Zabava

Aside Banners

Kosooka braća

Iz jedne od posljednjih oaza komunizma, Kine, dolaze dva gangsterska filma. A osim što imaju zajedničku tematiku dijele i skoro isti naslov. Predstavljamo vam Brothers i Blood Brothers.

Piše , Objavljeno

Nakon što smo odgledali mnoštvo groznih filmova s engleskog govornog područja, odlučili smo se prebaciti na filmska ostvarenja s dalekog Orijenta. Iz jedne od posljednjih oaza komunizma – Kine, dolaze dva gangsterska filma. A osim što imaju zajedničku tematiku dijele i skoro isti naslov, predstavljamo vam Brothers i Blood Brothers.

Blood Brothers (Tian tang kou)

Blood Brothers

Blood Brothers

Dva brata Kang i Hu te njihov zajednički prijatelj Fung početkom 30-tih godina prošlog stoljeća napuštaju idiličnu seosku sredinu i odlaze u dekadentni i opasni šangaj, veliki grad koji nije raj kakav je trio prijatelja očekivao.
Kako pravog posla nema, počinju raditi za mafijaškog gazdu Hunga, a novaca, žena, ića i pića u takvom okruženju ne nedostaje. No, prijateljstvo i krvne veze, vrlo brzo počinju pucati, jer dok se Fung zaljubljuje u prekrasnu Lulu, pjevačicu u noćnom klubu i gazdinu štićenicu, Kang postaje opsjednut nasiljem i moći. I prije nego uspijete pročitati originalni naslov, trojac počinje povlačiti pištolje jedni na druge, a tragedija se naslućuje na horizontu.

Debitantski film redatelja Alexi Tana, privukao je pozornost na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu,a dolazi s preporukom najgledanijeg filma u Kini prošle godine. Iako je najavljivan kao remake klasika John Wooa “Bullet In The Head”, ovaj film će vas prije svega podsjetiti na Road To Perdition oskarovca Sama Mendesa, samo sa puno više nasilja, krvi i brutalnosti.
Iako je zaplet radnje klišej, a glumci svi odreda mladi i zgodni koji površno zadiru u svoje uloge, Blood Brothers je zabavan, vizualno efektan poput spektakala Zhang Yimoua, posebice posljednjih pola sata film u kojemu je svaka scena poput fotografije. No u sat i pol vremena ovaj film će vas impresionirati na mnogim razinama, a ako ništa drugo isključiti ćete mozak od dosadne i nezanimljive svakodnevice.

Idesh! preporuka:Vizualni spektakl s puno krvi i nasilja. što ćete više.
Redatelj:Alexi Tan
Uloge:Daniel Wu, Ye Liu, Qi Shu

Brothers (Hing Dai)

Brothers

Brothers

Mafijaški gazda odlučio je razdvojiti svoje sinove još u dječačkoj dobi, nakon što su jednom prilikom ukrali auto, te slučajnog prolaznika napravili invalidom. Mnogo godina kasnije, Yiu je naslijedio oca na čelu trijade i pokušava legalizirati poslove mafije, dok je drugi brat Shun odrastao u Americi i nema nikakve veze s obiteljskim poslom.
Ubojstvo oca ponovo spaja braću, a nakon što Shun automobilom zgazi jednog od glavešina u trijadi, brat ga pošalje na Tajland kako bi mu sačuvao život. No, u današnjem svijetu podzemlja stari vrijednosti poput pravednosti i bratstva, zamijenila je pohlepa za moći i novcem, a Shun prekasno shvaća da je žrtveno janje…

Iako redatelj Sung Kee Shiu nije toliko poznat poput ostalih kineskih kolega, u karijeri je snimio 13 naslova koji su redovito bili u službenim konkurencijama svih relevantnih festivala. Iako ne tumači glavnu ulogu, u filmu svakako dominira Andy Lau, u ulozi beskompromisnog policajca, jedan od najpopularnijih hongkoških glumaca, ali i redatelj Infernal Affairs, originala zbog kojeg je Scorsesijev Departed dobio Oscara.
Brothers vas neće raspametiti, godišnje se može pogledati barem desetak boljih kineskih filmova, no ako tijekom filma zaspete i probudite se na samom kraju, onda ste pogledali i najbolji dio ovog filma.

Idesh! preporuka:Nije sedmo svjetsko čudo, ali bolji je od filmova koje nude na državnim televizijama.
Redatelj:Sung Kee Chiu
Uloge:Kiu Wai Miu, Eason Chan, Andy Lau

TAGOVIakcija Alexi Tan blood brothers brothers film john woo kina kineski film Sung Kee Chiu

Komentiraj