Zabava

Aside Banners

Najbolje od Electro glazbe

Davno je prošlo vrijeme u kojem su glazbenom scenom vladala imena poput Underworlda, Leftfielda, Chemical Brothersa, Daft Punka, Orbitala i Prodigya. Idesh! vam donosi deset najboljih novih elektronskih izvođača.

Piše , Objavljeno

Svoj procvat u svijetu pop kulture elektronska glazba imala je tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća, a onda je, ako je vjerovati glazbenim kritičarima, uslijedio veliki pad. Ipak, u zadnje dvije godine na sceni se pojavilo mnoštvo novih izvođača koji su uspjeli oduševiti kritiku, tako da unatoč svim zlim najavama, elektronska scena polako ali sigurno vraća se na svoje mjesto u popularnoj kulturi. Iako, po mnogima ona nikuda nije ni otišla…

The Field

Šveđanin Axel Willner je tip koji se još osim iza The Field skriva i iza pseudonima Lars Blek, ima svoju etiketu Garmonbozia, a u 2005. i 2006. za Kompakt je izdao nekoliko dvanaestinčnih ploča.

Ovogodišnji album From Here We Go Sublime zapravo je kompilacija tih singlova plus nekoliko novih stvari i nudi vrlo pametnu plesnu glazbu gotovo u svakom trenutku. Album je to stvoren od vrlo malo elemenata, ali s tim minimalizmom uspijeva biti svjež, na trenutke briljantan te koliko god to zvučalo nemoguće, inovativan.
Obavezna lektira:From Here We Go Sublime, Thing Keep Falling Down

The Knife

Prošla godina donijela je na scenu alkemičare zvane The Knife. Dvojac Olof Dreijer i Karin Dreijer Andersson svojim su albumom Silent Shout osvojili kritiku, a iako su iza sebe imali već četiri albuma, tek gore spomenutim albumom napokon su zaslužili pažnju brojnih pop magazina.

Jedan je glazbeni kritičar lijepo napisao:�Iako se radi o elektroničkoj muzici koja jest plesna, koja posjeduje snagu da vam razmrda sve udove, bokove pošalje u orbitu, a glavu natjera da se klima gore-dolje, vjerojatnije je da ćete, dok ih budete slušali, ostati zavaljeni u svoj omiljeni naslonjač pogleda iz gubljenog na praznini bijelog zida�.
Obavezna lektira:Silent Shout, Deep Cuts

Boris

Japanski kultni band Boris jedan je od onih neuhvatljivih bendova, a njihov posljednji album Pink na trenutke stravično podsjeća na Stoogese i Primal Scream, da bi već u sljedećem trenutku postali gospodari minimal techna.

Na sceni se nalaze punih deset godina, a njihov prvijenac Absolutego pojavio se tek 2001. godine, a ako se ikada ohrabrite poslušati ih na njihovim albumima ima psychedelic rocka, punka, noisea, trancea, techna, disca, housea, world musica i još puno puno više finih stvari.
Obavezna lektira: Pink, Rainbow

Junior Boys

Kanada je unazad nekoliko godina poznata kao izvorište dobre nove glazbe, a dvojac Jeremy Greenspan i Johnny Dark koji se zovu Junior Boys sa svojim je debi albumom Last Exit od prije dvije godine razveseljavao sve kojima muzika ima smisla. U isti koš ulazi i prošlogodišnji So this is Goodbye, a duo je uspio svoje sinkopirane seksi ritmove modernog R&B-ja i 2-stepa pomiješati sa �ljigom� glazbe osamdesetih napravili sjajnu kombinaciju zaustavljenoj na pola puta između diskoteke i spavaće sobe.
Obavezna lektira: Last Exit, So This Is Goodbye

Fujiya & Miyagi

Fujiya & Miyagi nisu Japanci, iako ima imena sugeriraju suprotno, a nisu ni dvojac. nego trio kojeg čine Steve Lewis, David Best i Matt Hainsby rodom iz Brightona. Nakon što su preuzeli ime iz Karate Kida, tijekom 2006. godine izdali Transparent Things, koji je prepun kraut rocka, kojega su odveli u nove pop vode u kojima njemački gurui poput Can i Neu!, nažalost, nikad nisu uspjeli biti. Pridodate li tome mrvicu ludila Aphex Twina dobiti će te nevjerojatni miks odlične glazbe za ples.
Obavezna lektira: Transparent Things, Electro Karaoke in the Negative Style

