Zabava

Sretan ti rođendan, Mario!

Aside Banners

Legendarni ‘Super Mario Bros.’ je napunio 30 godina, sjećate li se gdje ste ga prvi put igrali?

Piše , Objavljeno

Mnoge igre možemo svrstati u kategoriju “najvažnijih” u povijesti, ali Super Mario Bros je ona koja je vrlo vjerojatno začela gamersku revoluciju!

superPrije 30 godina svjetlost dana u japanskim trgovinama po prvi put ugledao Super Mario Bros. za Famicom, po mnogim stručnjacima i znalcima vjerojatno najvažnija među najvažnijim igrama svih vremena. Iako se radilo o naizgled klasičnom arkadnom platformeru, većina onoga što danas igramo vuče svoje korijene upravo iz ovog naslova, na isti način kao što i svaki živi organizam na planeti svoje postojanje može zahvaliti nekakvom davno izumrlom morskom pradjedu. No Super Mario Bros. nije izumro, štoviše, i danas postoje horde fanova koji ga još uvijek igraju i pokušavaju skinuti pokoji rekord, a i njegovi “roditelji” iz Nintenda veliki dio svojih proizvoda baziraju upravo na njegovom liku i djelu. A kako i ne bi, kada je ova igra prodana u čak 300 milijuna primjeraka, što je i za ono i za ovo vrijeme uistinu impresivan rezultat.

Kako mnogi to već znaju, legendarni je vodoinstalater Mario svoje prvo pojavljivanje imao 1981. godine kao jedan od sporednih likova u Donkey Kongu, a 1983. godine dobiva svoju igru i brata Luigija u Mario Bros. uspješnici. Sve se mijenja 1985. godine kada izlazi Super Mario Bros. i vrlo brzo postaje najpopularnija igra onog doba, šireći se iz Japana preko SAD-a pa sve do Europe, zarazujući sve koji su već posjedovali NES sustav te tjerajući one koji ga nemaju da ga obavezno nabave. A onda tarapana po cijele dane! Gamerska revolucija koja se tih godina odvijala, a koja je preobrazila igrice iz zabave za šmokljane u svima dostupnu razbibrigu, gotovo je isključivo iznesena na leđima Super Mario Bros.-a, tako da je njegovo značenje tim veće!

Super Mario Bros. – posebni intervju povodom 30. godišnjice:

Mi na ovim prostorima nismo imali nešto previše opcija da ga zaigramo u tom inicijalnom proboju, ali 90-ih su se stvari ipak počele malo popravljati pa smo na raznim emulatorima i po arkadama ipak mogli okušati u ovoj kultnoj arkadi i bome… teško je ne zaljubiti se u nju već na prvi pogled ili pomak udesno! I zato hvala Nintendu, Shigeruu Miyamotu i njegovoj ekipi te malo vodoinstalateru što su nam ne samo donijeli uistinu veliki naslov, nego su i utabali put onome što danas imamo! A sada je vrijeme da ponovno spasimo tu blesavu princezu…

TAGOVIarkada igrica mario NES nintendo super mario super mario bros

Komentiraj