Zabava

Aside Banners

Najveći Hollywodski pušači (2)

Kad popušiš u zemlji snova, popušiš milijune! Tko su najveći Hollywodski gubitnici na kino-blagajnama i koji su razlozi njihove propasti...

Piše , Objavljeno

Prva petorka Hollywoodskih gubitnika velik je problem tvorcima lista. U obzir se često uzimaju mnogi faktori. Primjerice, inflacija će mnoge liste stubokom promjeniti jer tada u igru ulaze mnogi, ovdje ne spomenuti filmovi kao Pacinova Revolucija ili apsolutni broj 1 Cleopatra.

Mnogi u obzir uzimaju samo američki box-office, a tada su u igri i Vodeni Svijet i Put oko svijeta u 80 dana koji su svoje troškove pokrili na međunarodnom tržištu ili pak ne uzimaju u obzir video tržište jer tada u igru ulazi i solidan film braće Farelly Osmosis Jones koji je dio svojih troškova pokrio na video tržištu postavši jedan od najprodavanijih DVD naslova te godine. Sve u svemu, ova lista kaže…

Prvih 5 Pušača Koji Su “Pušenju” Dali Potpuno Novi Značaj

5. Town & Country (2001.)

Redatelj:Peter Chelsom
Glume:Warren Beatty, Diane Keaton, Andie McDowell…
Gubitak:ravnih 100 milja

Town & country

Town & country

Postavlja se pitanje:Zašto ulažeš 115 milijuna u romantičnu komediju o životu sa srednjovječnim ljudima u čelnim rolama? Gdje je nestao novac? Ima li neka scena u kojoj se Diane Keaton pretvara u gigantskog robota koji San Francisco sravni sa zemljom u eksplozivnoj akciji nikad prije viđenoj na velikom ekranu?

Čovjek bi pomislio da se radi o pravanu za pranje novca, ali na odjavnoj se špici ne pojavljuju akteri Hrvatske gospodarske stvarnosti, stoga… Dio problema leži u besmislenom navlačenju oko snimanja i produkcijskih zavrzlama, a drugio dio leži u katastrofalnom marketingu koji je film najavljivao riječima “srednjovječna komedija o seksu”. Ovako, nitko ne želi vidjeti staru sisu, a oni koji su pogledali Kathy Bates u About Schmidt znaju da staroj sisi nije mjesto na velikim ekranima…

4. Cutthroat Island (1995.)

Redatelj:Renny Harlin
Glume:Geena Davis, Matthew Modine…
Gubitak:preko 100 milijuna

Cutthroat island

Cutthroat island

Ovaj je dospio do Guinessove knjige rekorda kao najveći flop svih vremena. Trebao je biti harlinov epski film, njegov magnum opus, ono po čemu će ga pamtiti…

I da, postao je! Novac se jednostavno rasipao (Harlin je zahtjevao precizne replike piratskih brodova iz sedamnaeastog stoljeća, a ljubavni par Harlin/Davis imali su pune kamione multivitaminskih sokova V8 jer su ih, eto tako, voljeli), a glumci su redom odbijali pojaviti se u ovom piratskom cirkusu (Michael Douglas, Keanu Reeves, Tom Cruise, Charlie Sheen, Tim Robbins, Liam Neeson…). Nakon što su ponovno surađivali na The Long Kiss Godnight, Geena Davis i Renny Harlin rastaju se na sreću holivudskih financijera.

3. The Alamo (2004.)

Redatelj:John Lee Hancock
Glume:Billy Bob Thornton, Dennis Quaid, Jason Patric…
Gubitak:oko 100 milijuna

The alamo

The alamo

Publika je jednostavno zanemarila ovaj film, uvelike zahvaljujući Pasiji Mela Gibsona i Isusa Krista kojeg su gledatelji odlučili ne zanemariti ponovno.

Film svoju propast može zahvaliti dijelom nezanimljivoj glumačkoj postavi, dijelom tajmingu i mlakim kritikama, a najvećim dijelom zasićenosti tržišta ovakvim filmovima. Producent Ron Howard tražio je 200 milijuna, što bi gubitak doguralo do 160 milijuna, ali na svu sreću Kuća je zatvorila novčanik.

2. The Adventures Of Pluto Nash (2002.)

Redatelj:Ron Underwood
Glume:Eddie Murphy, Randy Quaid, Rosario Dawson…
Gubitak:ponovno preko 100 milijuna, ali je film glup za 200!

Pluto nash

Pluto nash

Čak ni da je Rosario Dawson cijeli film odglumila gola golcata, to ne bi pomoglo ovom smeću. Ron Underwood je snimio Moćnog Joe Younga i to je to.

Nema racionalnog objašnjenja zašto bi netko izdvojio 130 milijuna i dao ga ovom redatelju za film o vlasniku noćnog kluba u godini 2080. Čak ni Eddie Murphy nije dobra referenca s obzirom da ga je druga sredina devedesetih i cijeli novi milenij zatekla u lošoj glumačkoj formi. Njemu može pomoći Tarantino, a filmu jedino zaboravnost publike.

1. Final Fantasy:The Spirits Within (2001.)

Redatelj:Hironobu Sakaguchi
Glasovi:Ming Na, Alec Baldwin, Ving Rhames…
Gubitak:125 milijuna

Final fantasy

Final fantasy

Broj 1 po mišljenju autora ovog teksta, iako se mnogi ne bi složili jer u obzir uzimaju inflaciju, a tada na prvo mjesto zasjeda Cleopatra iz 1963. s gotovo nedostižnim gubitkom od 269 milijuna (ipak, neki izvori govore da je studio podmirio svoje troškove).

Ovaj box-office flop (renderiran na Pentiumu III sa samo 933mHz) do bankrota je dogurao Square Pictures i pod upitnik stavio daljnje korištenje na ovaj način stvorenih kompjuterskih likova u modernoj kinematografiji. Planovi su bili megalomanski i autori su proricali revoluciju na području kompjuterske animacije. Objektivno, radi se o angažmanu vrijednom pohvale, a i kritike su velikim dijelom bile naklonjene ovom animiranom filmu. Nažalost, kritike ne donose novac i javnost je presudila.

Gubici, koji ovisno o izvoru, variraju od 120 do 150 milijuna dolara ostavili su neizbrisiv trag na ovom tipu animacije. No, vrijeme će pokazati kakav je utjecaj Final Fantasy imao na ozbiljne crtane filmove. A mi ostajemo u uvjerenju kako je Final Fantasy najveći flop jer je izgubio najviše, a mogao je dosegnuti dalje od ostalih što udovstručuje njegov gubitak.

Prvi dio teksta >>>

TAGOVIdiane keaton eddie murphy film flop hollywood

Komentiraj