Zabava

Nisu naši, al' ih volimo

Aside Banners

Deset najboljih filmskih vanzemaljaca

Piše , Objavljeno

Čudni su i raznobojni, neki su humanoidni, drugi pak izgledaju kao kukci. Neki dolaze s drugog kraja galaksije, a ima ih koji uopće nisu iz našeg svemira. Ono što im je zajedničko jest da nas uglavnom žele uništiti. Donosimo vam deset najboljih vanzemaljaca iz svijeta filma.

alien vs. predator

Od kada su nas prije nekoliko desetaka tisuća godina prvi put posjetili (da, imamo dokaze!), vanzemaljci ne prestaju zaokupljati našu maštu. Zidne crtarije prvih ljudi, renesansni slikarski easter eggovi i čudni brodovi s dalekoistočnih murala, sve je to poslužilo kao inspiracija modernim filmskim umjetnicima, koji su kroz posljednjih stotinjak godina dizajnirali raznorazna svemirska bića, odnosno vlastite vizije ovih dalekih zvjezdanih putnika. Zato je vrijeme da odamo počast egzobiološkoj raznolikosti, i popišemo neke od najzanimljivijih vanzemaljskih vrsta.

Izabirali smo ih uglavnom na osnovu originalnog i/ili iznimno kvalitetnog dizajna, nekih njihovih neobičnosti ili pak pop-kulturološke važnosti. Zato se unaprijed ispričavamo fanovima Star Treka i Star Warsa što nismo spomenuli baš svaku od 3.241 njihove rase (uz rizik da nismo naveli točan broj rasa, op.ur.), jer eto, treba i drugima pružiti šansu. Također, nećemo spominjati niti vanzemaljce poput Kal-Ela, jer su dizajnom tek ljudi. Dakle, bez nekog posebnog reda…

1. Alien (Xenomorph)

Viđen u: Alien, Aliens, Alien 3, Alien: Resurrection, AVP: Alien vs. Predator, Alien vs. Predator: Requiem, Prometheus (oko ovoga se još uvijek vode rasprave)

Podrijetlo: Xenomorph Prime

alien xenomorph

Prekrasan je…

Opis: Najveći među najvećima, poznat jednostavno kao Alien, ovaj stvor je vrhunac predatorske evolucije, inteligentni stroj za ubijanje svega živoga i najjednakiji među jednakima. Konceptualno ga je stvorio genijalni grafički vizionar H. R. Giger, a prvi put se pojavio u vjerojatno najboljem svemirskom horroru svih vremena, Alienu. Od onda je prošao nekoliko filmova, mijenjajući se pritom kako je kojem scenaristu i redatelju pasalo. Ipak, neke stvari su ostale iste: Xenomorph je biće koje se tokom svog životnog ciklusa mijenja (recimo, poput leptira), od facehuggera koji polaže jaja u domaćina, do odrasle jedinke koja svojim oštrim repom i kandžama, te čeljusti koja drobi glave, sije strah i trepet svih svemirskih putnika. Osim toga, imaju kiselinu umjesto krvi i mogu se prilagoditi svim životnim uvjetima. Vjeruje se da ih je stvorila napredna svemirska rasa znana kao Space Jockeys, kako bi njima kontrolirala svemir, no Xenomorph se pobunio i uništio svoje vladare. Danas su mu glavni protivnici Predatori i naša ‘domaća’ jajolomka Ellen Ripley.

2. Predator (Yautja)

Viđen u: Predator, Predator 2, Predators, AVP: Alien vs. Predator, Alien vs. Predator: Requiem

Podrijetlo: Yautja Prime

predatori

Slika s maturalca

Opis: Predator ili Yautja je jedan vrlo opaki madrfakr, kojem se postojanje sastoji od lova na opasne i rijetke vrste diljem svemira. Što je neku vrstu teže uloviti, ubiti i plijenu izvući kralježnicu, to je čast za Predatora veća. Tako su neki od ovih svemirskih lovaca zalutali na Zemlju, gdje su im naš mišićavko Arnie i Danny Glover pokazali da s nama nema zajebancije. U novije vrijeme bore se i protiv Aliena, koje su uzgajali na našoj planeti, kako bi imali stalan izvor lovine. Imaju sposobnost regeneracije, infracrvenog pogleda i nevidljivosti, a na ramenu imaju topčinu koja će vas u trenu pretvoriti u hrpu mljevenog mesa. I da, s onim dreadovima i kukcolikim čeljustima, jedna su od najružnijih rasa koje smo imali prilike susresti.

