Glazba

Nije za one slabog srca

Aside Banners

Kontroverzni video ‘Broken’ Nine Inch Nailsa prenasilan za gledanje!

Piše , Objavljeno

Nakon 20 godina smucanja po mračnim podrumima, ‘Broken’ je napokon službeno objavljen na stranici Vimeo. Tamo je izdržao puna dva dana, prije nego je skinut zbog pretjeranog nasilja.

nin broken

Nekoć davno, početkom 90-ih, Trent Reznor i njegovi Nine Inch Nailsi su bili jedan od najkontroverznijih i najneobičnijih bendova na sceni. Njihov teški industrijski zvuk i spotovi od kojih se zabrinutim roditeljima dizala kosa na glavi, harali su podzemljem rocka. Danas je Reznor mnogo pitomiji, blaži i nimalo lošiji multidisciplinarni umjetnik, no o njemu ćemo nekom drugom prilikom. Danas pričamo o ‘Brokenu’.

‘Broken’ je video od kojih 20 minuta, nastao kao promotivni materijal za istoimeni album iz 1992. godine. Taj album je zapravo bio jedan veliki srednjak glavešinama iz studija TVT, koji su Nailse htjeli pretvoriti u pitomi, kućni, pop bend. Naravno da se Trentu i ekipi to nije svidjelo, pa su potpisali s kućom Interscope Records i snimili ‘Broken’, jedan od svojih najagresivnijih i najbrutalnijih albuma, koji je vrlo brzo postao kultni klasik (i usput se okitio s dvije Grammy nagrade). Album je sadržavao šest pjesama i dva bonus singla, koji su svi manje više sadržani u spomenutom video radu.

nin brokenMnogo mlađi i mnogo luđi Trent Reznor…

Reznor se u kreiranju tog videa udružio s kolegom Peterom Christophersonom, te su stvorili jedan od najmorbidnijih i najkontroverznijih (stari luđak Lynch bio bi ponosan) uradaka ikada, koji već 20 godina ne uspijeva izaći iz podruma i biti službeno objavljeno. Mi smo se nagledali svakojakih bolesnoća, što filmskih, što spotovskih, ali za ‘Broken’ nismo bili spremni. Pa eto, uživajte!

‘Broken’ – UPOZORENJE! Video je IZNIMNO nasilan, i ne preporuča se osobama mlađima od 18 godina, kao ni onima slabijeg srca i želuca:

Za one koji nemaju živaca niti želuca gledati 20 minuta eksplicitnih scena nasilja, ukratko ćemo opisati o čemu se tu radi. Naime, video ugrubo čine dva dijela koji su međusobno povezani. ‘Normalniji’ dio se sastoji od isječaka iz pravih video spotova za pjesme s albuma ‘Broken’, među kojima su PinionWish, Help Me I Am in HellHappiness in Slavery. Premda su svi, po ondašnjim, ali i današnjim standardnima, prilično uznemirujući, najbrutalniji je ipak posljednji, Happiness in Slavery. On se u cijelosti sastoji od sado-mazohističkog torture porna u kojem glavnu ulogu ima performer Bob Flanagan, kojega poseban paukoliki stroj štipa, grebe, buši i reže.

Drugi, znatno bolesniji dio ovog video uratka je i kostur cijele priče, a čini ga čisti torture snuff film. Naime, na ispucaloj VHS snimki loše kvalitete i s puno smetnji, gledamo poremećenog luđaka, koji se sadistički iživljava i na kraju ubija nepoznatog mladića, pritom ga tjerajući da gleda spomenute spotove Nine Inch Nailsa. Scene su iznimno nasilne i vizualno uznemirujuće, toliko da nam se neki recentni horrori čine kao priča za djecu. Sam Reznor je jednom prilikom rekao da “… u usporedbi s ‘Broken’ videom, spot za pjesmu Happiness is Slavery’ izgleda kao Disneyev film!

Naravno, ovakav rad nikada službeno nije ugledao svjetlost dana (prije interneta su se mijenjale i presnimavale VHS snimke, a 2006. se na torrentima našla i DVD verzija), barem ne do prije nekoliko dana. Tada je, 20 godina nakon njegova nastanka, grupa Nine Inch Nails službeno objavila njegovo stavljanje na popularnu stranicu Vimeo. Fanovi su mogli uživati (vjerujemo da se većina gledatelja ipak zgražala) puna dva dana, dok Vimeo nije skinuo spomenuti video, opravdavajući se da krši gotovo svako njihovo pravilo i zabranu nasilnog materijala.

nin broken

Ipak, kako ste se mogli uvjeriti iz filmića kojeg smo uspjeli pronaći uz samo nekoliko klikova mišem, danas je na internetu vrlo teško zabraniti ili sakriti bilo što (a čega tek ima na deep webu?), pa će tako ‘Broken’ i dalje uveseljavati mlado i staro koje voli bizarno!

TAGOVIbizarno NIN nine inch nails snuff šokantno trent reznor

Komentiraj