Zabava

Aside Banners

Magla – gotovo savršen hororac

Horor, Stephen King, Frank Darabont režira horor. Tri stvari koje bi mogle značiti apsolutnu propast, ali ipak, riječ je o gotovo savršenom filmu koji će zadržati vašu pažnju puna dva sata.

Piše , Objavljeno

Magla

Magla

Stephen King je danas poznat kao “onaj lik koji je nekada pisao odlične horor priče”, ali na svu sreću “The Mist” je njegova novela iz 1980. vremena kada je ime Stephen King nešto predstavljalo. S druge strane, horori su postali apsolutno smeće i uz par iznimaka redatelji nas zatrpavaju apsolutnim otpadom koji prije par godina ne bi vidjeli svjetlo dana. Treći problem mogao je biti redatelj Frank Darabont koji se posljednjih godina nametnuo kao redatelj ne-horor priča Stephena Kinga, pa se izbor horor tematike činio kao gotovo nemoguć spoj. Ipak, Darabont je još od osamdesetih čekao na uprizorenje ove novele pa se film u konačnici pretvorio u odličan horor s pomalo glupim i ishitrenim krajem.

Nakon velike oluje, maleni gradić (vjerojatno u državi Maine) pokriva neprirodna magla iz koje izlaze agresivna bića koja očito ne dolaze s ovog planeta. David Drayton odlazi u shopping vodeći sa sobom maloljetnog sina, a magla ih zatekne baš u trenutku kada napuštaju veliku trgovinu u kojoj sukladno tome ostaju zarobljeni sa raznoraznim čudacima i običnim ljudima iz kojih panični strah izvlači ono najgore.

Postepena transformacija običnih ljudi u pomahnitalu masu idiota vjerojatno je i najbolji element ovog filma, a Darabont je dovoljno suvisao redatelj da takav potencijal i iskoristi. Ne želimo vam kvariti kraj filma, ali reći ćemo kako je konačna odluka glavnog lika u najmanju ruku nejasna i rezultat je Darabontove odluke da promijeni završni dio iako bi takav klimaks više odgovarao Kingu koji je poznat po nesuvislim završecima. No, kompletan film rađen je u pomalo “B” stilu pa se ovakav rasplet savršeno uklapa u cjelokupan trash kontekst.

Thomas Jane na momente evocira Bruce Campbella (Evil Dead), a valja istaknuti Marciu Gay-Harden koja je svoj dio posla odradila maestralno (obožavamo koristiti riječi prosječnog kritičara). što reći, ovo je svakako najbolji horor koji se pojavio u kinima u posljednje vrijeme i bila bi greška propustiti ga jer budućnost horora nije baš najsjajnija.

Idesh! preporuka:Pogledati. Josipa Lisac kaže “magla svuda, magla oko nas”, a ako netko zna, zna Josipa!
Redatelj:Frank Darabont
Glume:Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden…
Trajanje:126 minuta

TAGOVIfilm frank darabont horror magla stephen king the mist

Komentiraj