Film i TV

Pythona nikad dosta!

Aside Banners

Monty Python: Kultni skečevi koje ste vjerojatno zaboravili

Piše , Objavljeno

Prije gotovo 45 godina na BBC-ju emitiran je prvi nastavak Letećeg cirkusa, a sada nam genijalni Pythoni pripremaju oproštajnu turneju. Izvrsna je to prilika da se podsjetimo na neke bezvremenske klasike!

monty python

Ljudi se obično dijele na dvije skupine: one koji obožavaju britku satiru legendarnih Pythona i one kojima je taj humor hrpa neshvatljivog i nadrealnog dreka. Sve je to, dakako, stvar ukusa, no čak niti najveći mrzitelji popularne britanske šestorke ne mogu poreći da se te davne 1969. godine dogodila vjerojatno jedna od najvećih revolucija u svijetu televizijske i filmske komedije, kakva se čekala još od prvih gegova smiješnog čovječuljka Charlieja Chaplina.

Graham Chapman, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, John Cleese i Michael Palin svojim su nas neobičnim humorom nasmijavali kroz tri i pol sezone televizijske serije Leteći cirkus, snimili četiri danas kultna dugometražna filma, postavili jednu popularnu kazališnu predstavu (Monty Python’s Spamalot, koji možete pogledati u zagrebačkom kazalištu Komedija) i jedan live ‘koncertni film’, nakon čega su se jednostavno… razišli! Svemu je kumovalo zasićenje nekih članova ovoga ansambla i prerana smrt Grahama Chapmana 1989. godine, nakon čega se svaki Pythonovac okrenuo vlastitoj karijeri.

A, sada…

…kako bi ovi bardovi komedije rekli, slijedi nešto potpuno drugačije! Punih 26 godina nakon zadnjeg nastupa, preostala petorka nas je krajem godine obradovala viješću da se vraćaju za još jedan, uistinu posljednji, oproštajni nastup! Događaj će se odviti 1. srpnja ove godine u londonskoj O2 areni, a radi se o live predstavi i svojevrsnom presjeku cijele karijere ove grupe, s nekim od najpoznatijih komada upakiranih u celofan suvremenog vremena. Idesh! je već sakupio neke od kultnih pythonovskih skečeva (The Spanish Inquisitions, Ministry of Silly Walks, Argument Clinic i ostali biseri), a sada vam donosimo i deset onih koji vam vjerojatno neće prvi pasti na pamet, ali su zasigurno među najboljim uradcima ere Letećeg cirkusa. Uživajte!

Upper Class Twit of the Year – sezona 1, epizoda 12

Izravan prijenos sa 127. po redu godišnjeg natjecanja za Najvećeg imbecila iz višeg staleža kultni je satirički skeč o… pa imbecilima iz višeg staleža britanskog društva! Natjecatelji poput Viviana Smith-Smythe-Smitha (koji zna brojati do četiri) i Simona Zinc-Trumpet-Harrisa (oženjen vrlo privlačnom stolnom lampom) među ostalim se natječu hodanju po ravnoj liniji, preskakanju reda kutija za šibice i ključnog samoubojstva pištoljem, a ovaj je dragulj komedije svoju verziju dobio i u filmu And Now for Something Completely Different.

 

The Dirty Fork – sezona 1, epizoda 3

Kakva se tek drama da složiti iz jedne prljave vilice u elitnom restoranu? Osim genijalne igre šabloniziranim restaurantskim etiketama, ovaj je skeč po prvi put u serijal unio i negodovanje publike na neukusan i poprilično jadan punchline (iliti poantu vica, kako bismo mi to rekli), što je jedan od omiljenih motiva Python ekipe. U malo izmijenjenoj varijanti ovu foru možete vidjeti i u filmu And Now for Something Completely Different.

 

Hell’s Grannies – sezona 1, epizoda 8

Opaka banda bakica terorizira Bolton, udarajući mladiće svojim torbicama i ismijavajući zgodne mlade djevojke, a boje ih se čak i bajkeri! Posebno vole telefonske govornice i šaranje poruke “Make Tea Not Love“, a najgore su na dan kada dobiju penziju. Da, da… Hell’s Grannies, kultni skeč koji je svoje mjesto našao i u filmu And Now for Something Completely Different.

