Zabava

Aside Banners

Kanye West – u iščekivanju Diplome

Ne upada u kalup standarnog "badass pet puta ranjenog bio u zatvoru MF" američkog rappera, ali je uspješan. Očekujući novi album donosimo njegovu priču

Piše , Objavljeno

Kanye Omari West (čita se kanje ili kanjei, a ne keni, kenji ili kani što sam nebrojeno puta imao prilike čuti), rođen je 1977. u Atlanti i od samih početaka nije upadao u standardni kalup američkih repera. Ne dolazi iz siromašne obitelji, pohađao je umjetničku školu i krenuo je na Columbiu, no ubrzo odustaje od fakulteta i pokušava ostvariti svoj san i uspjeti u nemilosrdnom glazbenom svijetu.

Zvijezde su mu bile naklonjene i uskoro (2001.) započinje s producentskim radom na genijalnom Jay Zjevom albumu The Blueprint što ga je smjesta stavilo na kartu svijeta vrhunskih hip-hop producenata. Njegovi apetiti ipak nisu bili zadovoljeni i mladi se entuzijast odlučio izdati solo album. Jay Z je isprva bio sumnjičav i nećkao se hoće li potpisati Westa s obzirom na to da njegovi tekstovi nisu bili ono što je tržište tog vremena očekivalo.

Prekratnica u njegovoj karijeri bila je 2002. godina. Krajem godine doživio je tešku prometnu nesreću (zaspao za volanom) i rezultat je bio – donja vilica slomljena na tri mjesta. Nepotrebno je naglašavati da je to prilično zajebana situacija kada ste na pragu snimanja albuma prvijenca. No, to ga nije spriječilo i čovjek je odlučio snimiti pjesmu sa žicama u čeljusti. Through The Wire je zanimljiv raritet jer se jasno čuje da je Westov delivery otežan hendikepom.

Ubrzo je ozdravio i bio je spreman pokoriti svijet. Nanovo je otkrio kršćanstvo i može se primijetiti jak utjecaj vjere u Isusa na njegov život. Jesus Walks govori za sebe.

Album The College Dropout odlično je prihvaćen, a West paralelno radi na produkciji za mnoge izvođače (Jay Z, Ludacris, Alicia Keys, Mos Def…) što ga čini svestranim i financijski potkoženim umjetnikom.

Late Registration (2005.) odmah po izlasku postaje bestseller, prvenstveno zahvaljujući udarničkim hitovima Diamonds From Sierra Leone i Gold Digger. Album je odlično prihvatila publika ali i kritika što čovjeka može natjerati da se probahati, a Kanye je popustio. Tako da smo bili svjedoci ego-tripu epskih razmjera. Kao prvo, za Rolling Stone se slikao kao Isus, a za Playboy je izjavio:”Da je Biblija pisana u današnje vrijeme, bio bih unutra…”

Pokreće label GOOD Music (Getting Out Our Dreams) za koji potpisuju Common i John Legend, a kasnije i Consequence i Keyshia Cole. Snima seriju sa Larry Charlesom (redateljem Curb Your Enthusiasm, Entourage i Borata), u TV istupima javno pljuje Busha, radi kao fashion guru kolumnist za Complex, nastupa na Live Earth i generalno zarađuje pare na sve strane.

Ove godine očekujemo Graduation, najnoviji album kojime nas napada krajem kiolovoza. Bez sumnje, jedan od “jedva čekam albuma”. Do tada, pogledajte njegov najnoviji single Stronger s Daft Punkom

http://www.youtube.com/watch?v=MvTAt20eedU

TAGOVIdaft punk glazba graduation jay z kanye west

Komentiraj