Zabava

Za one koji STVARNO vole čitati!

Aside Banners

Legendarni autor ‘Watchmena’ Alan Moore napisao epsku knjižurinu od preko milijun riječi

Piše , Objavljeno

Bradati i pomalo zastrašujući strip autor ovih dana završava svoje životno djelo, koje će se moći čitati tjednima, ako ne i mjesecima!

alan moore

Iako izgleda kao pračovjek koji u slobodno vrijeme po kućama obavlja sotonističke rituale, Alan Moore je zapravo prilično drag čovjek s iznimno kvalitetnim osjećajem za kritiku društva. Na kraju krajeva, osim što se radi o nekim od ponajboljih stripova svih vremena, njegov Watchmen i V for Vendetta kotiraju visoko na ljestvici gotovo savršenih primjeraka književnosti, što je velika šteta jer… pa Moore piše jako, jako malo!

Osim 20-ak kultnih stripova u posljednjih 30 godina karijere, ovaj je autor napisao samo jednu knjigu, fantastični povijesni roman Voice of the Fire, koji je izdan davne 1996. godine. Od onda nismo čuli ni glasa o nečemu novom, a sada znamo i zašto. Alan Moore je tako proveo posljednjih osam godina radeći na epskom romanu Jerusalem, koji se s obzirom na teme, stilove i samu veličinu može smatrati njegovim životnim djelom. Sama knjiga je trenutno u procesu završetka te Moore mora završiti posljednje poglavlje i predati cijelu stvar na lekturu, ali teško je očekivati da bi se ovo nesumnjivo remek djelo na policama trgovina moglo naći prije 2016. godine.

Razlog je prije svega njegova nevjerojatna veličina. Jerusalem tako sadrži nešto više od milijun riječi, što je duplo više od cijele trilogije Gospodar Prstenova (plus Hobit) ili jednog Rata i mira te dobrih 400 tisuća riječi više od same Biblije. Dakle, radi se o knjizi koja bi u nekim državama mogla biti smatrana smrtonosnim oružjem, a ako zatreba, može se koristiti i kao građevinski materijal, stol ili improvizirani zid! Zamislite samo da se ovo čudo nađe na popisu obavezne srednjoškolske lektire?!

alan moore 2

Osim same dužine, Jerusalem krasi i raznolikost stilova te kompleksnost radnje koja se proteže kroz nekoliko vremena i stalno prelazi iz realnog svijeta u fantastiku. Kostur su priče događanja iz Northamptona, gradića u kojem je Moore odrastao, a bave se njegovom vlastitom obiteljskom prošlošću, nekim povijesnim zbivanjima i izletima u nadrealnost i fantaziju. Tako će jedan dio biti posvećen avanturama njegova brata u četvrtoj dimenziji, poglavlje u formi komada Samuela Becketta, kriminalistička noir priča o lokalnom pastoru Jamesu Herveyu, “ocu” cijelog gotičarskog pokreta i priči o duhovima vezanu uz teško drogiranje halucinogenima. Ne znamo za vas, ali mi već iščekujemo drugi nastavak!

TAGOVIalan moore autor fantastika jerusalem knjiga strip watchmen

Komentiraj