 

Ron Obvious – sezona 1, epizoda 10

Ovaj u potpunosti ide na dušu Terryju Jonesu, čiji je Ron Obvious jedan od boljih likova u cijelom serijalu. Naivac kojeg talijanski mafijaš Luigi Vercotti (Michael Palin) koristi za svoju vlastitu samopromociju, tako će pokušati prekočiti La Manche (iako je do sada skočio najviše 3 i pol metra), pojesti katedralu Chicester i otrčati do Merkura. Na žalost, kako je živio, tako će i skončati…

 

Self-Defense Against Fruit – sezona 1, epizoda 4

Jedan od najboljih i najutjecajnijih skečeva ove grupe uvijek nekako ostaje u sjeni Inkvizicije ili Ministarstva smiješnog hoda, ali i dan danas mnogi komičari koriste sličan apsurd kao temelj svog humora. Ono, tečaj samoobrane u slučaju napada smrtonosnim voćem poput jabuka, malina ili banana? Sve je odmah jasno: to mogu samo Pythoni, a ovaj su skeč rekreirali i u filmu za američko tržište, And Now for Something Completely Different!

 

Ypres 1914 – sezona 2, epizoda 12

I jedna od većih bitaka Prvog svjetskog rata dobila je svoj skeč u drugoj sezoni Letećeg cirkusa, a Ypres 1914, mnogo poznatiji kao The Short Straw valja istaknuti i kao jedan od rijetkih komada u kojima je glumio Terry Gilliam, inače zadužen za sve one psihodelične i nadrealne crtarije između i za vrijeme skečeva. A što reći o The Short Strawu osim da smo se svi barem jednom našli u sličnoj situaciji!

 

Kilimanjaro Expedition – sezona 1, epizoda 9

I ovaj se skeč s pravom smatra jednom od najznačajnijih pythonovskih tvorevina, pa se shodno tome i našao na kompilaciji  And Now for Something Completely Different. Eric Idle kao iskusni planinar željan avanture i John Cleese kao vođa ekspedicije na planinu Kilimanjaro genijalan su primjer klasičnog “jebe lud zbunjenog” humora, a kao šlag na tortu dođe Chapmanovo pentranje po stolovima i komodama pri opisu samog uspona na planinu.

 

The Idiot in Rural Sociaty – sezona 2, epizoda 7

Pythoni su vrlo često svoju kritiku društva i prepoznatljivu satiru prenosili preko raznih mentalno uskraćenih likova i budala, koji vrlo slikovito prikazuju stanje tadašnjeg engleskog građanstva. Seoski idiot je jedna od boljih likova Johna Cleesea, a njegova dvostruka uloga prava je poslastica za one koji uživaju u malo dubljem i znakovitijem humoru.

 

Mr. Hilter and the Minehead by-election – sezona 1, epizoda 12

Nije nikakva tajna da Englezi i dan danas za sobom vuku sjećanja na nacističko razaranje i zlodjela koja je po otoku činio Adolf Hitler, ali i dan danas nas fascinira činjenica da su uvijek spremni na sprdnju s likom i djelom njemačkog zločinca. John Cleese ponovno briljira, ovoga puta u ulozi gospodina Hiltera (sličnost nije slučajna), vrlo osebujnog političara koji želi osvojiti mandat na izborima za lokalnu vlast Mineheada.

 

Merchant Banker – sezona 3, epizoda 4

Uz sve one genijalne skečeve iz prve dvije sezone, teško se našlo mjesta za nešto iz treće, ali Merchant Banker jednostavno zaslužuje biti na jednoj ovakvoj kompilaciji. John Cleese kao bankar koji se isprva čudi nevjerojatnoj tehnici zarađivanja prosjaka Terryja Jonesa, a zatim ju pokušava patentirati, vrhunski je satirički komad slavnih Britanaca, te jedan od onih koje slobodno možete pustiti svakome tko mrzi prljavi kapitalistički sustav u kojem živimo.

 

TAGOVIbritanski humor eric idle humor john cleese leteći cirkus michael palin monty python skečevi terry gilliam

Komentiraj