Zabava

Aside Banners

Luđaci i čudaci Johnnyja Deppa

Mnogi smatraju možda najboljim glumcem u zadnjih dvadeset godina. Dobrodošli u zemlju čudesa Johhnyja Deppa i njegovih pomaknutih likova

Piše , Objavljeno

John Christopher Depp II rođen je 1963. godine, i mnogi smatraju možda najboljim glumcem u zadnjih dvadeset godina. Iako je za njegovu šarenu paletu likova zaslužan njegov prijatelj Tim Burton, čovjek je u karijeri odigrao neke od najneobičnijih likova koje je sedma umjetnost uspjela vidjeti.

Od kultnih remek-djela do visoko budžetnih blockbustera, od narkomana i pijanca do uglednog obiteljskog čovjeka… Deepu jedino nedostaje Oscar. Dobrodošli u zemlju čudesa Johhnyja Deppa i njegovih pomaknutih likova.

SPOILER ALERT:dužni smo vas upozoriti da neki od opisa uloga otkrivaju radnju filmova.

Wade “Cry-Baby” Walker (Cry Baby)

Wade Cry-Baby Walker

Wade Cry-Baby Walker

Maloljetni delikvent koji živi sa bakom, dragom ženicom koja mu je ukrala motor. Njegov otac bio je slavni «abecedni bombaš», koji je u zrak dizao redom zgrade od aerodroma do ZOO vrta.

Wade je član bande zvane Drapes, u kojoj su osim njegove sestre Pepper, Wanda, Milton i Hatchet Face. Do ušiju je zaljubljen u Allison Vernon-Williams, no njihova ljubav nailazi na zapreku kada mu zabrane izvesti rock’n’roll na talent showu u Baltimoreu. Zbog svoje naravi poslan u trening školu gdje se trebao moliti Bogu i Richardu Nixonu. Uspio pobjeći uz pomoć Allison i od tada njih dvoje su nerazdvojni par.

Edward Scissorhands (Edward Scissorhands)

Edward Scissorhands

Edward Scissorhands

Usamljeno, naivno i nevjerojatno kreativno stvorenje, koji zbog smrti znanstvenika koji ga je stvorio nikada nije dobio ruke, pa umjesto njih ima škare. Godinama je živio u dvorci na brdu, a usvojila ga je prodavačica Avona, Peg Boggs.

U isto vrijeme jednostavan i kompliciran, lijep i zastrašujuć, kreativan i užasavajuće nespretan, Edward vrlo brzo postane ljubimac obitelji i susjeda. Zaljubljen u Peginu kćer Kim, kasnije optužen za napastovanje i pokušaj ubojstva, Edward odlazi u svoj dvorac, gdje ostaje zauvijek praveći skulpture od leda. Prije njegova dolaska u dolini snijeg nikada nije padao, no otkad je nestao pada redovito.

Ed Wood (Ed Wood)

Ed Wood

Ed Wood

Mnogi ga do današnjeg dana smatraju najlošijim redateljem svih vremena. Autor kultnih klasika kao što su “Plan 9 from Outer Space”, “Glen or Glenda” ili “Bride of the Monster”, bio je ekscentrični scenarist, redatelj, glumac, producent, montažer, urednik i snimatelj svih svojih filmova.

Prijateljevao s Belom Lugosijem, slavnim glumcem koji je bio najpoznatiji po svojim ulogama grofa Drakule, volio se oblačiti u žensku odjeću, posebice je bio slab na angora veste, a pred kraj svojeg života bavio se pornografijom, pisao pulp/horor knjige i scenarije, te umro kao najveća sirotinja u 54 godini života.

William Blake (Dead Man)

William Blake

William Blake

Smotani računovođa iz Clevelanda, za kojega njegov prijatelj Indijanac Nobody misli da je reinkarnacija slavnog britanskog književnika. Stigavši do kraja pruge, ne dobiva posao kod Johna Dick-is-son-a, zapije se, pokupi kurvu, smrtno ga rani njen bivši dečko Charlie, kojega ubije i uzme mu konja.

Kao najtraženiji čovjek na Divljem zapadu, jer Charliejevo prezime je Dick-in-son, svoja djela više ne piše perom nego pištoljem, ne tintom nego krvlju te postane nemilosrdni ubojica koji ubije sve koji mu se nađu na putu. Na put za svijet smrtnih kreće aranžiran poput kanape sendviča u kanuu.

Don Juan (Don Juan DeMarco)

Don Juan

Don Juan

John R. DeMarco, sin slavnog plesača i kćeri meksičkog veleposjednika, mladić koji sebe smatra slavnim Don Juanom, najvećim ljubavnikom svih vremena. Dolazi u New York u potrazi za svojom nesretnom ljubavi, a nakon što ga ona odjebe, odluči si oduzeti život.

