Film i TV

Dajte nam tu verziju!

Aside Banners

‘Mad Max: Fury Road’ izgleda još moćnije i brutalnije bez specijalnih efekata

Iako Fury Road nije bio nakrcan specijalnim efektima kao većina današnjih blockbustera, ipak se u postprodukciji napravili dosta toga. A možda i nije trebalo!

Piše , Objavljeno

Većina će se složiti kako je Mad Max: Fury Road bio jedan od najboljih filmova prošle godine (ma šta godine, desetljeća… stoljeća… svih vremena!), a tko misli drugačije jednostavno nema pojma o ničemu i uopće ne zaslužuje da se s njim ili njom razgovara kao s ljudskim bićem. Osim krajnje jednostavne, ali iznimno efektne priče, izvrsne glume i hrpe malenih detalja koji su obogatili pustopoljine svijeta Ljutitog Maxa, ono što je istaknulo instant-klasik Georgea Millera od ostatka blockbuster konkurencije jest maksimalno ignoriranje specijalnih efekata i pokušaj da se sve brutalne akcijske scene naprave u živo, koliko god to izgledalo nemoguće za učiniti.

A bome, takvih scena ima masu, od prevrtanja kamiona i eksplodiranja vozila pa sve do nevjerojatnih eskapada kaskadera koji su radili čuda i to najčešće vozeći se u punoj brzini. Ipak, moderna filmografija zahtijeva određenu dozu postprodukcije i “farbanja” slike tako da je finalna verzija filma Mad Max: Fury Road ipak uvelike drugačija od onoga što je snimljeno. Nebo je druge boje, mnoge stijene su tamo gdje ih inače nema ili ih nema tamo gdje ih inače ima, a svaki plamen, stup dima ili zavjesa prašine je napucana stotinama računalno generiranih slojeva. Dodano je i nekoliko CGI scena koje je jednostavno bilo nemoguće snimiti, ali kada se crta podvuče, ipak možemo reći kako je većina onoga što na kraju gledamo ono što je i snimljeno. Sada je procurila dobro umontirana snimka koja prikazuje kako bi ovaj fantastični film izgledao da se nisu koristili specijalni efekti i napredna postprodukcija, a sve što možemo reći jest… wooooooouuuuuuw!

Fury Road: Crash & Smash – video:

Vidjeti količinu vozila koja su uništena, paljenje vatrom i eksplozije ili ove luđake koji se na motkama bacakaju s jedne na drugu stranu uistinu ostavlja bez daha, pogotovo kada znamo kako bi vjerojatno bilo mnogo jednostavnije i sigurnije to sve napraviti u studiju. Ipak, veliki filmovi ne postaju veliki slučajno, već upravo zbog ovakvih stvari zbog kojih jednostavno moramo zinuti i diviti se čudnovatosti kinematografije. Uffff, da nam barem netko može dati cijelu “sirovu” verziju ovog filma, uživali bismo vjerojatno i više nego u onome što smo gledali u kinima!

TAGOVIakcija eksplozije kaskaderi mad max mad max: fury road opasno specijalni efekti

Komentiraj