Zabava

Aside Banners

Najbolji božićni filmovi

Božić će generacije Hrvata pamtiti po ugašenim TV prijemnicima. Doba je ljigavih božićnih filmova.

Piše , Objavljeno

Nažalost pred vratima je, Božić naravno, a to znači da osim pijanih tinejdžera na ulici, petardi, razbijenih glava i polnoćki, očekuje nas gomila toplih blagdanskih priča na televiziji. Nama su uglavnom svi dosadni, ali unatoč svemu Idesh! vam nudi svojih deset omiljenih/omraženih Božićnih filmova svih vremena.

Da se nas pita, trebali bi puštati specijale Mućki, Officea, Simpsonovih, Friendsa ili nekih drugih omiljenih nam serija ili iznova Groundhog Day, nije Božićni, ali je smiješan i ima snijega.

It’s a Wonderful Life (1946.)

Klasik ne samo među božićnim filmovima nego sedme umjetnosti uopće. Jimmy Stewart glumi Georgea Baileya, čovjeka na rubu, koji smatra kako bi svijet bez njega za njegovu obitelj bio mnogo ljepše mjesto. Želja mu se ispuni i anđeo Clarence pokaže mu svijet u kojem on nikad nije živio i onda blabla…

Divan život jedna je od najljepših filmskih priča, a u mnogim izborima najboljih filmova svih vremena ova božićna bajka Franka Capre zauzima visoko mjesto.

Miracle on 34th Street (1947.)

Postoji li uopće Djed Božićnjak? NE! Radnja filma odvija se oko čovjeka koji pokušava uvjeriti sve oko sebe kako je upravo on najomiljeniji dječji lik. No, nitko mu ne vjeruje osim male šestogodišnje djevojčice i njenog oca odvjetnika. Stoga oni odluče otići na sud kako bi uvjerili cijeli svijet da Kris Kringle nije lud, da Djed Božićnjak uistinu postoji i živi u 34. ulici. Čuda se događaju, a najljepša su ona božićna.

White Christmas (1954.)

Nakon što su otpušteni iz vojske nakon Drugog svjetskog rata, dvojac Bob Wallace i Phil Davis, osnuju pjevačko/plesnu skupinu. Upoznaju dvije prekrasne sestre Betty i Judy, koje također rade isti posao. Udruže se i odlaze u Vermont kako bi izveli zajednički božićni program. U filmu glume najveća glumačka imena tog vremena, Bing Crosby i Danny Kaye, a film pamtimo i po jednoj od najgorih božićnih pjesama svih vremena.

How the Grinch Stole Christmas (1966.)

Iako je novija verzija sa Jimom Carreyjem oduševila sve, original je i dalje jedna od najluđih i najveselijih božićnih priča ikad ispričanih. Baziran na knjizi dr. Seussa, o Grinchu koji je tijekom godina izgubio božićni duh, a njegov je životni cilj cijelom svijetu nanijeti isto zlo. Iako traje samo 26 minuta, ovaj animirani film iznovice oduševljava svakim novim gledanjem. Klasik!

A Christmas Story (1983.)

Devetogodišnji Raphie Parker najviše od svega za Božić želi zračnu pušku i spreman je uvjeriti cijeli svijet, uključujući svoje prijatelje, roditelje, pa i samog Djeda Božićnjaka, kako je to idealan poklon. No, unatoč njegovom silnom trudu, nailazi na uvijek isti odgovor:”You’ll Shoot Your Eye Out”. Jedan od onih filmova, koje unatoč svemu volimo gledati, ako ništa drugo zbog scene s zaleđenim jezikom na telegrafskom stupu.

Scrooged (1988.)

Najsmješniji čovjek na svijetu Bill Murray tumači ulogu TV voditelja Franka Crossa, televizijske kuće koja planira adaptaciju Dickensove priče Christmas Carol. Kako Frankovo djetinjstvo nije bilo lijepo, on prezire sve vezano uz Božić. No, uz pomoć tri duha koji ga neprestano proganjaju, možda uspije i povratiti davno izgubljen božićni duh. Sarkastičan i uvijek mrzovoljan, naš omiljeni Bill Murray utjelovio je jedan od najosebujnih likova u božićnim filmovima uopće.

National Lampoons Christmas Vacation (1989.)

Smijeh do suza. Jedino se tako može opisati Božić kod jedne od najluđih filmskih obitelji Griswoldovih, koji su nas u osamdesetima uveseljavali u brojnim filmovima. Pripremajući blagdansko veselje, ova “luda” obitelj nailazi na brojne probleme. Od kupnje božićnog drvca, pripremanja večere, umatanja paketa… stvari idu nizbrdo. No, tek kada stignu gosti, Clarkova i Elenina obitelj, proslava totalno odlazi u kurac. Film je smiješan, ali baš da ga svake godine moramo gledati…previše je.

Home Alone (1990.)

Najbolji obiteljski božićni film u kojem nema obitelji. Derište Macaulay Culkin tumači osmogodišnjeg Kevina koji, igrom slučaja, umjesto Božića s obitelji u Francuskoj, ostane sam u kući. U početku uživa u praznoj kući, a kada se pojavi lopovski dvojac Harry i Marv, koji će pokušati orobiti i njegovu kuću, Kevin će na sve načine pokušati sačuvati svoj dom od dvojice najnesposobnijih lopova u svemiru. Nažalost mi nikada kao klinci nismo ostajali sami kod kuće.

The Nightmare Before Christmas (1993.)

Jedna od “najčudnijih” božićnih priča došla je iz glave genijalca Tim Burtona, koji nam je ponudio pravu animiranu noćnu moru. Jack Skellington, kralj Halloween Towna slučajno je otkrio Christmas Town te odluči, uz pomoć svojih štakora, šišmiša, goblina i drugih “strašnih” likova, organizirati božićno slavlje. Tim Burton ponudio je svijetu jednu otkačeno verziju omiljenih božićnih likova, naoružao ih sarkazmom i snimio jedan od najboljih filmova devedesetih.

Elf (2003.)

Za kraj smo vam ostavili jedan od klasika, u kojemu Will Ferrell glumi vilenjaka, koji odlazi u New York u potrazi za ocem i duhom Božića koji je nestao. I dok su filmovi na ovu temu uglavnom blaga dosada, ovaj film John Favreaua, od prve do posljednje minute nudi toliko zabave i smijeha, kao rijetko koji Božićni film, pa ako ga uhvatite na TV-u, snimite i gledajte u bilo koje doba godine.

TAGOVIbožić božić 2007 najbolji

Komentiraj