Na sreću tu je psihijatar dr. Jack Mickler, koji preuzme njegovo liječenje, a pred sobom ima deset dana kako bi ga riješio njegove bolesti. Slušajući njegovu životnu priču, s vremenom mladićeve fantazije postaju sve uvjerljivije, a ostarjeli psihijatar pronalazi novi poticaj svom odnosu sa suprugom. Romantik, ljubavnik, Don Juan je sve što žene očekuju od mužjaka. U svijetu fantazije. Naravno.

Donnie Brasco (Donnie Brasco)

Donnie Brasco

Donnie Brasco

Joseph D. Pistone, bivši je agent FBI-a, koji je punih šest godina radio kao krtica pod pseudonimom Donnie Brasco razotkrivajući tajne mafijaške obitelji Bonanno.

Zbog njegovih sicilijanskih korijena, dodijeljen mu je tajni zadatak praćenja već spomenute obitelji, a posao od šest mjeseci, zbog njegove sve dublje povezanosti s mafijom, produžio se na više od pola desetljeća mukotrpnog skupljanja podataka. Oženjen i otac troje djece, razapet je između obitelji i brutalnog mafijaškog života. Kada je dovršio svoj tajni zadatak uhapšeno je 200 i osuđeno čak stotinu pripadnika mafijaških obitelji.

Raoul Duke (Fear and Loathing in Las Vegas)

Raoul Duke

Raoul Duke

Doktor novinarstva, ljubitelj opijata, alter ego slavnog pisca Huntera S. Thompsona vječnog lovca na američki san. Ekscentrik, ogorčeni cinični hedonist koji prezire konzervativnu Ameriku i njen stav prema drogama.

U konstantnom je opijenom stanju, a njegove «drugs of choice» su marihuana, speed, kokain, heroin, meskalin, eter (that rotten staff) pa čak i ljudska hipofiza. Može ga se vidjeti u društvu dr. Gonza, njegova pravnog savjetnika, polu-ludog Samoanca, zaduženog za nabavku droge. Prvi puta pojavljuje se u knjizi Hells’ Angels, a za sebe kaže da je «odmetnik s posebnim dodatkom».

Ichabod Crane (Sleepy Hollow)

Ichabod Crane

Ichabod Crane

Policajac iz New Yorka, zaljubljenik u znanost, koji je početkom 19. stoljeća poslan u Sleepy Hollow kako bi istražio neobična ubojstva.

Kao i njegov suparnik Brom Bonesom, radio je za Katrinu Von Tessel, mladu vlastelinku s kojom je, prema jednoj legendi Crane živio sretno do svoje smrti u Velikoj jabuci. Druga legenda govori kako je zarobljen zajedno s bezglavim konjanikom, kojega je poslao nazad u pakao. Treća kako je bio optužen za seksualno napastovanje Snjeguljice. Ponosni je vlasnik konja Gunpowdera (čitaj “barut”) i čovjek daleko ispred svoga vremena. Legenda za sva vremena.

Jack Sparrow (Pirates of the Caribbean)

Jack Sparrow

Jack Sparrow

Piratski gospodar Kariba, nepouzdan i podmukao, koji preživljava uglavnom zahvaljujući svojim pregovaračkim sposobnosti.

Iako vrstan mačevalac, njegov odabir je uvijek bijeg prije nego li borba, u stalnoj je potrazi za vlastitim brodom Crnim biserom, (ne)prijatelj je Elizabeth Swan i Willa Turnera, sin kapetana Teaguea, čuvara gusarskog kodeksa u Brethren Courtu. Anti-heroj, lopov, neustrašiv, vječno pripit, ljubimac suprotnog spola, koje je uglavnom prevario i ostavio, no nemaran, prljav i s dahom «magareće guzice».

Sweeney Todd (Sweeney Todd:The Demon Barber of Fleet Street)

Sweeney Todd

Sweeney Todd

Benjamin Barker bio je uspješni brico, kojega je pohotni Sudac Turpin osudio na 15 godina teškog rada u Australiji, kako bi mu osramotio ženu i oteo kćer.

Nakon 15 godina vraća se u London željan osvete, otvara ponovo brijačnicu, ubija svoje mušterije od kojih Nellie Lovett pravi najužasnije pite na Fleet Streetu. O njemu više možete pročitati ovdje. Mi vas samo možemo upozoriti da se ne zamjerati svojim frizerima i bricama, nikad ne znaš kakve namjere ti zlikovci imaju.

Još 5 čudnih likova iza lica mr. Deppa:Gilbert Grape (What’s Eating Gilbert Grape), Raphael (Brave), Dean Corso (Ninth Gate), Inspector Frederick Abberline (From Hell), Willy Wonka (Charlie and the Chocolate Factory)

TAGOVICry Baby Dead Man Don Juan DeMarco Donnie Brasco Ed Wood Edward Scissorhands Fear and Loathing in Las Vegas glumac Ichabod Crane Jack Sparrow johnny deep Pirates of the Caribbean Raoul Duke Sleepy Hollow Sweeney Todd uloge Wade Walker William Blake

Komentiraj