Zabava

Aside Banners

Machinima – animacija za svakoga

Oduvijek ste se htjeli baviti animacijom? Pa što čekate, machinima je prava stvar za vas!

Piše , Objavljeno

Naziv machinima (kovanica nastala iz “machine cinema”) odnosi se na vrstu animiranih filmova nastalih uz pomoć enginea video igara (najčešće FPS i RPG). Iako šira javnost još uvijek nije upoznata sa ovim vidom umjetnosti, machinime su s nama već desetak godina i postoje već gomile stranica koje će objaviti vaše radove i prepustiti ih prijekom sudu kritički nastrojene gomile.

Vodič sa mnogo korisnih savjeta…

Kako uopće stvoriti machinima djelce? Sve počinje od korištenja enginea određene igre koji će vam proizvođači bez ikakvih problema ustupiti na korištenje, ako zbog ničeg drugog onda zbog kreiranja multiplayer mapa, a na vama je da kako znate i umijete stvorite svoj kratki film, sinkronizirate ga, dodate glazbu i montirate ga.

I mi ćemo vam pomoći i reći kako je idealan početak video igra imena “The Movies”, na čijem je sandboxu autor ovih redaka doktorirao (sa 50-ak “visokokvalitetnih” partizansko-borilačkih uradaka iza sebe). Vrlo jednostavno sučelje biti će savršen uvod u svijet machinima, a kada apetiti porastu vrijeme je da se prebacite na kompleksnije alate kao što je engine najnovijeg Crysisa koji je korak nadomak pravog pravcatog filma.

I prije nego netko zaključi kako je riječ o igrariji za malu djecu, upoznat ćemo vas s Douglasom Gayetom čiji se “machimentary” (pretpostavljte, riječ je o machinima dokumentarcu) “Molotov’s dispatches in seearch of the creator:A second life odyssey” ove godine našao u Cannesu gdje ga je otkupio ni više ni manje nego “jedan&jedini” HBO, a Gayet se nada i Oscaru u kategoriji kratkog animiranog filma. Ako ste takvo što uistinu i dogodi, bit će to prava šamarelica za cijeli niz nevjernih Toma koje su “mašinematografiju” gurali u drugi plan i odbijali joj priznati kreativnost. No, toliki interes nije ni čudan pošto je Gayetovo zaleđe Propaganda films koji je izrodio imena kao što su Fuquaa, Jonze i Fincher.

Odličan primjer dobro osmišljene machinime. Otkrijte tko je Molotov Alva.

Ako se posebno angažirate oko određenog enginea i majstorski ga savladate, a vaš pak uradak nekim slučajem završi u rukama autora određene igre, ne budite iznenađeni ako jednog dana zaprimite poziv, primjerice Cryteka čiji su čelnici pogledali vaš film i odlučili vas angažirati na promociji njihovog novog naslova u spomenutom engineu. što nije naša osobna fantazija već činjenica jer se upravo to desilo u slučaju Rooster Teeth Productionsa koji zahvaljujući svojim parodijama “Red vs. Blue” i “The Strangerhood” sada surađuju s Electronic Artsom.

Čak se i sami autori određene igre nabrijavaju na machinime jer predstavljaju savršene reklame za nadolazeće naslove, pa smo nedavno imali prilike pogledati cijeli niz kratkih filmova koji su nas “rajcali” prije dolaska najnovijeg dijela Sam & Maxa.

Iduće godine, u New Yorku se održava Machinima Film Fest i ako posjetite njihov sajt i pravovremeno reagirate možda se i vaš uradak nađe među pobjedničkim naslovima. Danas Zaprešić, sutra New York… Tko zna.

TAGOVIanimacija igre machinima

Komentiraj