Zabava

Aside Banners

Kontroverzni coveri albuma

Koji god razlog bio, neki glazbenjaci odlučili su cover svog albuma učiniti vrlo kontroverznim i bizarnim. Pred vama je nekoliko istaknutih primjera.

Piše , Objavljeno

Voljeli bi da se šalimo, ali neke slike definitivno nisu za svačije oči. Preporučljiva parentalna advajsorija i škiljenje na jedno oko. Polijećemo…

The Coup:Party Music

The Coup:Party Music

The Coup:Party Music

Listu vrijedi započeti s najmekšim primjerom koji izgleda kao voda u usporedbi s onime što slijedi. Radi se o kalifornijskoj hip-hop grupi “The Coup” nastaloj 1992. kao tročlana postava dok je danas živa kao duo.
“The Coup” dvojac svoju inspiraciju crpi u kapitalizmu, američkoj politici, prostituciji i ofkors policijskoj brutalnosti, a na našoj listi su se našli zahvaljujući kaveru albuma “Party Music” koji je trebao izaći 2001. nekoliko tjedan dana nakon tragedije s “Blizancima”. Član benda Riley na slici se ponaša kao da je aktivirao bombu u neboderu. Cover naravno nije izašao u takvom obliku.

Jimi Hendrix Experience:Electric Ladyland

Electric Ladyland

Electric Ladyland

Godine 1968. izašao je treći album Jimijevog benda Jimi Hendrix Experience, “Electric Ladyland” kojeg neki smatraju najvećim rock albumom svih vremena. Album prepun psihodeličnog rocka ujedno je i posljednji čija produkcija je odrađena s Jimijem kao glavnim supervizorom.
Iznimna uspješnost albuma malčice je zasjenjena natezanjem oko izgleda covera. Jimi je htio sliku na kojoj njegov bend pozira sa djecom ispred skulpture Alise u Zemlji čudesa u Central Parku u New Yorku. Želja je odbijena, a urednici su sami skockali ovaj koji vidite. što je po nama sasvim u dure.

Unfinished Music No.1:Two Virgins

John Lennon i Yoko Ono izbacili su ovaj neuspješni eksperimentalni album 1968. godine. Osim što je bio poznat kao vrlo inovativan zbog Johnove zajebancije s raznim instrumentima, šarolikom distorzijom zvukova i po pratećem glasiću Yoko Ono, tu je i famozni omot zbog kojeg je i Paul McCartney ostao “paf”.
Fotka je uslikana u stanu Ringo Starra gdje su John i Yoko obitavali (čitaj:igrali se nadrogirane mame i ušlagiranog tate) te godine. Na prednjem kaveru slika je njih sprijeda dok je odozada slika njihovih pozadina. Album se u nekim država prodavao zamotan u smeđi papir kako nevine oči ne bi stradale gledajući ova dva Yetija.

Chumbawamba:Anarchy

Chumbawamba:Anarchy

Chumbawamba:Anarchy

Anarho-punk bend smiješnog imena Chumbawamba odlučio je 1994. uljepšati kaver svog albuma slikom djeteta pri porodu, i šire naravno. Ofkors, kao u slučaju Lenona i one Yoko Ono i ovaj album se prodavao zamotan u smeđi papir. Kasnije se ipak odustalo od cenzure, a album je krasio police dućana ko’ od majke rođen. Na albumu su se inače nalazile pjesme socijalne tematike i pjesme koje se protive autoritetnoj političkoj ideologiji.

Mortad Hell:There’s A Satanic Butcher In Every One Of Us

Mortad Hell

Mortad Hell

Album grupe Mortad Hell izašao je 2005. a sudeći po imenima nekih stvari koje su gore, tipa:”Satan’s Symphonie”, “In Devil We Trust” i “God Bastard” jasno je kojoj supkulturi pripadaju. Kao što vidite na slici, nekakav izopačeni ljigavac uživa u krvavom piljenju svoje žrtve što je ništa naspram nečitkog imena benda koji se nalazi odmah iznad, a koji je i svrstao ovaj cover na ljestvicu. Nadajmo se da ime albuma nije potkrijepljeno nekim znanstvenim dokazima.

Brujeria:Matando Gueros

Brujeria:Matando Gueros

Brujeria:Matando Gueros

Meksički metal bend Brujeria uspješno je progurao sotonjarski anti-krist imidž sa svojim debi albumom “Matando Gueros” pa su 2000. godine i nominirani na Latinskojh verziji “Gremija” u kategoriji najboljeg rock albuma godine. Pjevuše na španjolskom jeziku, a osim spomenutog sotonizma njihove pjesme obilježene su seksom, bježanjem preko grane, droksanjem, politikom i pričama o tamanjenju bijelaca. Zahvaljujući takvoj tematici mnogi Ce De šopovi odbili su prodavati album, a i ovaj šokantni kaver koji vidite na slici uvelike je kumovao takvim reakcijama.

Mayhem:Dawn Of The Black Hearts

Mayhem

Mayhem

Kako obilježiti smrt člana benda koji je zahvaljujući razornosti pumperice svojim mozgom oličio zidove u stanu? Spremno rješenje za to imao je norveški blek metal bend “Mayhem” koji je sliku svog pokojnog člana stavio na omot albuma.
Kao što vidite, slika nije iz ljepših dana već nekoliko trenutaka nakon tragedije. Bend je inače nastao 1984. godine i jedan je od najkontroverznijih bendova kojeg okružuju nebrojeni mitovi, a svi uglavnom vezani uz nasilje.

TAGOVIalbum bizarno Brujeria brutalno Chumbawamba coveri Jimi Hendrix Experience Mortad Hell The Coup Unfinished Music

Komentiraj