Zabava

Aside Banners

Najbolji filmovi u 2007. godini

Evo zašto smo prošle godine odlazili u kina, zašto smo bezobrazno trošili bandwidth i visili u videoteci.

Piše , Objavljeno

Eto još jedne liste iz Idesh! kuhinje. Bacivši pogled unatrag zaključili smo da ćemo ove filmove vjerojatno ponovno gledati, a vama ih možemo preporučiti od srca. Neke možete dočekati u kinima, a većinu možete pogledati iz vlastita naslonjača.

Eastern Promises

Stari perverznjak David Cronenberg, svojim je prošlim filmom “Povijest nasilja” napokon dobio toliko zasluženu pažnju. No, svojim novim uratkom Eastern Promises u kojemu je još jednom anga žirao Viggu Mortensena za glavnog glumca uveo nas je u svijet ruske mafije u Londonu. Radnja filma prati tajnovitog člana mafijaške obitelji (Mortensen) koji se nađe u teškoj situaciji kada sazna da postoje čvrsti dokazi koji bi člana njegove organizacije mogli strpati iza rešetaka. A tu je i primalja (Naomi Watts) koja nakon smrti jedne pacijentice počinje otkrivati brutalni svijet podzemlja. Cronenberg je još jednom napravio vizualno fantastičan film, okupio sjajnu glumačku ekipu i dokazao da mu je teško naći pandan u zapadnoj kinematografiji.

Hot Fuzz

Dvojac Simon Pegg i Edgar Wright poklonili su nam tijekom svoje dugogodišnje suradnje dvije odlične serije Spaced i Asylum, a nakon što su oduševili sve sitcom fanove bacili su se na velike ekrane.
Shaun Of The Dead, komični hommage filmovima u kojima su glavni likovi zombiji bio je odličan film, no tek su ovogodišnjim Hot Fuzz zauzeli počasno mjesto u našim srcima. Ukratko, što se dogodi kada najbolji londonski drot zbog svoje revnosti bude premješten u ruralnu englesku vukojebini… pogledajte.

I’m Cyborg But It’s OK

Chan Woo-Park, čovjek koji nas je posljednjih nekoliko godina uveseljavao i oduševljavao sa svojom trilogijom osvete, vratio se s komedijom koja je u biti drama o odrastanju, koja će vas odvesti na mjesta na kojima niste dugo bili. Originalno i prije svega svojeglavo remek djelo I’m Cyborg, But It’s Ok nesvakidašnji je komad sedme umjetnosti u vremenu kada su gotovo svi filmovi snimani na jednu te isti foru.

I’m Not There

Todd Haynes, čovjek koji je prije desetak godina snimio (ne)biografsku priču o Berlinskim danima trojca Bowie / Pop / Reed nazvanu Velvet Goldmine, vratio se onome što najviše voli. Filmovima o velikim pop umjetnicima, a ovaj puta glavna zvijezda filma mu je nitko drugi nego Bob Dylan.
Inspiriran brojnim životima i pjesmama starog barda, I’m Not There, uistinu je neobičan film, ako ništa drugo onda zbog činjenice da glavnog lika tumači čak pet glumaca (Richard Gere, Heath Ledger, Christian Bale…) i jedna glumica, veličanstvena Cate Blanchett. Iako, po riječima kolege Setta, nikada nećemo biti toliko stari da slušamo Dylana, nakon što smo odgledati ovaj film, jednostavno si nećete moći pomoći da iz ormara vaših roditelja izvučete prašnjave ploče.

Pan’s Labyrinth

O Guillermu Del Toru smo pisali, kao i o njegovom, Oscarima nagrađenom Panovom labirintu, a ako ste slučajno propustili ovaj film, još jednom ćemo vas podsjetiti kako ljepšu, ali i čudniju bajku dugo niste mogli vidjeti u kinima.

The Lives Of Others

Njemačka drameština o mračnim vremenima DDR (nekadašnja Istočna Njemačka) u kojoj iskusni pripadnik STASI-ja (tajne službe) dobiva zadatak prisluškivati pisca i njegovu ljubavnicu. I dok čovjek polako otkriva grijehe koje je dvojac počinio, s vremenom će otkriti kako se on sam promijenio. Hvaljeni film Florian Henckel von Donnersmarck prvo je osvojio rekordnih 11 nominacija na njemačkim nacionalnim nagradama, zatim je pokorio i europske filmske nagrade (najbolji film, scenarij i glumac) te osvojio i nagradu publike i žirija na Zagreb film festivalu. I dok se kritičari prepiru je li ovaj film bolji od prastarog Copollinog “Prisluškivanja”, mi ćemo vam samo reći da nas je Das Leben der Anderen oduševio kao rijetko koji film zadnjih godina.

The Science Of Sleep

Science Of Sleep posljednji je film genijalnog Michela Gondryja, koji iza sebe ima mnoštvo genijalnih spotova te tri urnebesna filma “Human Nature”, “Eternal Sunshine Of The Spotless Mind”, te kvazi dokumentarac “Dave Chappelle’s Block Party”.
Stephane (Gael Garcia Bernal) je ilustrator. Ali i pravi mali genije, koji ima problema razlikovanjem snova od jave. I dok u javi radi dosadan, nezanimljiv posao, slaganja i lijepljenja reklama, u snovima on vodi reality show u kojemu je pronašao idealan recept za spravljanje snova:”uzmete lonac, dodate malo ljubavi, osjećaja, otuđenosti, malo sjecanja na prošlost, malo svakodnevnog sjecanja i iskustva, malo glazbe, malo boje, malo filmova”. No, to je samo vrh sante ludila, otuđenosti i neshvaćenosti te potrage za ljubavi i srećom.

TAGOVIeastern promises film guillermo del toro hot fuzz I'm Not There najbolji pans labirinth simon pegg the lives of others the science of sleep top 2007

Komentiraj