Zabava

Aside Banners

Najbolji albumi 2007. godine

Redakcija Idesh! Magazina odabrala je najbolje albume 2007. godine.

Piše , Objavljeno

Arctic Monkeys – Favourite Worst Nightmare

Nakon što je pokorio Britaniju, najbolji britanski bend još od The Stone Rosesa naovamo snimio je “problematičan” drugi album, koji bez problema može stajati uz bok klasicima poput Dog Man Star i Bends. Tekstualno gotovo nedostižan, za kompletnu scenu, bar što se tiče gitarskih bendova, glazbeno snažniji te bolji čak i od svog prethodnika. Sljedeća postaja:The Svijet.

I dok će mnogi reći kako njihov drugi album nije ni do koljena prvijencu Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, nama je ispunjavao mjesece, svojim bezgrešnim melodijama, još žešćim gitarskim rifovima i pjesmama kakvih se ne bi posramili ni mnogo starija gospoda.

Aesop Rock- None Shall Pass

Slikar bolesnog hip-hop zvuka nazvao ga je kolega Sett uoči izlaska njegovog zadnjeg, a po svemu sudeći i najboljeg albuma u karijeri. Aesop Rock snimio je antologijski album, koliko tematski mračan toliko i duhovit i prožet osvježavajućim dozama (samo)ironije, na kojem preispituje svijetle i tamne strane američkih vrijednosti kroz osobna iskustva i odnose s drugim ljudima. Ove Ezopove basne pružile su nam više uzbuđenja i originalnosti nego 90 posto ovogodišnje glazbene produkcije.

Bright Eyes – Cassadaga

Conora Obersta pratimo od njegovih podrumskih početaka, kada su na albumu pjevali susjedi, zavijao pas, pa evo, do toga da mu danas na albumu pjevaju Emmylou Harris, Gillian Welch, a usporedbe s Dylanom mogu se pronaći u svakoj ozbiljnoj glazbenoj recenziji.

No, na stranu “mesijanska” uloga ovog krhkog mladića, Cassadaga je prekrasna ploča, prepuna ljubavnih i onih, proleterskih pjesama. Jer rijetko koja pop zvijezda ima muda za reći “the Bible’s blind, the Torah’s deaf, the Qur’an’s mute /If you burned them all together you’d get close to the truth”.

Burial – Untrue

Prošlo je skoro mjesec dana kako smo pisali o ovome sjajnom albumu, nepoznatog glazbenika iz Londona, a gotovo da ne prođe dana da ga ne zavrtimo u našem plejeru, PC i iPodu. Čovjek koji je pomaknuo granice elektronske glazbe, kao nekoć davno heroji iz Bristola te snimio album koji između svojih šumovima i scratcheva, ubacio sinkopirane vokale nekih od najpopularniji pop pjesama posljednjih godina. Naravno da vam nećemo otkriti o kojima se pjesmama radi. Upravo zato “nabijte sluške, načulite uši” i uživajte dok vam bubnjići ne otkažu poslušnost.

LCD Soundsystem – Sound Of Silver

Glas James Murphy toliko je sirov da bi ga se bez problema moglo usporediti s jedinstvenim mrgudom Mark E. Smithom, a njegov drugi album je prava dance rock poslastica za “odrasle”. No, album kojemu se singl zove North American Scum puno je više od jednog dance albuma, prije nekakav postulat za sve buduće naraštaje, kao nekoć David Bowie iz vremena “Heroes” ili New Order u svojim počecima. Zajebana stvar to starenje, no dok se većina glazbenika uhvati prašine i počne kukati, Murphy je odlučio da party nikad neće završiti.

M.I.A. – Kala

Pripadnica Tamilskih tigrova, akademska slikarica i djevojka kojoj je zabranjen ulaz u Sjedinjene države. Iliti jednom riječju revolucionarka. Njen drugi album Kala toliko je sirov i dobar, s obzirom da je na njemu uspjela pomiješati brojne glazbene stilove, a da pritom zvuči originalno i inventivno. Pa da sada ne izmišljamo toplu vodu, evo citata iz našeg teksta o ovoj pop tigrici:”hrabar, inovativan, plesan, prepun indijskih i afričkih ritmova, Timbalandovih zvukova masnih basova, sjajnih rima, svemirskih zvukova, dancehalla koji bi i mrtvaca rasplesali”.

The National – Boxer

Nježan, romantičan, opijajući atmosferičan Boxer je još jedan nedostižan album ovog benda iz Brooklyna, prepun sjećanja na stare ljubavi, otkrivanje novih, s baritonom Matta Berningera koji je toliko zavodljiv da bi mu oprostili i da pjeva nekakve borbene budnice.

Polako, ali sigurno osvojit će vaša srca i dušu, energijom i pjesama koje bi bez problema mogle biti singlovi godine samo kada bi oni to htjeli. Idealan za opijanja u nekom zagušenom baru, na rubu grada, gdje se dim može rezati nožem, dok vi pijete 15. rundu u spomen na bivše ljubavi.

TAGOVIaesop rock album arctic monkeys bright eyes burial glazba LCD soundsystem m.i.a. the national top 2007

Komentiraj