Film i TV

Bambi kakvoga želimo

Aside Banners

Kultni filmski klasici od Aliena do Robocopa dobili su genijalne alternativne plakate

Piše , Objavljeno

Nekoć su filmski posteri bili zanimljiva i originalna umjetnička djela, dok su danas uglavnom samo portreti glavnih glumaca. Pravo je vrijeme da se vratimo u neka bolja i ekspresivnija vremena.

filmski plakati

Autor Matthew Chojnacki imao je vrlo težak i nimalo zahvalan zadatak pri radu na svojoj novoj knjizi, Alternative Movie Posters: Film Art from the Underground. On je, naime, od preko 10 000 alternativnih filmskih plakata koji su bili na razmatranju, morao izabrati svega 200 komada, koji se ističu originalnošću, zanimljivošću, uspješnim prenošenjem poante i duha filma kojega predstavlja.

Za tu je priliku pregledao radove mnoštva umjetnika i kreativaca, te na kraju napravio genijalnu monografiju, koja nas vraća u vrijeme kada su filmski plakati bili nešto više od obične i generičke kino reklame. Jedini je uvjet za mjesto u ovoj knjizi taj, da niti jedan plakat nije smio biti korišten službeno, u promotivne svrhe i pri reklamiranju filma koji prikazuje.

Monografija Alternative Movie Posters: Film Art from the Underground izlazi za nekih 3 tjedna, a već ju sada možete naručiti ovdje ili još malo prošvrljati po materijalima koje nudi, na službenoj Chojnackijevoj stranici. Mi vam pak donosimo nekoliko najzanimljivijih primjera.

 

Beetlejuice - Anthony Petrie

Beetlejuice – Anthony Petrie

 

Blade Runner - Kako/Carlos Bela

Blade Runner – Kako/Carlos Bela

 

Iron Man - Jesse Philips

Iron Man – Jesse Philips

 

Labyrinth - Joshua Gilbert

Labyrinth – Joshua Gilbert

 

The Life Aquatic - Joshua Budich

The Life Aquatic – Joshua Budich

 

Robocop - Tim Doyle

Robocop – Tim Doyle

 

TAGOVIalien bambi Blade Runner film filmski klasici filmski plakati filmski posteri kultni filmovi

Komentiraj