Zabava

Aside Banners

Michael Clayton

Scenarist sva tri Bournea James Gilroy, tri glavne uloge tumače George Clooney, Tom Wilkinson i Tilda Swinton, sedam nominacija za Oskara... Michael Clayton

Piše , Objavljeno

Bez obzira koliko prezirali Oscare, svake godine kada se objave nominacije za tu prestižnu filmsku nagradu, mi u Idesh! Magazinu se povampirimo i odlučimo odgledati filmove koji se nalaze u konkurenciji. I tako smo od pet nominiranih filmova, odgledali sve osim There Will Be Blood, P.T. Andersona, a ako bi se nas pitalo između Atonementa, Juno, Michaela Claytona i No Country For Old Men, mi bi “pozlaćeni vibrator” dali braći Cohen.

Michael Clayton

Michael Clayton

Bivši državni tužitelj Michael Clayton (George Clooney) radi u jednoj od najvećih pravnih tvrtki u Sjedinjenim Državama, gdje obavlja prljave poslove za šefove i ostale zaposlenike. Razvedeni otac, propali poduzetnik i kockar, kojemu je novi zadatak riješiti problematičnog kolegu i prijatelja Arthura Edensa (Tom Wilksinson).
Edens već punih osam godina radi na obrani agrokemijske kompanije U-North, no nakon što doživi živčani slom, postaje velike prijetnja cijelom slučaju. S druge strane direktorica U-Northa, Karen Crowder (Tilda Swinton) pred sobom ima tužbu od tri milijarde dolara, posao joj ovisi o ludom Edensu i ne preže pred ubojstvom svih koji bi mogli ugroziti njen i U-Northov interes.

Sjećate li se Insidera, genijalnog filma Michaela Manna, s Pacinom i Croweom koji se bore protiv duhanskih giganata. U gotovo istoj atmosferi snimljen je i Michael Clayton, solidan politički triler, spor i na trenutke poprilično zamoran, no vjerojatno je i bio cilj redatelja u prvi plan staviti sjajne glumačke role tri glavna glumca, Clooney, Wilkinson i Swinton, koji su bajdvej, nominirani za ovogodišnjeg Oscara.
Druga zamjerka filmu je kraj filma, koji nakon sve te spore i napete atmosfere dolazi prebrzo, a konačni rasplet rješava se u svega nekoliko minuta filma. I dok je kritika ovaj film prije svega hvalila zbog Clooneyeve životne role, mi u Idesh! baš bi voljeli kada bi umjesto njega Oscara dobio Johnny Depp za Sweeney Todda ili Viggo Mortensen za Eastern Promises. A svi znamo da će ga ionako dobiti Daniel Day Lewis. Zar ne?

Idesh! preporuka:Nominiran za Oscara. Pa vi sami odlučite.
Redatelj:Tony Gilroy
Uloge:George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton

TAGOVIfilm george clooney james gilroy michael clayton oscar

Komentiraj