaobilaziti u širokom luku, Reitman (redatelj američke verzije Officea i novog televizijskog projekta Stevena Spielberga “The United States of Tara”) učinio je ovaj predložak blogerice / spisateljice Diablo Cody (Brook Busey-Hunt) malim remek-djelom koje je postalo jedan od najgledanijih filmova na američkom tržištu dok je Ellen Page nagrađena nominacijom za Oscara (kao uostalom i redatelj, film i scenarij).

Juno

Juno

Juno

Na stranu svi hvalospjevi kritičara koji su ovaj film masovno uvrštavali na liste najboljih filmova godine, na stranu nominacije i cjelokupni hype oko filma, riječ je o odličnom djelu koje iznova dokazuje kako se najbolje stvari u američkoj kinematografiji dešavaju u nezavisnoj produkciji.

Film bi najbolje opisali kao “Ghost World bez izdrkavanja i pretencioznosti” , a mlada Ellen Page postala je baš kao i redatelj Reitman “ime na koje moramo paziti” u nadolazećim godinama. Scenarij izbjegava sve klišeje na koje smo navikli, a uistinu je pravi užitak gledati američki film koji sa takvom lakoćom cijelu gungulu oko maloljetničke trudnoće, pobačaja, usvajanja, odrastanja i straha od istog uspijeva učiniti tako stvarnom i bliskom prosječnom gledatelju, a da pritom ne upada u sve zamke patetike u koje su američki filmaši i scenaristi skloni upadati.

Idesh! preporuka
:Propustiti ovaj film bilo bi greška kao i zatrudnjeti sa šesnaest…
Režija:Jason Reitman
Uloge:Ellen Page, Michael Cera, Jason Bateman, Jennifer Garner…
Trajanje:96 minuta

TAGOVIellen page film Jason Reitman juno

Komentiraj