Zabava

Aside Banners

Najskuplje ploče

Iako o smrti vinila slušamo već jaaako dugo, jedino ti okrugli, stari komadi plastike dostižu nevjerojatne cijene.

Piše , Objavljeno

Dok se mi ponosimo svojom kolekcijom od 50 tisuća em-pe-trica, dok susjed ponosno pokazuje police ispunjene CDovima, pravi carevi još uvijek ponosno čuvaju svoju kolekciju ploča.

Za mlađe među vama, prije nego li je čovjek izumio CD, davno prije nego li smo glazbu spremali na računala, prije ere audio kazeta, postojale su ploče izrađene od vinila na kojima smo čuvali svoju glazbu i preslušavali ju na gramofonima.
Vjerovali ili ne, ploče i prodaju i dan danas, a tržište čak bilježi veliki rast. Ipak, najveću vrijednost imaju neka stara izdanja za koja su kolekcionari spremni izdvojiti velike količine keša. Ovih pet ploča trenutačno su najskuplje.

The Velvet Underground & Nico (1967.) | 25.000 dolara
Izvođač:The Velvet Underground

Warholova banana

Warholova banana

Warren Hill iz Kanade kupio je ovu ploču prije šest godina na buvljaku za 75 centi. Prošle godine prodao ju je za 25 tisuća dolara nepoznatom ponuđaču putem eBaya.
Album je ponajviše postao poznat po coveru kojeg je izradio Andy Warhol, tada i manager benda. Na coveru se nalazila kričavo žuta banana s natpisom “Oguli polako i vidi”, te perforacijom. Oni koji su ogulili tu bananu, ispod nje ugledali su ružičastu oguljenu bananu. Warren je vjerojatno vrlo sretan što mu nitko nije ogulio bananu, što mu je omogućilo sasvim finu zaradu.

The Freewheelin’ Bob Dylan (1963.) | od 10.000 do 40.000 dolara
Izvođač:Bob Dylan

The Freewheelin’ Bob Dylan

The Freewheelin’ Bob Dylan

Drugi Dylanov album, za razliku o prvog, sadržavao je svega dvije obrade, dok je sve ostale stvari on sam napisao, uključujući slavnu “Blowin’ in the Wind” koja otvara album. Ipak, album postiže ovu cijenu zbog stvari koje se na njemu zapravo nisu našle.
Prije službenog puštanja albuma u distribuciju je otišao ograničeni broj ploča koje su sadržavale još četiri pjesme:”Talkin’ John Birch Society”, “Let Me Die in My Footsteps”, “Rocks and Gravel” i “Gamblin’ Willies Dead Man’s Hand.”
Danas se primjeci snimljeni u mono varijanti prodaju za deset tisuća dolara, dok dvije preostale ploče snimljene u stereo tehnici vrijede po 40 somova.

Yesterday and Today (1966.) | 45.000 do 85.000 dolara
Izvođač:The Beatles

Yesterday and Today - mesarsko izdanje

Yesterday and Today – mesarsko izdanje

Glavonjama u Paraphoneu, kući koja je izdala album, digla se kosa na glavi kada su vidjeli cover ovog albuma, i odmah su ga opozvali iz prodaje. Na ovitku su Beatlesi nasmiješeno pozirali u mesarskim kutama, s razbacanim komadima mesa i dijelovima beba. Lutaka, doduše. Nesuđeni cover njihovog ” Yesterday and Today” albuma nazvana je “Mesarskim ovitkom”.
Direktor CApitol Recordsa, Alan Livingston sačuvao je 24 primjerka albuma s kontroverznim ovitkom, a dvadeset godina kasnije otkrio ih je njegov sin. Vrijednost pojedine ploče procjenjuje se na do 85 tisuća dolara, dok cijela kolekcija navodno vrijedi milijun dolara.

Double Fantasy (1980.) | 150.000 dolara
Izvođač:John Lennon

Double Fantasy

Double Fantasy

Mark Chapman je 8. prosinca 1980. godine pristupio Johnu Lennonu i zamolio ga da mu se potpiše na primjerak albuma “Double Fantasy”, što je ovaj i učinio. Pet sati kasnije, Mark Chapman ponovno je pristupio svojem idolu, ali ovaj put s namjerom da ga ubije.
Ova ploča bila je dijelom dokaznog materijala kada se Chapmanu sudilo za ubojstvo Johna Lennona. Prodana je 1999. godine za 150 tisuća dolara, a tadašnji kupac sada ju ponovno prodaje i to za 600 tisuća. Ukoliko nađe kupca, bit će to najskuplja ploča na svijetu.
Ipak, prvo mjesto drži…

That’ll Be the Day/ In Spite of All the Danger (1958.) | oko 200.000 dolara
Izvođač:The Quarrymen

The Quarrymen

The Quarrymen

Singlica danas nepoznatog benda drži prvo mjesto zbog svoje povijesne vrijednosti. Upravo u liverpoolskom bendu The Quarrymen, i upravo na ovom albumu prvi su put surađivali Paul McCartney, John Lennon i George Harrison, još u srednjoškolskim danima. Bend je kasnije mjenjao imena, sve dok se nisu odlučili nazvati “The Beatles”, a ostalo je povijest.
Postoji samo jedan primjerak ove ploče, a posjeduje ga Paul McCartney.

TAGOVIalbum andy warhol bob dylan glazba john lennon Mark Chapman najskuplji ploče the beatles the velvet underground vinil

Komentiraj