Film i TV

Ne miriši na dobro

Aside Banners

Mračne prognoze: Tvorac kultnog ‘Evangeliona’ najavljuje kraj japanske animacije

Piše , Objavljeno

Kada jedan od najvećih japanskih anime majstora najavi kraj nekoć iznimno bogate i utjecajne škole crtanja, znamo kako budućnost nije nimalo svijetla!

anime

Da je japanska škola animacije (iliti anime) svoj vrhunac doživjela 90-ih godina prošlog stoljeća i početkom ovog, znaju svi malo bolji poznavatelji ove vrste umjetnosti, a jedan od jačih igrača u to renesansno doba je bio i Hideaki Anno, tvorac sada već legendarnog Evangelion serijala koji u nekoj od svojih mnogobrojnih reinkarnacija živi već dobrih 20 godina. No i samom je Annu itekako jasno da njegova beba više nije toliko zanimljiva široj publici te vjeruje kako se takva letargija prenosi na cijelu japansku industriju animiranih filmova kojoj vrlo skoro prijeti pravi kolaps!

Anno je za ruski RIA Novosti izjavio kako predviđa smrt japanske anime industrije u idućih pet do dvadeset godina te da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi. “Japanska je animacija u padu“, rekao je majstor te dodao: “Već je došla do svog vrhunca. Nakon što se uruši, mogao bi slijediti pravi preporod. Pitanje je samo hoće li ga gledatelji čekati!“. To ne znači kako u Japanu više nitko neće raditi animaciju, ali to neće biti niti približno onome što se radilo prije 15-20 godina.

Neon Genesis Evangelion - prošla su vremena kada su ovakve face vladale

Neon Genesis Evangelion – prošla su vremena kada su ovakve face vladale

Anno ističe kako taj vjerojatni kolaps već neko vrijeme najavljuje slabljenje japanske animacije i jačanje škola nekih drugih azijskih zemalja. To znači i manje novca koji se slijeva u Japan te odlazak nekih od njihovih najboljih crtača u druge države gdje su i novac i kreativne slobode daleko veće (poznato je kako su anime crtači maltene robovi). Naravno, većina od tih novih animacijskih sila svoju inspiraciju, stil i formu vuku iz animea, ali u isto vrijeme stvaraju i neki svoj autohtoni rukopis. Anno tako ističe Tajvance, u čijim je studijima nedavno boravio te se pozitivno šokirao njihovim elanom i kreativnošću. S druge pak strane smatra kako u Japanu sve to sada ide po nekakvoj inerciji, više zato “jer se mora“, nego zato “jer se želi” te kao dodatni problem ističe odbijanje korištenja modernih tehnologija i tehnika. Iako ne bismo voljeli da se njegove mračne prognoze ostvare, nekada je najbolje srušiti sve i jednostavno početi ispočetka…

TAGOVIanimacija anime crtić Hideaki Anno japan kultura

Komentiraj