3. Vrsta 8472 (Undine)

Viđen u: Star Trek: Voyager

Podrijetlo: fluidni svemir

vrsta 8472

Istina, CGI nije baš vrhunski, ali je Vrsta 8472 prilično dobro napravljena

Opis: Premda tehnički nije filmski, nego televizijski vanzemaljac, i premda je u univerzumu gdje caruje Borg, Klingonci, Romulanci i druge genijalne rase, relativno nepoznata, Vrsta 8472 je toliko unikatna i superiorna, da smo ju jednostavno morali staviti ispred svih ostalih. Kao prvo, uopće ne dolazi iz našeg svemira, nego iz fluidnog svemira, u kojem ne postoji ništa osim organske tekućine i ovih grdih vanzemaljaca. Čak je i vrhonaravni Borg klasificirao ovu vrstu kao ‘jedinu pravu prijetnju’, a Vrsta 8472 ili Undine ima trostruku DNA zavojnicu, što znači da su biološki daleko superiornija od svake vrste u našem svemiru. Sporazumijevaju se telepatijom, mogu se regenerirati, brijati po svemiru bez ikakve zaštite, a ako vas dotaknu, zaraziti će vas i ubiti u roku odmah.

4. Stvor

Viđen u: The Thing, The Thing from another World, The Thing (2011. remake)

Podrijetlo: nepoznato

Stvor

A slaaaaadak je dok se smijeeeee <3 <3

Opis: Stvor je svoj filmski život započeo u vremenu kada se osim ‘Marsovaca’, nije puno razmišljalo o dizajnu i izgledu vanzemaljaca, tako da su oni uglavnom prikazivani kao paraziti koji preuzimaju tijela ljudi (Invazija kradljivaca tijela), ili velike ljigave mase organske tvari (The Blob). Stvor je negdje između toga: parazit koji je otkriven u vanzemaljskom tijelu zaleđenom na Antarktici, koji nakon što zarazi svog budućeg domaćina, postaje groteskna arahnoidna nakupina. Kako raste, tako postaje i inteligentniji i opasniji, te mnogo mnogo strašniji. Možda nije takav predator kao neke druge vrste sa ovog popisa, ali je definitivno biće iz naših noćnih mora.

5. E.T.

Viđen u: E.T. the Extra-Terrestrial

Podrijetlo: nepoznato (cameo u Star Wars svemiru navodi da je to vrsta Grebleips s planeta Brodo Asogi)

E.T.Opis: Vrijeme je da malo predahnemo od ovih intergalaktičkih uništavača čovječanstva, te se prebacimo na slatkog i dobroćudnog E.T.-ja (vanzemaljca, ne hrvatsku dance grupu). Kao i u slučaju Aliena, i ovdje je ime vrste jednako našoj zemaljskoj riječi za bilo koji vanzemaljski oblik, ali je kulturološki učinak ovog filma i njegovog malenog, zdepastog svemirskog došljaka toliko velik, da će danas na spomen riječi E.T. na pamet pasti upravo on. E.T. je miroljubivi botaničar koji zaglavi na Zemlji, ima velike plave oči, telepatske sposobnosti i može liječiti dodirom. Ali za ozbiljno, a ne kao ovi naši šarlatani. Ima i onih koje njegovo pomalo retardirano ponašanje iritira, ali uglavnom se svi slažu da je ovo jedan od najslađih vanzemaljaca ikad.

Isprike svim fanovima ovoga vanzemaljca, ali nismo mogli odoliti:

6. Wookiee

Viđen u: Star Wars Episode III – VI, Star Wars Holiday Special

Podrijetlo: KashyyyK

wookiji

Obiteljska fotka

Opis: Kao i u slučaju Star Trek svemira, i kod Star Warsa postoje stotine različitih cool vrsta, od odvratnih žabolikih Huttova, misterioznog Sarlacca i opasnih Dathomiriana, do legendarnog Yode. No, bilo to zbog njegova mekog i gustog krzna, dobre naravi, cool samostrela ili prepoznatljivog graulanja, Chewbacca iz rase Wookija pronašao je posebno mjesto u našem srcu. Ove vanzemaljce proslavio je upravo Chewie, vjerni pratitelj svemirskog vagabunda Hana Soloa, kojega je nebrojno puta spasio od sigurne smrti. Premda vjerojatno nema baš najugodniji miris, ova nakupina dlaka bi, ako ništa drugo, bila izvrstan jastuk na dugim, međuzvjezdanim putovanjima!

