Zabava

Aside Banners

Najbolji video spotovi (1)

Trideset najboljih, najoriginalnijih, najsmješnijih, najinovativnijih, i sve NAJ čega se nismo mogli sjetiti, video spotova svih vremena. Naslonite se i uživajte.

Piše , Objavljeno

Za sve je kriv MTV. Iako se danas pretvorio u leglo reality gluparija, Muzička TeleVizija je najzaslužnija što je format video spotova postao idealan za promidžbu bendova, albuma, no prije svega singlova.

I dok ih je većina uglavnom sranje, neki su istinska remek djela sedme umjetnosti. Primijetiti će te kako se neka imena poput Spike Jonzea, Michel Gondrya, Chris Cunninghama, Marka Romaneka ili Jonathana Glazera pojavljuju više puta, a svi odreda nakon spotova prebacili su se na veliko platno i napravili više-manje sjajne karijere na filmu. Ako vam se svidio naš izbor, preporučamo da potražite posebna DVD izdanja «The Work of Director…», a u međuvremenu uživajte u našem izboru trideset najboljih video spotova svih vremena, naravno, u tri nastavka.

Kreće prvih deset.

Air:Kelly Watch the Stars

Kada su izdali svoj prvi i iskreno jedini odličan album «Moon Safari» francuski dvojac uposlio je Mike Millsa kao službenog redatelja svih spotova benda. I dok mnogi zazivaju «All I Need» kao najbolji spot devedesetih, nama je ova kič priča o Kelly koja igra ping-pong možda ipak mrvicu bolja od svega što su čovjek, ali i bend zajedno stvorili.
Redatelj:Mike Mills

The Avalanches:Frontier Psychiatrist

Sjećate li se Avalanchesa? Vjerujemo, vrlo blijedo. Australska skupina DJ, izdala je prije skoro desetak godina sjajan album «Since I Left You» pokravši na stotine raznih pjesama koje su složili u jednu prekrasnu i do tada nesvakidašnju musaku. Iako su se prije njih te ideje sjetili DJ Shadow i Dan The Automator, kada pogledate ovaj blesavi spot sve će te im oprostiti.
Redatelji:Tom Kuntz i Mike Maguire

Blur:Coffee & TV

Činjenica da je spot uvelike poznatiji, ali i popularniji od same pjesme dovoljno govori o toime koliko je truda dvojac Hammer & Tongs uložio u snimanje priče o nestalom Grahamu Coxonu, za kojim tuguju roditelji, pa onda jedno malo mlijeko u tetrapaku odluči krenuti u zastrašujuće okrutni svijet kako bi ga pronašao. Preporuka:Nikad slušati bez vizualnog doživljaja.
Redatelji:Hammer & Tongs

DJ Shadow:Six Days

U pauzama kad ne snima odlične filmove ili sjajne reklame slavni hongkoški redatelj Wong Kar-Wai, ponekad se baci na video spotove. I ako je to ikako moguće ove tri i pol minute pokazale su sve mane i vrline velikog sineasta.
Slow motioni, bizarni ljubavni trokut, martial arts vratolomije i sve do u prekrasnoj odi jednom od najvećih idola svih vremena. Naravno, govorimo o Bruce Leeju.
Redatelj:Wong Kar-Wai

Pulp:Bad Cover Version

Ima li što smješnije o Band Aidova? Ima. Za svoj posljednji singl u karijeri Pulp su okupili mnoštvo imitatora slavnih poput Cobaina, McCartneya, Meat Loafa, Missy, Cher i samog Cockera.
Naravno, pjesma je o lošim verzijama ljubavi, bolna i iskrena, no uz ovakvu plejadu likova koji defiliraju spotom vjerujte nikada nećete saznati o čemu Jarvis pjeva.
Redatelji:Jarvis Cocker & Martin Wallace

Radiohead:Just

Kada smo došli do Radioheada najveći problem bio nam je odlučiti se koji spot staviti na listu, jer imate «Street Spirit», «Karma Police», «Paranoid Android», no mi smo se pak odlučili za «Just» koji je pokrao ideju iz jedne od starih epizoda «Zone sumraka», no unatoč tome 13 godina kasnije, svaki puta kada ga odgledamo ostavi nas nijemima.
Redatelj:Jamie Thraves

The Foo Fighters:Everlong

Trenutak kada su Foo Fightersi odlučili biti smiješni u svojim video spotovima događaj je koji zaslužuje mjesto u svim enciklopedijama moderne pop kulture.
«Learnin To Fly», bio je smiješan, «Big Me» urnebesan, no tek kada su uposlili genijalnog Michel Gondrya dobili smo komični hommage Evil Deadu, a luđe je gotovo nemoguće proizvesti.
Redatelj:Michel Gondry

Beastie Boys:Sabotage

Prije nego li je snimao genijalne filmove poput «Biti John Malkovich» ili «Adaptacije», prije nego li je pokrenuo cjelokupno ludilo Jackassa, oženio se i rastavio od Sofije Coppole, Spike Jonze je bio je jedan od najinovativnijih redatelja glazbenih spotova. Među svom tom ljepotom, svakako jedan od naših najvećih favorita je «Sabotage».
Redatelj:Spike Jonze

Nine Inch Nails:Closer

Umjesto da snimi nostalgični hommage nijemim filmovima, Mark Romanek stvorio je potresni i šokantni video broj koji je najbolje oslikao kakve afinitete ima Trent Reznor. I imate ovdje baš svega, od sadomazohizma do klanja životinja, snimljeno u sepiji, a iako ga do ovog trenutka nismo gledali godinama, od prvog gledanja urezao nam se u pamćenje. Stoga ako ga nikada niste gledali. Pripremite želudac.
Redatelj:Mark Romanek

Aphex Twin:Come to Daddy/Windowlicker

Tijekom devedesetih Richard D. James aka Aphex Twin trudio se pokazati svijetu koliko je on uistinu ružan čovjek. Pa je uposlio Chrisa Cunnigama, koji mu je snimio dva urnebesna, ali i uznemirujuća video broja. Deset godina kasnije još uvijek ne znamo koji nam je bolji, no Windowlicker je i dalje digitalizirano remek-djelo o kojemu bi i Freud imao svašta za reći.
Redatelj:Chris Cunningham

Stej tjund – ima još dvajst spotova za odradit’!

TAGOVIair Aphex Twin Beastie Boys Blur Chris Cunningham DJ Shadow glazba Jamie Thraves Mark Romanek Michel Gondry Mike Mills najbolji nine inch nails Pulp radiohead Spike Jonze spotovi The Avalanches The Foo Fighters video wong kar wai

Komentiraj