Zabava

ćiribu

Aside Banners

Najčudniji sportski rituali – goveđa krv, WC školjke i Dostojevski

Piše , Objavljeno

Ponekad za uspjeh nisu dovoljni naporan trening i zdrava prehrana. Ponekad treba u miks dodati i punu čašu goveđe krvi. Ili nešto drugo potpuno bizarno i neshvatljivo.

Ćelavi poljubac Blanca i Bartheza

Nogomet je pun praznovjerja i rituala. Bobby Moore je morao posljednji navući hlačice, Gennaro Gattuso je čitao Dostojevskog na toaletu, a rumunjski obožavatelj bijelog Adrian Mutu je nosio donje rublje naopako. No jedan nogometni ritual je zapamćen zauvijek.

Fabien Barthez je bio srećonoša u francuskoj momčadi 1998. godine, dodirnut je više puta nego palac Grgura Ninskog. Laurent Blanc je prije početka svake utakmice ljubio Barthezovu ćelavu glavu, a praksa se pokazala uspješnom jer je Francuska osvojila naslov svjetskih prvaka na domaćem terenu. Tko zna – da je Blancov i Barthezov ritual izostao u polufinalu, možda bi Hrvatska bila prvak svijeta.

“Nervozni” Reggie Miller

Screenshot_1 (Custom) (2)

Reggie Miller bi se prije svake utakmice došetao do press stola gdje bi tražio direktora odnosa s medijima Davidu Benneru. David Benner bi mu dao napitak – Pepsi u slučaju da su Pacersi pobijedili u prošloj utakmici odnosno Sprite u slučaju poraza u prošloj utakmici. Nakon što bi malo otpio, Miller bi se unio u lice Benneru i sprdao apsolutno sve – Bennerovu kosu, odjeću i glazbeni ukus. Samo dvije stvari se nisu nikad spominjale – Bennerova žena i pas. NBA fanovi koji nisu upoznati s procesom su mislili kako će doći do tučnjave, ali to je bio samo Reggiejev ritual kojeg se i on i Benner rado sjećaju.

Sugar Ray Robinson se povampirio za pobjedama

Sugar_Ray_Robinson_1965 (Custom)

Sugar Ray Robinson je pio krv. Pravu, krvavu goveđu krv. Najzabavnija je anegdota kada su prije borbe Sugar Ray i Jake LaMotta ručali zajedno, a Sugar Ray je zamolio konobara da mu donese veliku čašu goveđe krvi. I konobar i LaMotta su bili itekako zbunjeni dok je Sugar Ray jednim potezom popio sav sadržaj čaše. LaMotta je mislio da je Sugar Ray lud, a Sugar Ray je isto mislio za LaMottu koji je popio tri brandya. Što mislite – tko je pobijedio tu večer?

“Mama, trener jede teren!”

Znamo za rituale koji uključuju travu na sportskim terenima kada nogometaši uberu koju vlat i pomole se. Les Miles, glavni trener sveučilišta Louisiana State, odveo je to korak dalje. Naime, Les Miles (što na francuskom znači THE Miles) jede travu s terena prije svake utakmice. Navodno ga to podsjeća da je on dio terena i dio igre.

Umoči hokej palicu u WC školjku!

Bruce Gardiner je hokejaš koji je svoju prvu godinu u NHL ligi započeo jako loše. Nije znao što da poduzme pa mu je jedan od suigrača rekao da mora prestati tako dobro tretirati svoju palicu. Nakon toga je Gardiner počeo uranjati svoju palicu u WC školjku kako bi je naučio poštovanju. Začudo – počeo je zabijati golove i nastavio je s tom praksom tijekom čitave karijere. Idući put kad ne budete imali sreće s gejmanjem – znate gdje gaming miš ide.

Teletubbiesi su pomogli Goranu da osvoji Wimbledon

Tubbytost

Goran Ivanišević se ne bi ustao iz kreveta dok ne bi odgledao Teletubbiese. Svake večeri bi objedovao u istom restoranu, za istim stolom. Jeo bi riblju juhu, janjetinu s krumpirima i sladoled s čokoladnim preljevom. Parkirao bi na isto mjesto, pakirao bi torbu uvijek u isto vrijeme, koristio bi isti tuš… Novinari su ga upitali je li shvatio da praznovjerni rituali ne funkcioniraju, a Goran je odgovorio “Naravno da su funkcioniraju. Osvojio sam Wimbledon”.

TAGOVIgoran ivanišević nba NFL nogomet praznovjerje reggie miller rituali sport wimbledon

Komentiraj