7. Killer Klowns

Viđeni u: Killer Klowns from Outer Space

Podrijetlo: nepoznato

ubojiti klaunovi

Kakvi Alieni i Predatori, treba se bojati ove klaunske bagre

Opis: Da, na ovom popisu se jednostavno mora pronaći mjesta i za ovakve vanzemaljce. Ubojiti Klaunovi pomahnitala je rasa koja dolazi na naš planet samo s jednom namjerom: dobro se najesti ljudetine! Netko će reći da ima mnogo boljih vanzemaljaca od ovih, ali groteskni svemirski klaunovi utjelovljuju sve ono čega se svaki normalan čovjek boji: lude vanzemaljce i klaunove! Njihov šef je KlownZilla JoJo, tabor im je ogroman cirkusni šator, a plejadu originalnog oružja čine pištolji na šećernu vunu, sjene na zidu i ostala klaunovska mašinerija. Smijte se vi kolko hoćete, ali jednom kada pogledate ovaj film, klaunove više nećete gledati na isti način.

8. Arachnids

Viđeni u: Starship Troopers, Starship Troopers 2: Hero of the Federation, Starship Troopers 3: Marauder

Podrijetlo: Klendathu

kukci

Ma neće vam ništa, to su samo malo veći žohari

Opis: Ovi opaki, kukcoliki stvorovi, iz još uvijek nepoznatih razloga (dobro, možda smo ih malo izazivali) jednoga su dana odlučili napasti Zemlju, i to ‘pucanjem’ asteroida iz orbite svog matičnog planeta. Uskoro počinje rat između Federacije iliti čovječanstva i Arachnidskog carstva. Ljudi, kao i obično, podcijene ‘obične kukce’, koji se pokažu mnogo inteligentnijim nego što mislimo. Osim običnih prašinara Ratnika, koji izgledaju kao ogromni pauci, imamo i bube koje ulaze u mozak, zatim maticu te Mozak, kukca koji izgleda kao ogromna ličinka, ali s telepatskim sposobnostima i darom za liderstvo. Najopakiji su naravno Ratnici, a osim što ih ima na milijune, imaju vrlo jak oklop i vole rovariti pod zemljom. Bilo kako bilo, bolje vam je da se klonite ovih gadova!

9. Na’vi

Viđeni u: Avatar

Podrijetlo: Pandora

Na'vi

Elegantna, plava i glumi ju Zoe Saldana… Idealna vanzemaljka!

Opis: Na stranu koliko je Cameronov Avatar uistinu dobar film, moramo priznati da su Na’vi totalno cool rasa. Plava, elegantna trometarska bića koja lagano podsjećaju na mačke, s vrlo izražnom osjetljivošću prema prirodi i svojem rodnom planetu, prava su metafora zemaljskim Indijancima, koje smo gotovo istrijebili iz čisto materijalističkih poriva. Premda su humanoidna rasa, po svojoj fiziologiji se razlikuju od ljudi, i to prvenstveno činjenicom da uopće nemaju DNA. Osim toga, svojim se pletenicama mogu spojiti s drugim stanovnicima Pandore, tvoreći tako neurološku vezu koja im omogućuje kontrolu tih nižih bića.

10. N.T.I.

Viđeni u: The Abyss

Podrijetlo: nepoznato

abyss vanzemaljac

Kažu da na nekim drogama vidiš iste ovakve ‘vanzemaljce’

Opis: Za kraj smo ostavili jednu vanzemaljsku rasu koja nas je očarala svojim dizajnom i ljepotom, ali i ekološkom poukom koju nosi. To je N.T.I. iliti Nezemaljski Oblik Inteligencije, vanzemaljci koji žive na velikim dubinama našeg oceana. Njihovo je podrijetlo nepoznato, ali se vjeruje da su, kao primarno vodena rasa, jedan od svojih domova našli i na Zemlji, i to daleko prije ljudi. Inače su iznimno inteligentni i miroljubivi, ali naš apetit za uništenjem planete ih natjera na neke prilično radikalne mjere, poput tsunamija. Najfascinantniji je ipak njihov izgled, kojim podsjećaju na transparentne, raznobojne meduze, s jasno izraženim neuro središtima.

 

Osim ovih 10 vanzemaljaca, u uži krug je ušla još cijela plejada filmskih likova s drugih svijetova. Tako imamo Marsovce (Mars Napada), Sil (Vrsta, Vrsta 2), Monstrume Čupavce (Critters), Prawns (District 9), vanzemljce iz filmova A.I., Signs, Dan nezavisnosti i Rat svijetova, Alfa (Alf), Bio-raptorse (Pitch Black) i još mnoge mnoge druge. Na žalost, njih ćemo morati ostaviti za neku drugu priliku.

TAGOVIAxe svemir izvanzemaljci sf top lista vanzemaljci

Komentiraj