Evil Nine

Evil Nine je energični dvojac koji svoj glazbeni pravac formira na različitim utjecajima hip hopa, punka, deep housea, garage rocka, techna i kraut rocka pri čemu stvaraju originalan i minimalan zvuk. Dvojac Tom Beaufoy i Pat Pardy trenutačno je među najtraženijim izvođačima na breaks sceni, prije dvije godine nastupili su na Exitu i apsolutno bili najbolje što se te godine mogli čuti i vidjeti na Petrovaradinskoj tvrđavi. Svoj album prvijenac You Can Be Special Too izdali su 2004. godine, a prema najavama novi album u prodaji trebao bi se pojaviti do kraja godine.
Obavezna lektira: You Can Be Special Too, Fabriclive.28

Mathew Dear

Mathew Dear, čija je klupsko ime Audion, nedavno je izdao album Asa Breed te je odlučio napraviti pauzu u pravljenju dancefloor hitova i posvetio se svojim počecima uz electro vocal pop zvuk.

“Na ovom albumu, zatekeo sam sebe kako koristim tehnike koje sam naučio na muzičkoj akademiji u kojima preferira zvuk akustičnih instrumenata”, izjavio je Matthew. Na albumu uglavnom preferiraju afrički ritmovi slični albumu My Life in The Bush of Ghosts Davida Byrnea & Briana Ena.
Obavezna lektira:Asa Breed, Backstroke

Justice

Francuski dvojac, Gaspard Aug� i Xavier de Rosnay, koji se kriju iza imena Justice, uspjeli su bogatu tradiciju francuske elektronske glazbe pretvoriti u prave stadionske, gotovo rock, gigante. Istovremeno, zvuče kao Judas Priest i Daft Punk. Njihov debi album očarao je i oduševio mase. Jer na ovome albumu ima svih ljepota koje nam je elektronska glazba ponudila posljednjih dvadeset godina, jeftinih synth klavijatura, masnih bas dionica, nježnih ženskih vokala, očaravajućih gudačkih aranžmana i metal gitarističkih solaža.
Obavezna lektira: Cross, Waters Of Nazareth

Dan Snaithu

Ne tak davno Dan Snaithu, inače doktoru matematike, umjetničko ime je bilo Manitoba i 2003. godine izdao je album Up In Flames koji je nažalost ostao gotovo neprimjećen.

Iako gotovo cijeli sagrađen na odjecima kalifornijskog psihodeličnog popa s kraja 60-tih, njegov ovogodišnji album Andorra, koji će vjerujte nam biti na vrhu svih izbora za album godine, polako će vas uvući u svoj čarobni svijet zvukova, instrumenata, buke, ljepote i osjećaja da ljeto nikada neće završiti.
Obavezna lektira: Andorra, Up In Flames

LCD soundsystem

Njega bi već trebali poznavati, a kako se svake se godine pojavi jedno veliko ime iz New Yorka, James Murphy znan i kao LCD Soundsystem je i više od toga, a njegovi albumi i promo singlovi vjerojatno su najeklektičniji albumi koji posljednjih 20 godina pop-glazbe sažimaju na format cd-a ili ploče.

Murphy je vješt kompilator svega i svačega, u tandemu DFA (s Timom Goldsworthyjem) proslavio se producirajući za cijeli niz poznatih izvođača, a za miks-pultom skoro da mu nema ravnog kad je u pitanju kolažiranje utjecaja post-punka, disca, krautrocka, elektronike, dance-ritmova i pop-melodija.
Obavezna lektira: LCD Soundsystem, Sound Of Silver

TAGOVIboris dan snaithu electro evil nine fujiya & miyagi glazba junior boys justice LCD soundsystem mathew dear the field the knife

Komentiraj