Zabava

Ovaj strip ima svoju cijenu

Aside Banners

Na eBayu upravo traje aukcija za najvrijedniji strip svih vremena, Action Comics #1

Piše , Objavljeno

Zovu ga Svetim gralom stripa, a na svijetu postoji samo još jedan primjerak u sličnom stanju… da, nije nimalo čudno da će Action Comics #1 ovaj tjedan postići višemilijunsku cijenu!

action comics

Kada je jedan gospodin iz američke savezne države Zapadna Virginia davne 1938. godine kupio strip naslovljen Action Comics #1 i nakon jednog ga čitanja sasvim slučajno spremio u suhi, nepropusni i mračni kovčeg, nije mogao niti slutiti da će punih 76 godina nakon toga za isti taj strip licitirati najveći svjetski kolekcionari, te da će se nuditi iznosi u vrijednosti od nekoliko milijuna dolara. Da, ako postoji nešto što možemo nazvati Svetim gralom stripa, onda je to definitivno ono što se upravo nalazi na aukciji na eBayu.

action comics 1

Izdan u svibnju 1938. godine, Action Comics #1 je prvi nastavak vrlo uspješnog serijala, značajnog po tome što je praktički stvorio žanr superjunačkog stripa, na čijim se leđima danas svakog mjeseca zarađuju stotine milijuna dolara. U tom se broju po prvi puta pojavio i Superman, a čak će i oni koje ovakav vid umjetnosti uopće ne zanima, bez problema prepoznati naslovnicu, na kojoj Čovjek od čelika visoko iznad glave drži zeleni automobil, dok oko njega trče uspaničeni civili.

Iako je tiskano čak 200 tisuća primjeraka ovog stripa, do danas ih je preživjelo svega 60-ak, od čega je polovica u donekle normalnom stanju. Samo dva primjerka na svijetu mogu se pohvaliti ocjenom 9.0 po CGC-u (neovisno tijelo koje nepristrano ocjenjuje kvalitetu i vrijednost primjeraka stripa, dajući ocjene od 0,5 do 10), a onaj koji se ovog trena nalazi na eBay aukciji ističe se po savršeno bijelim stranicama, bojama koje niti nakon 76 godina nisu nimalo izblijedile i sveopćoj očuvanosti. Kada se zna da je lošija verzija prije par godina prodana za velikih 2,1 milijun dolara, za ovaj se primjerak očekuje barem duplo više!

Action Comics #1 – kako je nastao:

Darren Adams, kolekcionar koji je ponudio strip na dražbu, tvrdi da je ovo uistinu prilika života, te da se ovako nešto vjerojatno neće ponoviti za naših života. Početna je cijena za Action Comics 1 bila 0,99 dolara, no vrlo se brzo popela na 1,75 milijuna dolara (oko 10 milijuna kuna), te će bez imalo sumnje i dalje rasti kroz idućih 7 dana. Valja spomenuti i da 1% zarade od prodaje ide u Zakladu Christopher & Dana Reeve, pa će tako i najpoznatiji filmski Superman dobiti barem djelić koji zaslužuje. Nama ostalima pak preostaje jedino ponovno se zavući na tavane i u podrume, te početi kopati po starim papirima, jer tko zna… možda se baš tamo krije neki novi-stari Sveti gral!

TAGOVIaction comics aukcija dražba eBay strip superjunaci superman

Komentiraj