Zabava

Aside Banners

Najkatastrofalnije kopije filmskih hitova

Filipinski Batman, turski Mladi Frenkenstein, indijski Superman, kineski Bruce Lee, fimovi o kojima se malo priča jer su s onu stranu iskazivog. Lokalpatriotske inačice blockbustera nisu normalne

Piše , Objavljeno

Čemu gledati dekadetnog američkog Supermena kad se može za neusporedivo manju cijenu složiti indijski koji vam k tome leti maltene nad kućnim pragom i govori jezikom vašeg prvog susjeda. Ili turska verzija Egzorcista. Ili kineski Bruce Lee koji se u tandemu s Popajem šora protiv Drakule, Emanuelle ili Jamesa Bonda.
Opsukrne nacionalne izvedbe razvikanih blockbustera imaju i sekundarni cilj:pocicati lovu ekipe iza brda koja je čula za superheroje i legende, no kulturološki su predaleko da bi pohvatali konce i uživali u tijeku misli nekog hollywoodskog scenarista. Evo par bisera dovoljno bizarnih da ih vjerojatno ne mogu tužiti niti za elementarnu krađu autorskih prava

Turski Mladi Frankenstein

Turski Mladi Frankenstein

Turski Mladi Frankenstein

Ovo je tim bolnije što je stanoviti Nejat Saydam koji se potpisao za scenarista i redatelja skinuo čitavu američku varijantu snimljenu 1975. kao vrlo uspješnu parodiju Mela Brooksa, i potom izbacio sve komične scene ili ih pretvorio u smrtno ozbiljne karike priče. Frankenstein okolo plaši malu tursku dječicu loše namještenom maskom za Haloween i neobično kreativnim dodatkom na scenarij:spominjanjem ‘Društva sedam duhova’ za koje će redatelj valjda oporučno ostaviti objašnjenje.

Turski Egzorcist

Još jedan biser iz Osmanskog carstva, turski Egzorcist ima sve što nam je falilo u originalu. šoru s klinkom po podu spavaće sobe. Malu su razrezali po faci kao da pati od viška žileta, a ne od pohoda zlih duhova. Scena u kojoj joj se okreće glava zamijenjena je prizorom u kojoj se opsjednuta okreće oko lutke bez glave, a da ne bi pomislili kako sve to još možda ima smisla za nekog negdje nekad, na kraju filma se pojavljuje Djed Mraz.

Filipinski Batman

‘Alyas Batman en Robin’ je ime filipinske varijante Batmana, koja se za razliku od turskih prijevoda hollywoodske produkcije može pohvaliti da pripada žanru parodije. Batmana glumi patuljak koji razvaljuje klasične protivnike, Jokera, Pingvina i Catwoman, a Gotham City je Manila. Batman i Robin su siromašna braća i eto kako stripovi postaju socijalistički akcići na rubu mjuzikla pošto superheroji svako malo zaustave radnju ne bi i vam otpjevali svoj disko broj.

Indijski Superman

Frajeru su plašt i supermoći samo izgovor da može odvest curu na loš kromaki od zvijezda i raspametit se na indijski pop tamo negdje treća galaksija nalijevo. Indijski junak s Kriptona pleše, pjeva i fura Elvisovske zulufe. Sve što treba za svemirsku slavu.

Japanski Spiderman

Film koji je inaugurirao ideju Power Rangersa bila je japanska inačica Spidermana. Snimljen je 1975., godinu dana prije oriđiđi Rangersa i 15 godina prije blockbuster varijante. Spiderman iz Zemlje izlazećeg sunca, naravno, ima malo zašiljene oči na kostimu. OK, istini za volju, tako su ga Ameri i crtali sedamdesetih. Podebljan je opakom glazbenom podlogom lakih nota bez koje ni jedan akcić u sedamdesetima nije vrijedan spomena.

Brazilski Ratovi Zvijezda

Par vagabunda lunja okolo, šamara se, igra lovice, i tako izvodi gluposti za predškolski uzrast s povremenim pojavljivanjem Darth Vadera, Chewbacce i frajera obojanog u zeleno. Tu otprilike prestaje nešto to zapravo nigdje ni ne počinje – bilo kakva suvisla veza sa referentni filmom. Producenti su ga požurili i lansirali na nacionalna kino-platna taman nešto prije originalnog filma i požnjeli ogroman uspjeh. Iz jednostavnog razloga što publika nije imala pojma da se radi o navodno parodičnoj imitaciji. Da je, to jest, da uzaludno pokušava biti, danas je tek otužna činjenica brazilske kinematografije.

Kineski Bruce Lee

Valjda u želji da vrate svoju nacionalnu ikonu u krilo domaće filmske produkcije Kinezi su se namjerili na snimanje filma o Bruceu Leeju ‘Dragon Lives Again’ 1976. i učinili ga super pristupačnim i starom i mladom jer kineski Bruce se mlati sa pola natuknica pop kulture: Drakulom, Emmanuellom, James Bondom, Clintom Eastwoodom, Egzorcistom, Kumom, Zatoichijem. Previše je protivnika, očito. Zato je kao desnu ruku uposlio Popaja. Nakraju Bruce leti u nebo, a je li tamo sreo indijskog supermena i što su radili, ostavimo profesionalcima za raspravu.

Turski Ratovi zvijezda

Po mnogima vrh vrhova lošeg popaljivanja, turski Star Warsi su toliko loše dobri da su morali složiti nastavak 2006. Podnaslovljen s ‘Čovjek koji je spasio svijet’ gledamo junačkog jedija kako skakuće po trampolinu u okršaju sa Silama Tame. No Turcima su zvijezde bile premalo, pa su u film uveli nindže, muppete, zombije, skeletone i konje. S vremena na vrijeme umontirali su par stvarnih isječaka iz Lucasovog uratka, ne bi li nas dodatno uvjerili kako stvarno gledamo Ratove Zvijezda a ne recimo dramski skeč škole za djecu s posebnim potrebama.

TAGOVIbatman Frankenstein indija spiderman star wars superheroj trash turska

Komentiraj