Film i TV

Oklada velikana

Aside Banners

Kako Steven Spielberg lukavo zarađuje milijune na starom dogovoru s Georgeom Lucasom

Piše , Objavljeno

Stara narodna kaže: “Pare idu na pare!“, što znači da se svemir nekako pobrine da oni koji imaju, imaju još više, a Steven Spielberg je najbolji primjer!

spielberg

Činjenica 1: Steven Spielberg je faca. Činjenica 2: George Lucas je faca. Činjenica 3: obojica su puni k’o brod! No nije uvijek bilo tako… Prije 40-ak godina su ovi veliki redatelji (a prije svega, veliki biznismeni) bili klinci s par (danas kultnih) niskobudžetnih filmova iza sebe i velikim snovima o epskim SF spektaklima.

Naime, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća SF nije bio toliki mamac za publiku kao danas, pa je primjerice 2001: Odiseja u svemiru zaradila svega 56 milja dolara, iako je onda, kao i danas, gotovo jednoglasno proglašavana najboljim SF filmom svih vremena. Krajem 1976. godine Steven Spielberg tako kreće raditi Bliske susrete treće vrste, dok George Lucas očajnički pokušava ostvariti svoju viziju koja se zove Star Wars.

I dok je Spielbergu sve išlo po planu, Lucas je imao grdih problema, jer uz tadašnju tehnologiju i relativno mali budžet (11 milijuna dolara) nije mogao na kvalitetan način prenijeti na film sve ono što je zamislio u svojoj kosmatoj glavi. Zato je uzeo mali odmor i skoknuo do svog frenda Stevena, a kada je vidio filmski set za Bliske susrete i svu tu silu talenta i genijalnosti, pao je u još veću depru.

spielberg

O bože, tvoj film će biti toliko uspješniji od Star Warsa!“, Spielberg se prisjeća Lusasove reakcije. “Ovo će biti najveći hit svih vremena. Ne mogu vjerovati kakav je ovo set. Ne mogu vjerovati što sve imaš, o moj bože…” Tako je, kao mala curica, plakao jedan od trenutno najbogatijih svjetskih filmaša. No biznismen u njemu se nije želio predati, pa je Spielbergu iznio zanimljivu ponudu: “Ja ću tebi dati 2.5% zarade Star Warsa, ako ti meni daš 2.5% zarade Bliskih susreta treće vrste.” Stari Stevo je bez problema pristao, jer je znao da u najgorem slučaju može izgubiti neku siću, a pokazalo se da je bio aposlutno u pravu.

Da, Bliski susreti treće vrste su 1977. godine zaradili 303 milijuna dolara, ali je Star Wars (kasnije nazvan Star Wars: Nova nada) digao velikih 460 milja samo u SAD-u, te time postao jedan od najprofitabilnijih filmova svih vremena. Računajući inflaciju i ukupnu zaradu, to je okvirno oko 1,5 milijarde dolara, što pak znači da je Spielbergu pripalo oko 40 milijuna fakin’ dolara! A sve što je trebao učiniti jest saslušati svog depresivnog frenda dvije i pol minute, te na kraju pristati na njegovu bizarnu ponudu.

spielberg

Spielberg nikada nije precizirao odnosi li se tih 2,5% na bruto ili neto prihode, pa bi tako zarada tog deala mogla biti daleko manja ako je riječ o potonjem. S druge strane, Lucas navodno i dan danas svom frendu Stevenu isplaćuje pare, tako da se može zaključiti da se ipak radi o ukupnoj zaradi koju Star Wars (pretpostavljamo da je okladom obuhvaćen samo prvi dio) donosi, a kada znamo da cijela franšiza vrijedi preko 30 milijardi dolara… uffff! U svakom slučaju, završiti ćemo kako smo i počeli: “Pare idu na pare!

TAGOVIbliski susreti treće vrste george lucas oklada star wars steven speilberg

Komentiraj