Film i TV

Rekordi se ruše

Aside Banners

Boyhood, filmsko remek-djelo kroz čak 12 godina prati odrastanje glavnog junaka

Piše , Objavljeno

U današnje je vrijeme uistinu teško pronaći nešto stvarno svježe i originalno u filmskom svijetu, a Boyhood je tu da ispiše nove stranice povijesti.

boyhood 1

Richard Linklater, redateljsko-scenaristički genije do sada najpoznatiji po klasicima poput Dazed and Confused i trilogiji Before…, prije 12 je godina odlučio otići korak dalje i na neki način iz temelja promijeniti cijelu kinematografiju, te snimiti Boyhood. Naime, ovaj je vizionar krenuo raditi film o odrastanju dječaka kojem su se roditelji razveli kada je imao samo šest godina, ali je glavna caka bila u tome da stalno koristi jedne te iste glumce, među kojima je središnju ulogu odigrao upravo klinac. Drugim riječima, kako bi obuhvatio cijelo njegovo djetinjstvo i sazrijevanje, morao je snimati svega par scena godišnje i tako punih 12 godina!

Teško je reći može li se ovaj projekt smatrati rekorderom po dužini snimanja, pošto je bilo primjera kada su se filmovi stvarali i po nekoliko desetljeća, ali s prilično velikom sigurnošću možemo reći da je ovo najduže plansko izvedeno snimanje u povijesti kinematografije. Dakle, nije bilo govora o nekim neplaniranim događajima, hirevima redatelja, nedostatku sredstava ili sličnim situacijama zbog kojih je konkurencija morala odužiti rad na svojim filmovima, već se radi o čistoj umjetničkoj slobodi. A kako krajnji proizvod izgleda, možete pogledati u prvom službenom traileru.

Boyhood – trailer:

Kako smo već spomenuli, film kronološki prati odrastanje malenog Masona (Ellar Coltrane) od šeste do osamnaeste godine života, na koji najveći utjecaj ima razvod njegovih roditelja, Olivie (Patricia Arquette) i Masona Sr. (Ethan Hawke). Od klasičnih dječjih nepodopština i ulaska u pubertet, pa sve do prvog zaljubljivanja i završetka srednje škole, Boyhood vrlo vjerno prenosi kako se mi kao ljudi mijenjamo tijekom godina, što fizički, što psihički. Reklo bi se, kao da gledamo 12 godina majstorski montiranog time-lapsea

boyhood

Inače, film skuplja pohvale sa svih strana, a kritika i ono malo gledatelja koji su ga već imali prilike gledati se ne ustručavaju sipati komplimente rezervirane samo za vrhunska remek-djela. Boyhood je kući odnio i nekoliko nagrada s ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu, među kojima i Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja, tako da smo prilično sigurni kako se radi o filmu kojega svaki ljubitelj kinematografije mora pogledati. Mi se samo nadamo da će nekako pronaći put i do naših kino dvorana!

TAGOVIboyhood film rekord najduže snimanje odrastanje richard linklater

Komentiraj