Film i TV

Spaljeni Kubrick

Aside Banners

Kratki dokumentarac Lost Kubrick otkriva pozadinu nikada snimljenih filmova velikog redatelja

Piše , Objavljeno

Iako je snimio tek tucet filmova, Stanleya Kubricka se s pravom smatra jednim od najvećih redatelja svih vremena, a pitanje je kakav bi status imao da je snimio neke od ovih filmova.

lost kubrick

Kada se govori o brigi za detalje, sitničavosti i perfekcionizmu u filmu, nemoguće je u prvom redu ne spomenuti Stanleya Kubricka, redateljsku legendu koja je tijekom čak 50 godina karijere snimila tek 13 igranih filmova, što je po standardima Hollywooda daleko ispod prosjeka. Ipak, Kubrick nikada nije bio kao ostali redatelji, prvenstveno zbog toga što je svaki svoj film pripremao i po nekoliko godina, pa shodno tome nekoliko njih još uvijek stoje kao najbolji predstavnici svojih žanrova.

Izgleda stoga da se Kubricku njegov perfekcionizam isplatio, ali to je tako samo ako se gledaju filmovi koje je uspio snimiti. Ono što nije toliko poznato jest činjenica da je veliki redatelj tijekom cijelog svog života radio gotovo bez prestanka, osmišljavajući ideje i scenarije za filmove koji bi vjerojatno promijenili kinematografiju, ali koji nikada nisu snimljeni, uglavnom zbog iznimno lošeg tajminga, ali i zbog zahtjeva koje je Kubrick postavljao.

kubrick

Njegove najveće fiksacije su tako bili Napoleon (tu ga je pretekao Sergey Bondarchuk sa svojim epom Waterloo), Holokaust i nacizam (tu ga je pretekao Steven Spielberg i njegova Schindlerova lista), te vanzemaljski život i umjetna inteligencija (dugo je planirao snimiti film A.I., da bi ga na kraju “poklonio” Spielbergu), a sve to i mnogo više možete saznati u kratkom dokumentarcu Lost Kubrick.

Lost Kubrick – kratki dokumentarac:

Da, možda je iz ove perspektive nemoguće zamisliti kako bi se mogao snimiti bolji film o Holokaustu od Schindlerove liste, ali Kubrickovi bi se The Aryan Papers definitivno našli na samom vrhu svih filmofilskih ljestvica. U to se možemo okladiti bez ikakve sumnje! Ista je stvar i s SF-om A.I., koji je imao toliko potencijala da postane jedan od pet najboljih ikada snimljenih filmova tog žanra, ali je na kraju ostavio prilično mlak dojam. Istina, u jednu nam je ruku žao što Kubrick nije malo smanjio taj svoj luđački poriv da sve bude savršeno do naizgled najbeznačajnijih detalja, ali to bi vrlo vjerojatno značilo i daleko slabije konačne rezultate, tako da u ovom slučaju ipak moramo zaključiti: kvaliteta prije kvantitete!

TAGOVIdokumentarac dokumentarni film redatelj stanley kubrick vizionar

Komentiraj