Zabava

Aside Banners

Najveći Hollywodski pušači (1)

Kad popušiš u zemlji snova, popušiš milijune! Tko su najveći Hollywodski gubitnici na kino-blagajnama i koji su razlozi njihove propasti...

Piše , Objavljeno

Flop – naziv koji se u Hollywoodu koristi kada se govori o filmovima od kojih se očekivala velika zarada, ali su propali na kino blagajnama (što je normalno kada Hrvati govore o domaćem filmu).

Box Office Bomb – odnosi se na filmove čija je produkcija studio stajala mnogo, ponekad i znatno prekoračila predviđeni budžet, a ostvareni promet na blagajnama nije pokrio troškove.

Hollywood je mjesto velikih filmskih kuća, velikih zvijezda, velikih filmova, ali i velikih razlika. S jedne strane imate Camerona ili Jacksona koji se nasmiju čim se probude jer njihovi filmovi na blagajnama ostvaruju takve financijske rezultate da im erekcija više nije ni potrebna… Golddigerice u blizini njihovih džepova doživljavaju višestruke orgazme.

S druge strane stoje neki drugi ljudi i njihovi proizvodi. Ako postoji Hollywoodska crna lista, oni su na njoj. Pogledajmo o kome se radi.

10. Hudson Hawk (1991.)

Redatelj:Michael Lehmann
Glume:Bruce Willis, Andie McDowell…
Gubitak:oko 45 milja

Bruce Willis, koji je ujedno i autor priče o ovom pljačkašu umjetnina, nakon ovog pokušaja više nije pisao scenarije, a Michael Lehmann se nakon Hawka angažirao na serijalima (Homicide, Fallen Angels, The West Wing, Wonderfalls…).

Dio problema leži u marketingu koji je u najavama film najavljivao kao eksplozivnu akciju iako je očito bila riječ o komediji s naglaskom na apsurdu, bez obzira radilo se o zapletu, likovima ili onome što doživljavaju. Kritika je bila nemilosrdna, film je osvojio nagrade za najlošiji film, režiju i scenarij i daleko bolje prošao na video tržištu.

9. Gigli (2003.)

Redatelj:Martin Brest
Glume:Ben Affleck, Jennifer Lopez, Al Pacino
Gubitak:neki govore 68 milijuna, neki oko 50, ali utjecaj je neprocjenjiv…

ljiga i pljuga

ljiga i pljuga

Gigli je postao sinonim za propast na kino blagajnama (i to doslovce), sa zaradom od samo 7 milijuna u cijelom svijetu. Global Language Monitor proglasio je riječ “Gigli” jednom od najutjecajnijih riječi na engleski rječnik u 2003. godini.

Britanska kina odbijala su prikazivati film. Kritika se neljudski okomila na film u nezapamćenoj lavini loših kritika. Objektivno, radi se o lošem filmu, ali ipak ne toliko lošem. Celebrity status u kombinaciji s romantičnim statusom jednog osrednjeg glumca i jedne katastrofalne glumice/pjevačice izrodio je nesmiljeni bijes javnosti.

8. The Postman (1997.)

Redatelj:Kevin Costner
Glume:Kevin Costner, Will Patton, Larenz Tate…
Gubitak:oko 82 milijuna

Return to sender...

Return to sender…

Polagani krah Costnera kojem je ovo bio već drugi promašaj za redom postao je više nego očit. Prije Poštara je popušio s Vodenim svijetom (s budžetom od 235 milijuna dolara i gubitkom od preko 100 milijuna na američkom tržištu) kojeg je izvukla tek međunarodna prođa na blagajnama.

Još i danas ostaje misterija kako je Costner u tako kratkom vremenu od Warnera uspio iskamčiti preko 100 milijuna baksa za vlastite eskapade. Utržak je bio 17 milijuna na domaćem, nešto sitno na međunarodnom i preko 500 milijuna negativnih kritika.

7. Heaven’s Gate (1980.)

Redatelj:Michael Cimino
Glume:Kris Kristofersson, Christopher Walken i još 100 glumaca…
Gubitak:41 milijun, ali…

Ciminova oproštajka

Ciminova oproštajka

Megaloman, redatelj Lovca na jelene i očiti munjoz snimio je preko 220 sati filma o sukobima seljačina u američkoj vukojebini s početka devetnaestog stoljeća. U prvoj verziji, film je trajao 4 sata, a gledatelji su ga stavili rame uz rame s četverosatnim vađenjem živca iz upaljene šestice. U drugoj verziji trajao je oko 2 i pol sata, ali ništa nije moglo natjerati ljude da pogledaju ovaj spektakl u rangu vrdoljakovih “izleta u nepoznato”.

Film je stavljen na četvrto mjesto jer po današnjoj tečajnoj listi gubitak od 41 milijuna kretao bi se oko 260 milijuna dolara. Netko je ustvrdio da je Cimino za Lovca na jelene dušu prodao Vragu i da je isti na naplatu došao baš u vrijeme otvaranja. Cimino poslije ovog filma nije snimio ni jedan smisleni.

6. Battlefield Earth (2000.)

Redatelj:Roger Christian
Glume:John Travolta, Forest Whitaker…
Gubitak:92 milijuna

Nezaboravne šuze u ovom filmu

Nezaboravne šuze u ovom filmu

Poznato je da scijentologija čovjeka tjera na čudne stvari, ali ni to ne objašnjava Battlefield Earth. Dvosatno zlo iz pera Lafayetta Rona Hubbarda, pokretača scijentologije o kojoj ćemo drugom prilikom. Dovoljno je reći da publika nije bila naklonjena filmu u kojem, između ostalog, svemirci sjede u kafani, utapaju tugu u čudnovatim zelenkastim pićima jer ne mogu dobiti promaknuće, zamjeraju se šefu, a da se u isto vrijeme ne radi o SF komediji a la Čunjoglavci.

Travolta je u medijima trabunjao kako se radi o “Pulp Fictionu u godini 3000.” ili “Star Warsu, samo boljem”, a u film je uložio i vlastiti novac. No, čovjek koji prije i poslije Pulp Fictiona nije snimio dobar film, ne bi trebao davati toliko optimistične prognoze jer – ne zna izabrati film. Poznato je da scijentolozi ne vole psihijatre, a ovaj cirkus otkriva i zašto. Postoji realna opasnost da bi mogli otkriti da se radi o apsolutnim luđacima!

Nastavak teksta, još neuspješnih filmova >>

TAGOVIal pacino ben affleck bruce willis film flop forest whitaker hollywood jennifer lopez john travolta kevin costner michael cimino

Komentiraj