Zabava

Aside Banners

Pitamo se: Koliko smo ludi?

U eksperimentu sudjeluje deset osoba - petero ima psihički poremećaj, a petero ih je zdravo. Je li lako zaključiti tko je tko?

Piše , Objavljeno

Iako na dnevnoj bazi paušalno izbacujemo procjene o nečijem mentalnom zdravlju, pitanje je koliko uspješno možemo procijeniti tko je među nama zaista “munjen”. Ali ajde, naša moć rasuđivanja u takvim slučajevima i nije toliko bitna, zato se oslanjamo na riječ školovanih pojedinaca koji će precizno ustanoviti tko su ljudi kojima psihička bolest ili poremećaj onemogućuju funkcioniranje u društvu. Ali, što ako su oni u krivu?

How Mad Are You?

How Mad Are You?

To pitanje postavili su tvorci BBC-evog dokumentarca “How Mad Are You?” u kojem pratimo grupu od deset osoba koji su tijekom sedam dana podvrgnuti testovima i zadacima koji bi trojici psihijatara i psihoanalitičara koji ih promatraju trebali omogućiti da im postave dijagnozu. Pet osoba patilo je od nekog psihičkog poremećaja, dok ih je petero potpuno “normalno”. Fora je jedino u tome da tri člana “psihijatrijske komisije” ne smiju znati ništa o svojim ispitanicima osim onoga što su uspjeli doznati u spomenutih sedam dana i zaključiti iz izvedenih testova i zadatka, te kratkog petominutnog intervjua.
I tako, dok su ispitanici rješavali zadatke poput stand-up komičarskog nastupa u lokalnom pubu, paintballa, orijentacije u prostoru i čišćenja kravljeg dreka, trojica profesionalaca pokušavaju postaviti ispravne dijagnoze, kao i ustanoviti tko od ispitanika nema nikakav psihički poremećaj.

Tijekom emisije spominje se i eksperiment u kojemu se sedmero psihijatara dobrovoljno i anonimno dalo zatvoriti u munjaru. Svi redom primljeni su i postavljena im je dijagnoza, a jedan od njih proveo je čak 57 dana na “lječenju”.

SPOILER ALERT!

Ako namjeravate pogledati dokumentarac, onda vjerojatno ne želite znati kako je eksperiment završio, pa preskočite kraj teksta.
Uglavnom, evo kako su tri vrlo stručna i iskusna “mentalna profesionalca” riješila slučaj:kod dvoje ispitanika s duševnim poremećajem uspješno su utvrdili dijagnozu, jednu osobu s poremećajem prvo su proglasili najnormalnijom u grupi, a kasnije su joj neuspješno postavili dijagnozu, dok su dvoje “normalnih” proglašeni “munjenima”. Treba reći i da su svi sudionici prije dolaska prošli opsežna testiranja kako bi se utvrdilo njihovo stvarno psihičko stanje.

I što da čovjek misli nakon svega? Tko je ovdje udlu? Jesmo li mi ostali “normalni” ili se svakoga od nas može gurnuti u neku ladicu? Jer više čak i od činjenice da su psihijatri postavili pogrešnu dijagnozu, šokiralo me to što nikako nisu uspjeli utvrditi tko od ispitanika ne pati ni od kakvog duševnog poremećaja.

TAGOVIbbc dokumentarac how mad are you

Komentiraj