Zabava

Gejmerska ekstravaganza

Aside Banners

Najveći LAN party na svijetu okupio je više od 25 tisuća igrača

Piše , Objavljeno

Neki će reći da je vrijeme velikih LAN partija ostalo u 90-im godinama prošlog stoljeća, ali izgleda da ovakvi gejmerski eventi tek sada postaju popularni.

dreamhackKada se spomene termin “LAN party”, svaki će se stariji gamer sa suzom u oku sjetiti vremena s kraja 90-ih godina i početka novog milenija, kada su lokalne računalne mreže (ono kada ljudi donesu svoje kompove na neko mjesto i sve ih zajedno umreže kako bi igrali igrice) bile vrhunac zabave u pauzama između otkrivanja od kojeg se alkohola čovjek najteže ruši i koju foru treba prodati curi kako bi ju zbario. U posljednjih pak nekoliko godina jako slabo čujemo za ovakva okupljanja, ali to nikako ne znači da je LAN party umiruća vrsta. Štoviše, ovakve su gejmerske fešte popularnije nego ikada, a naš je problem što smo i u tom pogledu među najzaostalijim državama Europe.

Eto, prošli se vikend tako održao legendarni Dreamhack Winter event, događanje koje je ove godine proslavilo svoju 21. godišnjicu i srušilo sve rekorde posjete i gledanosti. Sve je počelo davne 1994. godine kada je grupa frendova iz švedskog Jönköpinga iznajmila školsku dvoranu, dofurala svoje prastare Pentiume i zaigrali Warcraft, Quake ili što se već igralo u ono vrijeme. Svake se godine ovo okupljanje širilo da bi uskoro postalo najpopularnije u regiji, potom u cijeloj Skandinaviji, a na kraju i u svijetu!

Dreamhack 2014 – promo trailer:

Danas se Dreamhack odvija nekoliko puta godišnje (pa čak i izvan Jönköpinga) u formi festivala, a ovaj zimski je vrhunac sezone i zadnja prilika da najbolji gameri Švedske, Poljske, Ukrajine, Njemačke, Nizozemske, SAD-a i Južne Koreje pokažu što znaju. Nažalost, od naših momaka i djevojka i dalje niti traga niti glasa, a teško je povjerovati da u skorijoj budućnosti možemo konkurirati u bilo kojem od e-sportova…

dreamhack 1Ovogodišnji je zimski festival (uz onaj ljetni, definitivno najznačajnije Winterhack događanje godine) posjetilo čak 26 672 igrača koji su sa sobom ponijeli 22 483 računala, a natjecali su se u nekoliko e-sportova, među kojima su uvijek popularni StarCraft 2 (dominacija Južne Koreje), Dota 2 (Ukrajinci i Skandinavci), League of Legends, Battlefield 4 i naravno, Counter-Strike: Global Offensive. Upravo je potonji jedan od neslužbenih švedskih “nacionalnih sportova”, a ove je godine bilo posebno zanimljivo vidjeti što će se dogoditi nakon nedavnog skandala s (još uvijek nedokazanim) optužbama za varanje nekih od najboljih svjetskih igrača. No politici nije mjesto na stranicama našega portala, pa ćemo vas uputiti na službenu Flickr domenu festivala gdje možete pogledati kako je izgledalo partijanje i “partijanje” najjačih svjetskih gejmera. Work hard, play hard!

TAGOVIdreamhack gameri gejmeri igrači igrice LAN LAN party multiplayer

Komentiraj