Zabava

Aside Banners

Long Way Down

Vrući afrički vjetar u kosi, prašnjave ceste pune rupa, škotsko-engleski smisao za humor, problemi i uživancija u bajkersko avanturističkoj spiki.

Piše , Objavljeno

evan i charley

evan i charley

Evan McGregor i njegov frend, i manje poznati kolega, Charley Boorman, nakon putovanja oko zemlje horizontalnom linijom, ovaj put u avanturu su krenuli vertikalno. Oni kojima nisu toliko poznati lik i djelo pustoželjnog dvojca, oni su 2004. godine krenuli na put oko svijeta moćnim motociklima od Londona do New Yorka, putujući preko Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

ruta

ruta

Prošle godine snimali su svoje putovanje od sjeverne točke škotske, sela John o’ Groats, pa sve do Cape Towna, odnosno rta Agulhas u Južnoafričkoj republici te ga trenutačno možemo pogledati na Nationaln Geographicu po nazivom Long Way Down. Na putu stajale su im Velika Britanija, Francuska, Italija, Tunis, Libija, Egipat, Sudan, Etiopija, Kenija, Uganda, Ruanda, Tanzanija, Malavi, Zambija, Bocvana, Namibija i konačno JAR, odnosno ukupno 24 tisuće kilometara uglavnom po afričkom kontinentu.
Ne smijemo zaboraviti spomenuti njihove suputnike, i pritom ne mislimo samo na ekipu producenata i snimatelja, nego i na BMW R1200GS Adventure, pile koje su dečki “jahali” na putu. S njima je na svojem bajku bio i snimatelj Claudio Von Planta, a u dva terenska vozila pratila ih je britansko – američka ekipa na čelu s producentima Russom Malkinom and Davidom Alexanianom.

long way down

long way down

Put nije bio nimalo lak, a problemi su krenuli na samome početku, u zrakoplovnoj luci Gatwick u Londonu, odakle je Charley izletio naglavce, sretan što nije proveo godišnji u Guantanamu. Svi znamo da se riječi “terorizam”, “bomba” i “avion” na aerodromu ne izgovaraju u istoj rečenici, ali Charley očito toga nije bio svjestan.

Iako europski dio rute nije posebno uzbudljiv, Evan i Charley uponaju nas sa svojim karakterom koji je često pretjerano plačipičkast, pa se uglavnom žale na sve i sva. Ipak, dečki su dovoljno simpatični i na momente zabavni da im i to oprostimo.
Dolaskom na afrički kontinent počinje prava zabava. Ponekad u pratnji vojske, zaobilazeći područja u kojima njihova glava i slava ne vrijede ni pišljiva boba, dečki se probijaju kroz pješčane oluje, preko putova toliko grbavih da i moćni BMW-ejci problema s amortizerima. Ozbiljnijih nezgoda nije bilo, iako Charley često izaziva sudbinu, a jednom je i dobro opalio po asfaltu, dok je Evan bio toliko pametan da pada u pijesak.

long way down

long way down

Ono što je puno privlačnije od “voditeljskog dvojca” jest uživanje u afričkom krajoliku, od sjevera koji obiluje fascinantnim ostacima rimskog carevanja, divlje i zelene srednje Afrike, ljudi slobodnih “blagodati” civilizacije kojima smiješak s lica ne skida niti siromaštvo niti opasna svakodnevica. Gledajući Evana i Charleya kako se iskreno čude i oduševljavaju na svakom koraku, poželite odmah sutra dati otkaz, mijenjati Clio za bajk i krenuti u vlastitu avanturu. Naravno, odustanete kada shvatite da će vas dočekati sandučić pun opomena, tri ovrhe i alimentacija.
Ipak, zahvaljujući ovakvim luđacima koji se usude zajahati dvokotačne mrcine i svoja muda izložiti usijanom skaju i anticelulitnom tretmanu pohabanih drumova, možemo sanjati dječačke snove o neizvjesnim avanturama.

Evan ipak nije toliki cross country fanatik, i sam priznaje da se rado lagano vozika po lijepom vremenu i asfaltiranoj cesti na svojem Triumphu. S druge strane, Charley je pravi fanatik, pa je uz spomenuta dva putopisa, snimio i svoj pokušaj savladavanja relija Pariz – Dakar, a trenutačno je u postprodukciji priča o njegovom putovanju od Irske do Australije gdje putuje raznim prijevoznim sredstvima.

OPREMA:

BMW R1200GS Adventure, doradila ih tvrtka Touratech;
Nissan Patrol 3.0 Turbo Diesel, komada dva, opremljeni komunikacijskom i opremom za snimanje, medicinskom i opremom za kampiranje:
Nokia 6110 Navigator služila je momcima da se manje gube na putovanju

LINKOVI:

Službeni Long Way Down site >>
BBC minisite >>

TAGOVIafrika avantura bbc bmw Charley Boorman Evan McGregor long way down long way round motori putovanje škotska

Komentiraj